Ο Οζγκιούρ Φερχάτ στέλνει τον Μουράτ Ομέρογλου στο Ουλάν Μπατόρ…

8 Ιουλίου 202215:43

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε προηγούμενη ανάλυση είχαμε επισημάνει ότι “ένας εκ των ενδιαμέσων στόχων της αναθεωρημένης “νεοθωμανικής ατζέντας” στην Θράκη στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου, είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που υπό την επίβλεψη του κ. Μουράτ Ομέρογλου, επιδιώκει τον διχασμό της μειονότητας και την πρόκληση ανωμαλίας στην περιοχή.”

Λίγες μέρες μετά, προς επίρρωση των ισχυρισμών μας, παραθέσαμε βιντεοσκοπημένο απόσπασμα όπου διακρίνεται ο διπλωματικά απόβλητος κ. Μουράτ Ομέρογλου στον Ληνό Ν. Ροδόπης να “διατάσσει” δια νεύματος τους πολιτικούς ακολούθους του κκ Οζγκιούρ Φερχάτ και Ιμάμ Τζανέρ να απομακρυνθούν από τον εσωτερικό χώρο του Τεμένους στον Ληνό, καθώς την ίδια στιγμή εισέρχονταν, προφανώς, ανεπιθύμητα για αυτόν πρόσωπα (λχ Ιλχάν Αχμέτ ή Οντέρ Μουμίν).

Το νωχελικό και απαίδευτο πολιτικά , τοπικό παλαιοκομματικό δυναμικό, που ενδύεται τον μανδύα του (αντιπολιτευομένου) προοδευτισμού αλλά ανέχεται τις προσβολες του μειονοτικού τουρκοπροξενικού παραϊερατείου, αποφάσισε να αντιδράσει, τόσο όσο για την τήρηση των προσχημάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο το έτερο φερέφωνο του διπλωματικά απόβλητου Τούρκου Προξένου κ. Μουράτ Ομέρογλου αντέδρασε άμεσα: ο λόγος για την GUNDEM των Χούλια Εμίν και Οζάν Αχμέτογλου.

Ο Μουράτ Ομέρογλου, εκτεθειμένος πλέον από το βίντεο που αποδεικνύει περίτρανα τον βαθμό ανάμειξης του Προξενείου στην τοπική ενδομειονοτική πολιτική σκηνή αλλά και το πόσο χειριστικός είναι με τον στρατολογηθέντα κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, προσπαθεί να αναστρέψει την πραγματικότητα.

Μέσω της GUNDEM μέμφεται στελέχη της μειονότητας και το ζεύγος Τ. Χαρίτου – Ελ. Λαφτσή για υπονόμευση της ειρήνης στην Θράκη τονίζοντας ότι η αντίδρασή τους οφείλεται στο γεγονός πως ο κ. Φερχάτ Οζκιούρ είναι το “παιδί θαύμα” της τοπικής πολιτικής σκηνής που αυξάνει με το χαμόγελό του τις ψήφους του στην μειονότητα.

Για άγνωστους λόγους, ο Μουράτ Ομέρογλου υπέπεσε σε ένα ακόμη σφάλμα και μάλιστα εντός Τεμένους ,καθώς “διέταξε” στην ουσία τους “υπαλλήλους” του να εκτελέσουν τις εντολές του χωρίς ,όμως, να λάβει υπ’όψη του το καταγραφικό που υπήρχε εντός του Τεμένους. Η δημόσια καταγραφή μιας τέτοιας , αποικιακού χαρακτήρα συμπεριφοράς , ανάμεσα στον Εντολέα Μουράτ και τον υφιστάμενο Φερχάτ , προκάλεσε γέλωτα, θυμό και ανησυχία μέσα στην μειονότητα αλλά και προβληματισμό σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και των δύο χωρών.

Ο κ. Μουράτ Ομέρογλου, όχι μόνον κατέγραψε μία πασιφανή διπλωματική αποτυχία αλλά έδειξε κι έναν ασταθή ψυχολογικά Πρόξενο που σε καθεστώς πανικού εξέθεσε ανεπανόρθωτα, τον εαυτό του, τους συνεργάτες του και τους προϊσταμένους του.

Την επομένη ημέρα προβολής του βίντεο, ο Μουράτ Ομέρογλου ήταν το πρώτο θέμα στα ενημερωτικά δελτία ξένων Πρεσβειών ενώ τα μηνύματα προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν διακριτικώς διατυπωμένα αλλά και ξεκάθαρα ως προς την παρουσία του κ. Μουράτ Ομέρογλου στην περιοχή.

Οι επιτελείς στην Τουρκία ενημερώθηκαν για τις κόκκινες γραμμές που πλέον χαράσσονται στην Θράκη και δεν (θα) επιτρέπουν σε κανέναν διπλωμάτη ή Πρόξενο να συμπεριφέρεται ως Έπαρχος ή Ύπατος παρεμβαίνοντας στην εσωτερική πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχης, καθ’υπέρβαση του ισχύοντος εθιμικού και θετού δικαίου των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων.

Η επίμονη αρθρογραφία του Komotinipress, μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αλλά αποκάλυψε, ξεγύμνωσε τις μεθόδους του μειονοτικού τουρκοπροξενικού παραϊερατείου παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν και καταβάλλονται για την (κατα)τρομοκράτηση του γράφοντος και των οικείων του από άτομα που πρόσκεινται στον Μουράτ Ομέρογλου ή στους ομόκεντρους προξενικούς κύκλους της περιοχής.

Να επισημανθεί, πάντως, ότι τον Μουράτ Ομέρογλου τον “έκαψε”, στέλνοντάς τον στο Ουλάν Μπατόρ , ενδεχομένως , ο ΣΥΡΙΖΑ του Οζγκιούρ Φερχάτ.

Η Υψηλή Προξενική Πύλη θα αργήσει πολύ να ανοίξει με αλαζονεία και έπαρση για τους τροφίμους , φανερούς και κρυφούς, του τοπικού μειονοτικού παραϊερατείου.

Αρθρογράφος