Ο Μουσταφά Σεντόπ ως κομιστής του μηνύματος Ρ.Τ. Ερντογάν στην παρακρατική σέκτα

9 Απριλίου 202409:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Προβληματισμό προκαλεί στους διπλωματικούς αναλυτές η στάση που τηρεί μία σκληρή εθνικιστική πτέρυγα στην γείτονα απέναντι σε ό,τι αποκαλείται “θετική ατζέντα” και εμφανώς συνδέεται με τις πρακτικές και της παρακρατικής σέκτας της οποίας μέλος ήταν και ο διπλωματικά απόβλητος Μουράτ Ομέρογλου και φαίνεται ότι τα βήματά του ακολουθεί και ο νέος Προξενος κ. Αϊκούτ Ουνάλ.

Όπως έχουμε τονίσει, ο διπλωματικά απόβλητος Μουράτ Ομέρογλου διέλυσε τον πολιτικό και κοινωνικό ιστό της Μειονότητας στην Θράκη, προωθώντας την ατζέντα του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας και του Χουλουσί Ακάρ και συμπαρέσυρε, ενδυόμενος τον μανδύα της διπλωματικής του ιδιότητας, και στελέχη της τοπικής πολιτικής σκηνής κι έθεσε σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις.

Η διπλωματική ανάλυση και η πολιτική ανάγνωση όλων αυτών των παραφυάδων του παραερντογανικού καθεστώτος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παρακρατική σέκτα εξυπηρετεί ένα εθνικιστικό αφήγημα που “βολεύει” τον Ρ.Τ. Ερντογάν για το εσωτερικό του ακροατήριο ενώ συντηρεί και τους κατά τόπους μηχανισμούς πίεσης ως εξισορροπιστική δύναμη σε “χειρονομίες καλής θελήσεως” και “θετικές ατζέντες”.

Για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς αναλυτές δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στην Τουρκία τα κυβερνητικά σχήματα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ για θέματα ειδικού εθνικού-εθνικιστικού ενδιαφέροντος όπως τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και ειδικά την Θράκη.΄

Το λεγόμενο “βαθύ κράτος” που συντονίζεται από τις ΤΕΔ (τουρκικές ένοπλες δυνάμεις) και το κατεστημένο στρατοκρατικό σύστημα δεν δεσμεύεται από τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις και τις συμφωνίες του τουρκικού ΥΠΕΞ κι εφαρμόζει το δικό του δόγμα των μονομερών εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο τ. Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Μουσταφά Σεντόπ αφίχθη στην Κομοτηνή και μέσα από ένα κωδικοποιημένο μήνυμα εντός κι εκτός των προξενικών στεγανών διαβεβαίωσε τους Εγκαθέτους ότι απολαμβάνουν της προστασίας και της κάλυψης του τουρκικού κράτους.

Η στάση των Τουρκοφρόνων και του σκληροπυρηνικού εθνικιστικού κατεστημένου θα σκληρύνει αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά θέματα ιδιαίτερα μετά την απώλεια ποσοστών του ΑΚΡ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην γείτονα.

Πρόκληση Μουσταφά Σεντόπ στην Κομοτηνή: “Η Θράκη έχει γίνει κρατική πολιτική της Τουρκίας!”

Αρθρογράφος