Ο κ. Λ. Σαδίκ θα στηρίξει τους κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης σε καιρό πανδημίας;

13 Μαΐου 202016:34

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Εσπευσμένα ταξίδεψε από τον (μόνιμο;) τόπο κατοικίας του στην Τουρκία ο κ. Λεβέντ Σαδίκ, κι εντός 24 ωρών μετέβη στον χώρο των εγκαταστάσεων της ΥΑΚΑ ΙΚΕ του συσκευαστηρίου κερασιών όπου συναντήθηκε με τους συνεργάτες του και σχεδίασε τις επόμενες ενέργειές του προφανώς, όπως προκύπτει από τις δημόσιες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Λεβέντ Σαδίκ, χωρίς να τηρήσει το γνωστό διάστημα των 14 ημερών της “υγειονομικής απομόνωσής” του από την ημέρα του “επαναπατρισμού” του, μας γνωστοποιεί ότι αψηφεί (για ακόμη μία φορά) τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και τα προβλεπόμενα από τις ΚΥΑ την περίοδο αντιμετώπισης του Covid19.

Δεν γνωρίζουμε , επίσης, εάν υποβλήθηκε στις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις και το τέστ για Covid19, παρά το γεγονός ότι έρχεται από μία χώρα υψηλού υγειονομικού κινδύνου.

Παρ’όλα αυτά , κατανοούμε το λόγο της βιασύνης του, καθώς τον περιμένουν με ανυπομονησία οι κερασοπαραγωγοί της περιοχής οι οποίοι θέλουν να διαθέσουν την παραγωγή τους στο πολυδιαφημιζόμενο συσκευαστήριο

Eπίσης, εκτιμάται η τήρηση όλων των μέτρων προστασίας που ελήφθησαν κατά την διάρκεια του meeting με τους συνεργάτες του.

Να τονίσουμε ότι οι κερασοπαραγωγοί της περιοχής Γιακά, αναφέρουν πώς έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα πρώιμα κεράσια,τα οποία μετέχουν σε ποσοστό 35% της συνολικής παραγωγής, λόγω της κακοκαιρίας στις αρχές Απριλίου και περιμένουν εντός των ημέρων να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Komotinipress , ο κ. Λεβέντ Σαδίκ φέτος δεν προτίθεται να αγοράσει κεράσια από τους ντόπιους κερασοπαραγωγούς ενώ φαίνεται ότι δείχνει προτίμηση στους κερασοπαραγωγούς Ημαθίας και Πέλλας που κι αυτές , όμως, έχει διαπιστωθεί ότι, σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (έως και 90%) πρωιμανθείς ποικιλίες κερασιάς έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη καταστροφή στα άνθη τους, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα (παγετός), μετά από ένα σύντομο διάστημα καλοκαιρίας.

Ο κ. Λεβέντ Σαδίκ φαίνεται πως για φέτος δεν σκέφτεται ούτε καν συμβολικά να ενισχύσει το εισόδημα των συμπατριωτών του δείχνοντας προτίμηση σε άλλες πειροχές. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει την έντονη δυσφορία των κερασοπαραγωγών οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης της παραγωγής τους.

Μαθαίνουμε ότι, έχουν ήδη απευθυνθεί σε άλλα συσκευαστήρια ενώ υπάρχει και μία μορφή “κολλεκτίβας” ad hoc αυτο-οργανωθέντων παραγωγών στην Θάμνα που θα προσπαθήσουν να “συγκομίσουν” για λογαριασμό και τρίτου εμπόρου-συσκευαστή ενώ ο δεύτερος (RED APPLE) ακόμη δεν έχει δώσει τιμές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Μάχη του Έβρου υπεγράφη “Μνημόνιο Συνεργασίας” μεταξύ του ΣΕΒΕ και του Turkish–Greek Business Council του Foreign Economic Relations Board (DEIK) με πρόεδρο τον κ. Λεβέντ Σαδίκ με σκοπό την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Αρθρογράφος