Ο Αλέξης Χαρίτσης αναγνωρίζει “εθνική μειονότητα” στην Θράκη;

14 Φεβρουαρίου 202406:23

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναγνωρίζει “εθνική μειονότητα” στην Θράκη; – Το Προξενείο εκβιάζει τη Νέα Αριστερά; – Ο Οζγκιούρ Φερχάτ αποκαθηλώνει ή ξεπλένει τον Αλέξη Τσίπρα;

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Όπως είχαμε προβλέψει η Νέα Αριστερά θα εξελιχθεί σε Δούρειο Ίππο του Τουρκικού Προξενείου ενώ το παραερντογανικό καθεστώς στήνει τα πιόνια για την επόμενη φάση εργαλειοποιώντας την Μειονότητα με φορέα υλοποίησης το νεοθωμανικό πολιτικό ισλάμ και τις παρακρατικές δομές στην Θράκη.

Αχτσιόγλου-Τσακαλώτος θα καταστούν όμηροι των Εγκαθέτων;

Διαβάζοντας την “διακήρυξη Φερχάτ” υπό μορφή συνέντευξης που δημοσιεύθηκε στο γνωστό προξενικό φερέφωνο του τουρκικού παρακρατικού συστήματος στην Θράκη GUNDEM, διαπιστώνουμε ότι ετέθη ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο προώθησης της “προξενικής ατζέντας” με την προώθηση όλων των θεμάτων , κορωνίς των οποίων είναι η αναγνώριση της θρησκευτικής μειονότητας ως “τουρκικής-εθνικής” κατά παράβαση του εν Ελλάδι ισχύοντος εθνικού και διεθνούς δικαίου.

Ταυτόχρονα η συνέντευξη αυτή λειτουργεί κι ως προειδοποίηση προς τον Αλέξη Χαρίτση σε ενδεχόμενη άρνησή του να αποδεχθεί το αφήγημα του Οζγκιούρ Φερχάτ για την Μειονότητα , για αυτό ίσως και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην “μετατόπιση άξονα” του Αλ. Τσίπρα ενδεχομένως από τα “συμφωνηθέντα” προεκλογικώς.

“Eksen kayması” και Θράκη

Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναγνωσθεί το κείμενο που αποδίδεται στον Οζγκιούρ Φερχάτ και ο αναγνώστης να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Παρατίθεται η μετάφραση

Οζγκιούρ Φερχατ: «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ που βιώνει μια αλλαγή άξονα»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΟζγκιούρΦερχατ μίλησε στη Γιουντέμ για τη διαδικασία που ακολούθησε μετά την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρέχοντας πληροφορίες για την οργάνωση του νέου τους κόμματος, ο Φερχάτ μίλησε και για την οπτική της Νέας Αριστεράς για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΟζγκιούρΦερχατμίλησε στη Γιουντέμγια τη διαδικασία που ακολούθησε μετά την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρέχοντας πληροφορίες για την οργάνωση του νέου τους κόμματος, ο Φερχάτ μίλησε και για την οπτική της Νέας Αριστεράς για την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Ροδόπης ΟζγκιούρΦερχατείπε ότι υπήρξε σοβαρή αλλαγή άξονα στο κόμμα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό ο Φερχάτ δήλωσε ότι προέκυψε σοβαρό κενό στα αριστερά και τόνισε ότι θέλουν να κλείσουν αυτό το χάσμα με το νεοσύστατο κόμμα.

«ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ»
Ο βουλευτής μίλησε ως ακολούθως «Αυτή τη στιγμή το κόμμα του Κασσελάκη και το κόμμα ΠΑΣΟΚ – KİNAL δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών. Όλοι πλέον αποδέχονται ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα σε αυτόν τον χώρο. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθημερινά προβλήματα και τις προσδοκίες του λαού με σύγχρονους πολιτικούς λόγους. Πήραμε μια σοβαρή πρωτοβουλία και ιδρύσαμε το κόμμα της Νέας Αριστεράς. Το κόμμα μας εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Συμμετείχαμε στην ίδρυση του νέου κόμματος από το πρώτο στάδιο.
Ως βουλευτές της μειονότητας, είμαστε από τους ιδρυτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς. Πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση είναι αρκετά σημαντική για τη μειονότητά μας. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε μέρος της ομάδας που πραγματοποιεί το πρόγραμμα και την οργάνωση του νεοσύστατου κόμματος. «Η εμπλοκή μας στα πρώτα βήματα του κόμματος της Νέας Αριστεράς και στους πρώτους λόγους που δημιούργησε είναι πολύτιμη για τα επόμενα βήματα και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα».

«ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΙΠΡΑ»
Δηλώνοντας ότι δεν τους ήταν εύκολο να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ήταν ένα κόμμα που αυτοί και οι ψηφοφόροι της μειονότητας είχαν συνηθίσει και γνώριζαν, ο ΟζγκούρΦερχάτ είπε: «Αλλά με την αποχώρηση του Τσίπρα. Από την προεδρία και η εκλογή του νέου προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη αλλαγή άξονα. Ως αποτέλεσμα, είδαμε ότι οι πολιτικές και οι λόγοι που εφαρμόσαμε και υπερασπιστήκαμε άλλαξαν. Είδαμε ότι το κόμμα κινήθηκε πιο δεξιά. Είδαμε ξεκάθαρα ότι εμείς και όσοι σκέφτονται σαν εμάς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μείνουμε σε αυτό το κόμμα. Έγινε πολύ ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε να είμαστε πλέον σε αυτή την άρρωστη κατάσταση. Φύγαμε λοιπόν από εδώ. Μπήκαμε σε ένα νέο μονοπάτι. Το όνομα αυτού του μονοπατιού είναι Νέα Αριστερά. Υπάρχει μεγάλο χάσμα από το κέντρο προς τα αριστερά. Σε αυτόν τον χώρο θα είμαστε και ως πολιτικό κόμμα. Ο κόσμος έχει πάψει να εμπιστεύεται την πολιτική. Σταμάτησε να πιστεύει. Αυτή η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον πρέπει να αποκατασταθεί. Σκεφτήκαμε ότι δεν πρέπει να απογοητεύσουμε την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρων των ανθρώπων προς εμάς. «Μετά από αυτή την κίνηση καταλάβαμε από τα μηνύματα που λάβαμε ότι κάναμε το σωστό βήμα».

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Η ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ»
Εξηγώντας την προοπτική της Νέας Αριστεράς για τη μειονότητα, ο βουλευτής της Ροδόπης ΟζγκιούρΦερχάτ είπε: «Το κόμμα μας αυτή τη στιγμή συνεχίζει γρήγορα την οργάνωσή του. Διοργανώνεται τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στην περιοχή μας, στην επαρχία Ροδόπης. Μαζί μας στη Νέα Αριστερά είναι εκατοντάδες άνθρωποι που παραιτήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να εμπλέξουμε τους πολίτες στην πολιτική με πιο μετριοπαθή και θετικό τρόπο. Θα υπάρξουν οργανώσεις της παράταξης μας στα μεγάλα χωριά μας. Θα έχουμε οργανώσεις σε μεγάλες πόλεις. Πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε με διαφορετική στρατηγική. Όσο για την οπτική του κόμματος για τη μειονότητα μας. Δυστυχώς, η μειονότητα μας δεν πήρε αυτό που περίμενε από τα πολιτικά κόμματα για χρόνια. Κάποια κόμματα προσέγγισαν τη μειονότητα πιο αρμονικά. Για παράδειγμα, όπως στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο Τσίπρα. Και φυσικά, όπως το κόμμα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που παλαιότερα είχε θετική προοπτική για τη μειονότητα, αλλά πρόσφατα υιοθέτησε αυστηρότερη στάση. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς, η στάση τους απέναντι στη μειονότητά μας δεν έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Ωστόσο, στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ έδειξε το πιο επιθετικό του πρόσωπο ενάντια στη μειονότητά μας και έφτασε στο σημείο να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Νέα Αριστερά είναι επίσης μια νέα ελπίδα για τη μειονότητα. Γνωρίζουμε όλα τα προβλήματα της μειονότητας. Έχουμε θεσμικά προβλήματα. Έχουμε οικονομικά προβλήματα. Και φυσικά, έχουμε προβλήματα με τη μειονοτική εκπαίδευση. Το λέμε συνέχεια μέσα στο κόμμα. Δεν πρέπει να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα για τη μειονότητα μόνο και μόνο για να το παρουσιάσουμε και να το διαβάσει. Πρέπει να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα που να μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας ως Νέα Αριστερά. Το λέμε και στο κόμμα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πρώτα από όλα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Μπορούμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα του μουφτή, το πρόβλημα των ιδρυμάτων ή τη μειονοτική εκπαίδευση με σύγχρονες λύσεις; Μπορούμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας της μειονότητας με σύγχρονες λύσεις; Μπορούμε να τα εκφράσουμε αυτά στη βουλή; «Προσεγγίζουμε όλα αυτά τα προβλήματα ρεαλιστικά».

Αρθρογράφος