“Eksen kayması” και Θράκη

13 Φεβρουαρίου 202406:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην σημειολογία των διεθνών σχέσεων και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ανάγνωση της (εξωτερικής) πολιτικής της Τουρκίας την τελευταία δεκαετία, σχεδόν, συναντούμε τον όρο “Eksen kayması” (μετατόπιση άξονα).

Η συζήτηση για την “μετατόπιση άξονα” συνδέεται με τις επιλογές του Ρ.Τ.Ερντογάν και του ΑΚΡ για μία σειρά θεμάτων που συνδέονται ακριβώς με τον τρόπο ανάγνωσης των κινήσεων της γείτονος σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων υπό το πρίσμα οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών και πολιτιστικών επιλογών.

Λοιπόν, αλλάζει ο άξονας του AKP ή της Τουρκίας; Ή αλλάζει ο άξονας του κόσμου; ήταν το βασικό ερώτημα διανοητών και πολιτικών αναλυτών στην Τουρκία.

Σε αυτό το ερώητημα μας απάντησε προσφάτως, αυτοπροσώπως, ο ίδιος ο Ρ.Τ. Ερντογάν λέγοντας ότι “Η Τουρκία εδραιώνει τη θέση της ως δύναμη με επιρροή στην παγκόσμια σκακιέρα ως παράγοντας παιχνιδιού μέρα με τη μέρα. Το τραπέζι μπροστά μας είναι αυτό. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς, δεν έχει γίνει μετατόπιση άξονα στη χώρα μας, αντιθέτως, μετά από μακρά αναζήτηση, η χώρα μας βρήκε τον πραγματικό της άξονα, το όνομα αυτού του άξονα είναι ο άξονας της Τουρκίας. Εκτελούμε κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε εξ ολοκλήρου σύμφωνα με τον άξονα Türkiye.”

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το 2021, το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και ο διπλωματικά απόβλητος κ. Μουράτ Ομέρογλου εξανάγκασε τον κλειστό κύκλο της παρακρατικής σέκτας του παραερντογανικού καθεστώτος που δρα στην Κομοτηνή (και δεν αποτελείται μόνον από ματαιόδοξους ξελιγωμένους) να δημιουργήσει ένα σκηνικό αστάθειας, διχάζοντας την Μειονότητας και τα μέχρι τότε ειωθότα δημιουργώντας μία νέα γενιά πολιτικών της Μειονότητας που θα ήταν πειθήνια κι απολύτως ελεγχόμενη από την κεντρική διοίκηση του παραερντογανικού καθεστώτος. Στόχος ήταν να τιμωρηθούν όλοι όσοι εκινούντο εκτός “Eksen kayması”. Τα παραπάνω περιγράφονται με απόλυτη σαφήνεια στο τουρκόφωνο μειονοτικό GUNDEM σε κείμενο που προέρχεται απευθείας από το Τουρκικό Προξενείο.

Σήμερα, εν έτει 2024, διαβάζουμε μία κουραστική “δήθεν” συνέντευξη του Εγκαθέτου Οζγκιούρ Φερχάτ , βουλευτή της Νέας Αριστεράς, ο οποίος χρησιμοποιεί τον κωδικό όρο “Eksen kayması” προκειμένου να υποδηλώσει την πλήρη υποταγή στην παρακρατική σέκτα του παραερντογανικού καθεστώτος που στεγάζεται στην Ιώνων και ποτίζει με το δηλητήριο του εξτρεμιστικού ισλαμοφασισμού την τοπική κοινωνία, εμποδίζοντας την κοινωνική χειραφέτηση της Μειονότητας.

Ο ματαιόδοξος Οζγκιούρ Φερχάτ, ανενδοίαστα κι ανερυθρίαστα δηλώνει ότι με βάση τον “Eksen kayması” θα προσεγγισθεί το πρόβλημα της αναγνώρισης της “εθνικής τουρκικής μειονότητας” καθώς και τα άλλα συνοδά ζητήματα (ψευδομουφτήδες, παρακρατικές δομές, μειονοτική εκπαίδευση κλπ) με “ρεαλιστικές λύσεις”, προϊδεάζοντας όλους εμάς για κινήσεις μιας ντε φάκτο αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης έτσι όπως την επιθυμεί το πιο σκληροπυρηνικό κατεστημένο της Άγκυρας.

Δεν αποκλείεται μετά τη συνάντηση κορυφής και την “Διακήρυξη των Αθηνών” να μη πετούν τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο ή να μην έχουμε κλιμάκωση στρατιωτικών προκλήσεων αλλά στην Θράκη τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις τακτικές και πρακτικής της παρακρατικής σέκτας του παραερντογανικού καθεστώτος. Η καθημερινή αποδελτίωση και καταγραφή των παραφυάδων των παρακρατικών δομών στην Θράκη αυτό καταδεικνύουν.

Οι σημειολόγοι των ε/τ σχέσεων και οι μελετητές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ας ασχοληθούν λίγο με τον ρόλο των παρακρατικών δομών στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας…

Αρθρογράφος