ΝΟΔΕ Ροδόπης: Η εσωκομματική διαδικασία που θα αναδείξει Υπουργό, Δήμαρχο ή Κλητήρα…

12 Μαΐου 201808:18

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Μια άσκοπη για πολλούς διαδικασία η οποία δεν ακουμπά την κοινωνία και δεν έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά αλλά γίνεται για την κινητοποίηση ενός απαξιωμένου κομματικού στρατού που θέλει να αναβαπτισθεί και να επανακάμψει. Δεν πρέπει να υποτιμώνται βεβαίως και οι εισπρακτικοί λόγοι (πάνω 2.000.000 ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα του κεντρικού ταμείου).

Στην Ροδόπη, όπως συμβαίνει και στους όμορους νομούς χαρακτηριστικό αυτών των εσωκομματικών εκλογών είναι τα χαμηλά επίπεδα συναίνεσης στον κομματικό μηχανισμό, ενώ η μάχη επικεντρώνεται κυρίως στο πρόσωπο των “προέδρων”:στον Εβρο ο Πολυζώης Παρασκευόπουλος, στην Καβάλα ο Χαράλαμπος Δράκος με «αντίπαλο» τη Μαρία Παραντίνου, στην Ξάνθη ο Νίκος Κιατίπης και ο Ηλίας Οικονόμου και στη Ροδόπη ο Ιωάννης Βεζυργιαννίδης, που αντιμετωπίζει τους Μιχάλη Κακουλίδη και Νικόλα Χατζηκωνσταντίνου.

Στην Ροδόπη η μάχη έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Η μέχρι τώρα χαμηλή συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις της ΝΟ.ΔΕ.(οι επισκέψεις Αυγενάκη και Μπακογιάννη ανέδειξαν το “μεγαλείο” των γαλάζιων φυλών), ανύπαρκτη ανταπόκριση στον χώρο της μειονότητας, οι έντονες ενδοπαραταξιακές διαμάχες και ένα απίστευτο κομματικό φολκλόρ με πρωταγωνιστές κομματικά στελέχη μιας άλλης επόχής, προϊδεάζουν για το τί θα επακολουθήσει.

Χαρακτηριστικό είναι από τη μια το χαμηλό ενδιαφέρον συμμετοχής στα όργανα (πχ στην μεγαλύτερη τοπική οργάνωση του Δήμου Κομοτηνής δεν θα γίνουν εκλογές αφού οι υποψήφιοι είναι όσοι και οι θέσεις) και από την άλλη το μεγάλο ενδιαφέρον για την θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ με τρεις υποψηφιότητες.

Τεραστια εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στους 1100 ενεργούς νεοδημοκράτες που θα συμμετάσχουν στην αυριανή εκλογική διαδικασία ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ και αρκετοί “γαλάζιοι επώνυμοι” της περιοχής, καθιστώντας τις αυριανές εσωκομματικές εκλογές αρκετά ενδιαφέρουσες ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι το “χέρι” τους μέχρι στιγμής έβαλαν και κάποιοι νεοφώτιστοι σύμβουλοι του κ. Κ. Μητσοτάκη που μαθαίνουν την κομματική γεωγραφία χωρίς να έχουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις, με μόνό εφόδιο την προσωπαγή σχέση τους με τον Πρόεδρο κ. Μητσοτάκη και τον ασαφή τίτλο της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, όπως τονίζουν οι συνομιλητές μας. Ευθεία, λοιπον, η αναφορά στο πρόσωπο του κ. Μακάριου Λαζαρίδη ο οποίος αν και αυτοπροσδιορίζεται ως ο επικοινωνιολόγος του Προέδρου και έχει αναπτύξει μία υπερδραστηριότητα υπερκομματάρχη στην ΠΑΜΘ δεν κατάφερε να αντιληφθεί το τί συμβαίνει.. Κι όταν κατάλαβε δεν μπόρεσε να το διαχειρισθεί.

Στην περιοχή ένα πρόσθετο βαρίδιο είναι και ο έτερος “θρακάρχης” κ. Χρ. Μέτιος ο οποίος εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τη ΝΔ και τον κ. Κ. Μητσοτάκη τόσο για την διαχειριστική του αδυναμία όσο και για την ανικανότητά του να υποδείξει στον κ. Κ. Μητσοτάκη τις συνιστώσες της νέας κομματικής στρατηγικής στην περιοχή.

Στην κομματική ανθρωπογεωγραφία της περιοχής πρέπει να προσθέσουμε και το παραδοσιακό σύστημα της ΝΔ που συσπειρώνεται γύρω από τον Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος αναδιαμορφώνει την στρατηγική του στα πλαίσια της πολιτικής του επιβίωσης προσπαθώντας να γίνει πιο συναινετικός διεμβολίζοντας και το μητσοτακικό στρατόπεδο κάτι που ανέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην περιοχή μας.

Να επισημανθεί ότι επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στη Θράκη αποσκοπούσε στο να συμπληρώσει το έλλειμα στη διαχείριση εθνικών θεμάτων στην Θράκη η οποία εξελίσσεται σε σημείο υψηλού ενδιαφέροντος για τις ελληνό- τουρκικές σχέσεις. Δεν είναι τυχαία η συνάντηση Μητσοτάκη-Καραμανλή αμέσως μετά την επιστροφή του πρώην Πρωθυπουργού από την Θράκη και η ξαφνική επίσκεψη του κ. Κ. Μητσοτάκη στην περιοχή μας, με αφορμή τα Ελευθέρια.

Διανύοντας προεκλογική περίοδο με εκρηκτικό και απρόβλεπτο το τοπιο των εθνικών θεμάτων στην περιοχή ο κ. Κ. Μητσοτάκης έχει βρεθεί χωρίς συμπαγή κομματικό μηχανισμό στην περιοχη μας,γεγονός που τον οδηγεί σε αναγκαστική υποταγή ή συνθηκολόγηση με τις παραδοσιακές δομές της ΝΔ στην περιοχή. Το αν αυτές είναι ικανές να ανακτήσουν δυνάμεις και ρόλο αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Μία άλλη παράμετρος που δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με τις αυριανές εκλογές στη ΝΟΔΕ Ροδόπης, είναι και η δημιουργία ομάδας που θέλει να διεκδικήσει τον Δήμο Κομοτηνής ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητοποιηση προς την πλευρά ενός υποψηφίου από τους μηχανισμούς της “λαϊκής και πατριωτικής δεξιάς”.

Το who is who των υποψηφίων προέδρων της ΝΟΔΕ
1. Γιάννης Βεζυργιαννίδης
Ο σαραντάρης νυν πρόεδρος που οποίος κλήθηκε να ενσαρκώσει την ανανέωση όταν παρέλαβε την σκυτάλη από τον Ν. Μορφακίδη.
Απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και είναι τακτικός συνομιλητής με τους περισσότερους συνεργάτες του, έχει καλές πολύ καλές σχέσεις με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος τον στηρίζει καθώς και με τους ανθρώπους της Ν. Μπακογιάννη (κυρίως με την Μ. Γιαμουστάρη) και κυρίως διπλά του έχει την νεότερη γενιά στελεχών της παράταξης. Αξίζει να σημειωθεί ο ήπιος χαρακτήρας του και πολιτική αντίληψη τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό και στις τάξεις της μειονότητας.

2. Νίκος Χατζηκωνσταντίνου
Η υποψηφιότητα του εξήνταπεντάχρονου χειρούργου, που έχει συνταξιοδοτηθεί από το νοσοκομείο, αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη μιας και μετά την θητεία του στο Δήμο Κομοτηνής αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος με τον Θ. Τσάκωνα και μετέπειτα ως αντιδήμαρχος του Δ. Κοτσάκη αλλά και την χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία υποψηφιότητα του με το κόμμα της Ν. Μπακογιάννη είχε αποσυρθεί από τα κοινά της περιοχής. Βασικοί του υποστηρικτές οι εβδομηντάχρονοι Κ. Ναλμπάντης και Κ. Μιχελής, οι οποίοι εντάσσουν την διεκδίκηση του προεδρικού θώκου της ΝΟΔΕ στον σχεδιασμό τους για την εξασφάλιση του χρίσματος της ΝΔ στις επόμενες δημοτικές εκλογές για το Δήμο Κομοτηνής αφού φέρεται να έχουν εξασφαλίσει την στήριξη του τ. Δημάρχου Τ. Βαβατσικλή αλλά και του πρώην υπ. Δημάρχου Σ. Μαρούδα. Τον γιατρό επίσης πλαισιώνει και η πολιτευτής της ΝΔ Β. Ελευθεριάδου. Η στήριξη που φαίνεται να υπαρχει και από την ομάδα του κ. Χρ. Μέτιου φαίνεται ότι συγκυριακά δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει.

3. Μιχάλης Κακουλίδης
Η υποψηφιότητα του έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι υπεύθυνος του κόμματος του Βελόπουλου για το Ν. Ροδόπης.Προσπαθεί να εκφράσει αυτούς που βρίσκονται στο δεξιό – ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ ενώ έχει καταφέρει να ακουσθεί ξανά η Κομοτηνή με την υποθεση της ΠΑΕ Ποντίων.

Δυστυχώς, οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΟΔΕ θα εξελιχθούν σε μία διαδικασία ενός κλειστού για τους πολλούς λόμπυ, στερώντας από την μεγάλη δημοκρατική παράταξη την δυνατότητα να αποκτήσει παρεμβατικό λόγο σε αυτή την κρίσιμη για τα Εθνικά Θέματα ιστορική στιγμή.

 

 

Αρθρογράφος