Ναι από Ιλχάν Αχμέτ στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Καταψήφισε μόνο το άρθρο 11 για την τεκνοθεσία

16 Φεβρουαρίου 202420:23

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν 21 βουλευτές.

Το σχέδιο νόμου που αποκαθιστά την ισότητα μεταξύ των ετερόφυλων και των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο στηρίχθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Στις 11 περιορίστηκαν οι αποχές από το ΠΑΣΟΚ, ενώ κανείς βουλευτής δεν προχώρησε σε καταψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ιλχάν Αχμέτ , με επιστολική ψήφο, υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Καταψήφισε μόνο το άρθρο 11 για την τεκνοθεσία.

Γιατί ο Ιλχάν Αχμέτ ψήφισε ΝΑΙ;

Εκ των τεσσάρων (4) βουλευτών της Μειονότητας στην χθεσινή ψηφοφορία για την “ισότητα στον πολιτικό γάμο” απείχαν οι 3 (Μπαράν, Ζευμπέκ, Φερχάτ) ενώ ο Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε θετική (επιστολική) ψήφο κάνοντας την μεγάλη έκπληξη εντός κι εκτός Θράκης, ακόμη μία φορά.

Όπως τότε, που έθεσε τις δικές του κόκκινες γραμμές απέναντι σε ένα σύστημα χειραγώγησης της μειονότητας καθοδηγούμενο μέσω υπόγειων διαύλων από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, το οποίο επιχειρεί να ελέγξει και να κατευθύνει ακόμη και με αποκρουστικές μεθόδους την βούληση των μουσουλμάνων συμπολιτών μας.

Οσοι δεν υπακούουν στη γραμμή -και μπορεί εύκολα να ελεγχθεί αυτό στην κλειστή μουσουλμανική κοινωνία- εξοβελίζονται, καθίστανται δακτυλοδεικτούμενοι στους μαχαλάδες και τα χωριά, απειλούνται ή “τιμωρούνται” .

Όσο κι αν προσπαθούν τα φερέφωνα της Άγκυρας και οι εγχώριοι συνεργοί τους, τα τελευταία χρόνια η ατμόσφαιρα άλλαξε και οι μουσουλμάνοι της Θράκης απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, κάτι που εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς στην Ξάνθη και τη Ροδόπη. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι, νέοι κυρίως, χειραφετούνται, μορφώνονται, σκέφτονται και δημιουργούν, οραματίζονται το μέλλον τους σε μια ανοιχτή κοινωνία αρμονικής συμβίωσης με τους δημοκρατικούς ευρωπαϊκούς κανόνες διασφαλισμένους.

Αυτό το αναδυόμενο εκσυγχρονιστικό πρόσωπο είναι που επιχειρούν να συνθλίψουν οι σκοτεινοί και απεχθείς μηχανισμοί που δρουν στα σπλάχνα της και για να το πετύχουν δεν διστάζουν να στραγγαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και πολιτικής συμπεριφοράς των απλών πολιτών στο όνομα της «εθνοτικής συσπείρωσης».

Ο Ιλχάν Αχμέτ με την στάση προσπαθεί να παραμερίσει τα απομεινάρια προκαταλήψεων, διακρίσεων και αρνητικών πρακτικών, που εμποδίζουν την πλήρη και ισότιμη ένταξη της Μειονότητας στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα εσωτερικής έννομης τάξης, που πρέπει να διασφαλίζει την ισοτιμία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικής ταυτότητας, γλωσσικής ή πολιτισμικής ιδιαιτερότητας.

Υποπτεύομαι ότι ο Ιλχάν Αχμέτ ψήφισε ΝΑΙ στα πλαίσια των αρχών της παράταξής του για τα θέματα της Μειονότητας και περιγράφονται με μεγάλη σαφήνεια και στα «Εξι συν Δύο Μέτρα για τη Μειονότητα της Θράκης»

[Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου, 2007, «Έξι Συν Δύο Μέτρα Για τηΜειονότητα στη Θράκη», βλ. Ιστοσελίδα «Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου», http://www.istame.gr/files/pdf/Meionotita-Trakis.pdf.].

Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά συνέχισε στο ίδιο όραμα με τον Ιλχάν Αχμέτ να συμμετέχει στην υλοποίησή του.

ΔΗΛΩΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Με γνώμονα την συνείδησή μου και το συμφέρον της ευρύτερης κοινωνίας αποφάσισα να στηρίξω με την ψήφο μου στην Βουλή την Ισότητα στον πολιτικό γάμο, επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου, που αφορά την δυνατότητα όλων των ζευγαριών στην χώρα μας που θέλουν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο να μπορούν να το πράξουν, χωρίς να δεσμεύονται από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Για τους ίδιους λόγους και με βάση τον αξιακό μου κώδικα, επέλεξα να καταψηφίσω το άρθρο 11 που ιδρύει μελλοντική πιθανότητα στην τεκνοθεσία. 

Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη και την θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θεώρησα ότι η αποχή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για έναν πολιτικό που αναμετράται με την συνείδησή του. 

Συνέδεσα όλη την πολιτική μου διαδρομή με τον αγώνα για την πολιτική και την κοινωνική χειραφέτηση της Μειονότητας στην Θράκη και την κατάκτηση των δικαιωμάτων της σε μια πολιτεία ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη, που λειτουργεί χωρίς εξαιρέσεις, απαλλαγμένη από τις διχαστικές λογικές του εσωτερικού εχθρού, που μας ταλαιπώρησαν για δεκαετίες. 

Θα ήμουν ανακόλουθος με αυτές μου τις απόψεις εάν σε μεγάλες κοινωνικές τομές και μεταρρυθμίσεις στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια άλλη κατηγορία συμπολιτών μας, επέλεγα να σιωπήσω ή να αρνηθώ. 

Σέβομαι, ωστόσο, όλους εκείνους, που είναι επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη, φοβούμενοι ότι αυτή  αντιστρατεύεται τις παραδοσιακές δομές της οικογένειας και της θρησκείας μας.

Θα είμαι πάντα δίπλα τους, για να συνομιλώ μαζί τους και να δίνω τις μάχες μου για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης στην Θράκη, κάτι που αξίζει σε όλους τους συμπολίτες μου, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, την καταγωγή, τον πολιτισμό ή την σεξουαλική τους ταυτότητα.      

Παραθέτουμε το κείμενο της επιστολικής ψήφου

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2024

Προς τον

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Κύριε Πρόεδρε,

Σας γνωστοποιώ ότι στην ονομαστική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 70A του Κανονισμού της Βουλής, επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου του Υπουργού Επικρατείας, κ. Χρήστου – Γεωργίου Σκέρτσου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», ψηφίζω επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων ΝΑΙ εκτός του άρθρου 11, όπου ψηφίζω ΟΧΙ.

Με τιμή

Ιλχάν Αχμέτ

Βουλή: Nόμος η ισότητα στον γάμο με 175 «ναι» – 28 πρεσβείες χαιρετίζουν την υιοθέτηση της νομοθεσίας

Οι Εγκάθετοι Αστερίσκοι της Νέας Αριστεράς απείχαν…

Αρθρογράφος