Μη σύννομη και μη επιστημονικά αποδεκτή η ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στο ΔΠΘ;

21 Φεβρουαρίου 202423:44

Την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την κάθετη αντίθεσή τους στην μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας και την Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας εκφράζουν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του πρώτου τμήματος Εργοθεραπείας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αναφορικά με το Νομοσχέδιο περί “Ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, άρθρο 8»

 

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες και την αντίθεση τους σχετικά με το Νομοσχέδιο περί “Ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, και ειδικότερα επί του άρθρου 8, το οποίο αφορά στη μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας σε αυτή τη σχολή.

Εκφράζεται η δυναμική αντίθεση σε αυτήν την πρόταση, επισημαίνοντας ότι η επιστήμη της Εργοθεραπείας δεν ταυτίζεται ούτε συνδέεται με τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.

Όπως τονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (ΠΟΕ, WFOT), η Εργοθεραπεία αφορά στην προώθηση της υγείας και της ευημερίας μέσω της ενασχόλησης με τις δραστηριότητες, ανήκει στον τομέα των Επιστημών Υγείας και αποτελεί σημαντικό τμήμα της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης. Οι εργοθεραπευτές εργάζονται ως επαγγελματίες πάνω στον σημαντικότατο τομέα της Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία, συμβάλλοντας στην άρση των αποκλεισμών και εμποδίων ώστε να προσεγγίζουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 1 του Νόμου 4485/2017, «Κάθε Ίδρυμα αποτελείται από Σχολές. Η Σχολή καλύπτει μια ενότητα συγγενών επιστημονικών κλάδων και εξασφαλίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση, τη μεταξύ τους επικοινωνία και τον αναγκαίο για τη διδασκαλία και την έρευνα συντονισμό τους.» Η ένταξη και ενσωμάτωση ενός Τμήματος Εργοθεραπείας, από έναν χώρο όπως είναι ο τομέας της Φυσικής αγωγής και Άθλησης, που δεν έχει σε θεωρητικό επίπεδο, σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επαγγελματικό επίπεδο συσχετισμό με εκείνον της Εργοθεραπείας, δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει αποπροσανατολισμό επί του αντικειμένου της Εργοθεραπείας, απόκλιση από τις Παγκόσμιες Κατευθυντήριες Οδηγίες που προσδιορίζουν το αντικείμενο της και παραγωγή ενός Τμήματος με χαρακτηριστικά ¨συνονθυλεύματος επιστημονικών κλάδων¨ με απροσδιόριστη ταυτότητα.  Συνεπώς η ένταξη του Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού εναντιώνεται στην ανωτέρω Διάταξη (άρθρο 9, παραγ.1, Ν.4485/2017).

Ενόψει των παραπάνω, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αιτούνται την απόσυρση της προτεινόμενης μετονομασίας και την αναθεώρηση του Νομοσχεδίου ώστε να ληφθεί υπόψη η ειδικότητα της Εργοθεραπείας ως ξεχωριστού επιστημονικού πεδίου που εντάσσεται αποκλειστικά και μόνο στο χώρο της Υγείας.

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ανοιχτά σε διάλογο και συνεργασία για την καλύτερη προώθηση του επιστημονικού τους κλάδου.

 

«Κανείς άλλος επαγγελματίας δεν δύναται να περιγράψει πιο εύστοχα το επιστημονικό πεδίο της Εργοθεραπείας από τους ίδιους τους Εργοθεραπευτές».

 

Για το Τμήμα Εργοθεραπείας Δυτικής Αττικής

Η Πρόεδρος

Ουζούνη Χριστίνα, Καθηγήτρια

 

Μέλη Τμήματος Εργοθεραπείας

Κατσούρη Ιωάννα Γιαννούλα Επίκουρη Καθηγήτρια

Αθανασοπούλου Χριστίνα Επίκουρη Καθηγήτρια

Βλοτινού Πηνελόπη Επίκουρη Καθηγήτρια

Τσάκνη Γεωργία Επίκουρη Καθηγήτρια

Μπαμπλέκος Γεώργιος Επίκουρος Καθηγητής

Κουλουμπή Μαρία, Λέκτορας Εφαρμογών

Μοροζίνη Μαριάννα, Λέκτορας Εφαρμογών

Στις καλένδες το Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή;

Αρθρογράφος