Είμαστε στο “κόκκινο”; (audio)

4 Μαρτίου 202114:27

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στις 3/3/2021 2.702 νέα κρούσματα και 40 θανάτους μαζί με νέα μέτρα, νέο lockdown κηρύσσοντας εκ νέου την Χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279 και των θυμάτων σε 6.597. Σύνολο νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία. Στον «διαδραστικό» χάρτη της ΗΔΙΚΑ με τα στοιχεία ανά περιοχή, το άθροισμα των νοσηλευόμενων είναι 2.284 (+12)..Παραμένουν διασωληνωμένοι 431 συμπολίτες μας, ενώ 1.376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Ιάσεις/αναρρώσεις: 169.525 Σχέση ιάσεων/θανάτων: 25,69:1Η θνητότητα επί των 197.279 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 3,34% (μείωση) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε οριακά σε 61,53 θανάτους / 100.000 κατοίκους.Η θνητότητα επί αναγνωρισμένων κρουσμάτων μειώνεται την τελευταία περίοδο με ρυθμό 0,01-0,02% ημερησίως. Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται τόσο στην αύξηση των διαγνώσεων, αλλά και στη μείωση των θανάτων  στον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά και στην ανοσοποίηση όσων ήδη νόσησαν και ανάρρωσαν..Έχουν ελεγχθεί συνολικά 3.711.523 κλινικά δείγματα PCR και 1.658.083 δείγματα Rapid Ag. Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 24.435 μοριακές PCR & 30.118 Rapid Test Ag.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί πρώτης γραμμής “το τρίτο κύμα είτε η υποτροπή της προηγούμενης επιδημικής έξαρσης είναι καταφανώς σε εξέλιξη. Εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων, παρατηρείται στα διαγράμματα προοδευτική αύξηση του αριθμού των βαρέων περιπτώσεων και του αριθμού νοσηλευόμενων, αλλά και των θανάτων.Με βάση τα διαγράμματα των κρουσμάτων και τους χάρτες του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να θεωρούμε την έξαρση της επιδημίας πανελλήνια και όχι ότι αφορά συγκεκριμένες και επιβαρυμένες περιοχές. Σε λίγο καιρό, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική μεταβολή, μάλλον όλες οι περιοχές θα έχουν «κοκκινίσει»…”

Κοινός παρανομαστής και των τριών κυμάτων είναι η απουσία ορθής και τεκμηριωμένης πληροφόρησης που θα οδηγούσε στην λήψη ορθών αποφάσεων: η καθ. Αθηνά Λινού με τα όσα περιέργραψε προ ημερών έδωσε ένα σχετικό περίγραμμα ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουμε τον πόλεμο με τον γνωστό πλέον Covid19 έστω και μεταλλαγμένο” χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς δομημένη δευτεροβάθμια και με μια πλημμελώς στελεχωμένη τριτοβάθμια και με ένα σωρό προβλήματα, περιμένοντας πάντα ένα θαύμα” όπως επισημαίνει εδώ και καιρό ο έτερος καθ. κ. Δημήτρης Κούβελας, σχολιάζοντας την ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, επιμένοντας ότι ένα lockdown δεν προσφέρει απολύτως τίποτα!

Πριν την αρχή του τρίτου κύματος, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, με αφορμή την εικόνα διασποράς του ιού και την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα από την νόσο Covid-19, είχε παρατηρήσει ότι τελικά το lockdown δεν μείωσε τον ρυθμό διασποράς και αποδείχτηκε εμπράκτως , ότι χωρίς μια στρατηγική με καθοριστικό ρόλο στη Π.Φ.Υ. , την συνταγογράφηση των τεστ, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων λοιμωδών ως νοσοκομεία Covid-19, ουσιαστική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών με δημόσιο έλεγχο και επιδημιολογική επιτήρηση στοχευμένα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δεν κάνουμε παρά μία «τρύπα στο νερό» , με μόνη κεντρική επιλογή το σύστημα ακορντεόν με διαρκή lockdown μέχρι να έρθουν τα εμβόλια και τίποτα άλλο, με άγνωστες τις άλλες συνέπειες στην κοινωνία από αυτή την μοναδική επιλογή. Μάλιστα είναι πιθανό με αυτό τον τρόπο η άρση του lockdown, που θα προκύψει με την φυσική πτώση του κύματος από μόνο του τελικά, να πάμε σε νέα τροφοδότηση κρουσμάτων που θα οδηγήσουν και πάλι και μάλιστα μέσα σε συνθήκες χειμώνα, σε νέο lockdown ενδεχομένως και με ακόμη χειρότερη εικόνα, είχε επισημάνει εγκαίρως ο κ. Δημήτρης Κούβελας.

Σε τοπικό επίπεδο , εδώ στο  Komotinipress, έχουμε πλήρως από την αρχή της πανδημίας καταγράψει τα μικρά και μεγάλα προβλήματα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν επιλυθεί, ενώ σε αυτή τη φάση της ανακοίνωσης του 3ου lockdown πλειοδοτούν οι επώνυμοι εκ των συμπολιτών ,κάποιοι εξ αυτών έχοντες και δημόσια αξιώματα , σε δηλώσεις λαϊκισμού προκειμένου ν’αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες ή παραλείψεις που συναγωνίζονται αυτές που έχουν καταγραφεί σε τοπικό επίπεδο.

Είναι γνωστό ότι από την αρχή της πανδημίας κάποιοι νόμιζαν ότι με την μη καταγραφή ή ανακοίνωση κρουσμάτων στην ΠΑΜΘ και την Ροδόπη θα έπαιρναν το κυβερνητικό μετάλλιο κομματικής αφοσίωσης και σε αυτό το πλαίσιο φίμωσαν και κάθε πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης απειλώντας ακόμη και με εισαγγελική παρέμβαση τους δημοσιογράφους που απλά έκαναν την δουλειά τους. Αυτοί οι ακατάλληλοι τύποι και τύπισσες διαχειρίζονται θέματα δημόσιας υγείας και πολιτικής υγείας. Τόσο απλά.

Είναι οι ίδιοι που κάνουν παρέα με τους 32 ειδικούς λοιμωξιολόγους, τους 11 της επιτροπής υγείας, την ΓΓΠΠ και τους πρωθυπουργικούς συμβούλους που σε λίγο θα γίνουν σύμβουλοι και του Αλέξη Τσίπρα,οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία στο κόκκινο.

Τελικά θα πεθάνουμε, θα πεινάσουμε ή θα βουλιάξουμε;

Μάλλον, θα ζήσουμε γιατί επιμένουμε!!!

Αρθρογράφος