Η Θράκη απαιτεί Φύλαξη, Απώθηση, Αποτροπή (video)

29 Φεβρουαρίου 202011:07

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η νύχτα ήταν δύσκολη για τον Έβρο και για την Θράκη όχι όμως και για την Αθήνα που απ΄ό,τι φαίνεται δεν αντιλαμβάνεται την ουσία των εξελίξεων και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Τουρκίας.

Μετά την ιδεοληπτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο λαθρομεταναστευτικό η αμήχανη, και χωρίς σχεδιασμό στάση της σημερινής κυβέρνησης που υπόκειται στους νόμους του κατευνασμού και της διπλωματικής αβροφροσύνης, τροφοδοτεί εκρήξεις και συγγκρουσιακό κλίμα στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας και δίνει εντελώς λάθος μηνύματα στο εξωτερικό και τους εταίρους της Χώρας.

Μετά την ήττα του κρατικού μηχανισμού στο Β/Α Αιγαίου έρχεται η αμήχανη και στατική “βουβή” εικόνα από τον Έβρο (κυρίως) και τα νησιά (δευτερευόντως) όπου παρατηρείται ένα επικοινωνιακό σώου με εικόνες ετοιμότητας και διθυραμβικές διαρροές που όμως ανατρέπονται απο τις ομάδες λαθρομεταναστών που “έσπασαν” τα “σφραγισμένα κι απροσπέλαστα ελληνικά σύνορα”

Οι ευάριθμες ομάδες λαθρομεταναστών που εμφανίσθηκαν στην Ε.Ο. Ορεστιάδας-Αλεξανδρούπολης αλλά και μέσα στα χωριά του Σουφλίου σκόρπισαν φόβο και πανικό στους κατοίκους της περιοχής κάτι που φαίνεται και στην κινητικότητα που παρατηρήθηκε στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Να τονισθεί ότι ακόμα και μέσα στην Ορεστιάδα ο κόσμος έβλεπε δεκάδες άτομα που πέρασαν παράνομα τα σύνορα, να κυκλοφορούν μέσα στην βροχή που έπεφτε, ενώ το ίδιο συνέβαινε και σε αρκετά χωριά σε όλο το νομό.

Με εξαίρεση τα επεισόδια σντεπερισπασμού στις Καστανιές η χωρίς σχέδιο ισχυρή αστυνομική παρουσία και οι συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων δεν ήταν ικανές παράμετροι για να εμποδίσουν εκατοντάδες άτομα κατάφεραν να περάσουν είτε μέσω του χερσαίου κομματιού στον βόρειο Έβρο, είτε μέσω του ποταμού, από συγκεκριμένα περάσματα που τα υποδείκνυαν με χάρτες άντρες του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Türk, όσοι πέρασαν χθες τη νύχτα στην Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά και αποβίβασαν δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι κινήθηκαν ανά ομάδες, προσπαθώντας να βρουν «καθαρά» μονοπάτια, χωρίς φύλαξη, για να περάσουν στην Ελλάδα.

Η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα είχε νόημα εάν κι εφόσον παρουσιασθούν στον Έλληνα Πρωθυπουργό από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα πλήρη και πραγματικά στοιχεία της κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο και την Θράκη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει επαρκή όγκος συλλεγεισών πληροφοριών με την συνοδευτική αναλυτική έκθεση.

Άξιον απορίας παραμένει για το πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί ενημέρωσης και πληροφόρησης του Έλληνα Πρωθυπουργού,καθώς φαίνεται ότι τόσο στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου όσο και στην Θράκη δεν είχε πλήρη πληροφοριακή κάλυψη και αντίληψη τόσο για την κατάσταση στο πεδίο όσο και για τις εκτιμώμενες εξελίξεις.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά είναι καιρός να αντιληφθεί ότι πλέον το λαθρομεταναστευτικό /προσφυγικό δεν αφορά στην Ευρώπη, δεν ενδιαφέρει τους εταίρους μας καθώς δεν τους απειλεί!!!

Αντιθέτως ειναι μία ακόμη τουρκική απειλή στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου ο οποίος και μας βρίσκει μονίμως σε φάση αμυνομένου.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να επαναλάβει και στην Θράκη το λάθος που έγινε στα νησιά ενώ η τοπική ηγεσία δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το ευφυολόγημα “απλώς περνάνε”…

Στο βαθμό που δεν είναι γνωστό, πρέπει να αξιολογηθεί και η δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Αδριανούπολη για τις κινήσεις Ερντογάν, μάλιστα τα καταστήματα της πόλης παρέμειναν ανοιχτά όλη τη νύχτα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από “απέναντι” κάτοικοι διαμαρτύρονταν στις αστυνομικές αρχές και κατεγράφη κλίμα ανησυχίας.

Το λαθρομεταναστευτικό είναι μία ακόμη τουρκική πρόκληση! Ας αντιμετωπισθεί!

Αρθρογράφος