Σε επαγρύπνηση η Κυβέρνηση – Το (λαθρο)μεταναστευτικό απειλεί την Θράκη

28 Φεβρουαρίου 202022:15

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Οι προ 48 ωρών ενδείξεις για την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας καθώς και οι εκτιμήσεις για την στάση της Τουρκίας στο συριακό μέτωπο, σε συνδυασμό με την επικρατούσα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οδήγησαν την Ελληνική Ηγεσία στην αναβάθμιση του επιπέδου ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Μετά τις εξελίξεις στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο ίδιος μία σειρά πρωτοβουλιών για την διαχείριση της κατάστασης κι αυτό φαίνεται τόσο από την χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου όσο και από τις πρωτουβουλίες που αναπτύσσει το τελευταίο 24ωρο.

Ενδεικτικά ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες, ζητώντας από από την Ευρώπη στήριξη και εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εκβιαστικής πολιτικής της Τουρκίας σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές. Στο εσωτερικό μέτωπο με κυβερνητικά στελέχη να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα κρίσιμα σημεία, οι επικοινωνίες και οι συσκέψεις είναι συνεχείς.

Οι εξελίξεις στα ε/τ σύνορα επαναφέρουν στο τραπέζι τόσο την γενικότερη θεώρηση του λαθρομεταναστευτικού και της απειλής που διαμορφώνεται εναντίον της Ελληνικής Θράκης όσο και το πως αυτό εντάσσεται στο σύνολο των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο σύσκεψη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό συγκαλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι απουσιάζουν οι καθ’ύλη αρμόδιοι υπουργοί (Κουμουτσάκος, Μηταράκης) και η σύνθεση δίνει έμφαση κυρίως στον χώρο της ασφάλειας.Εκτιμάται, πάντως, ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αρθρογράφος