Η ΝΔ αναζητά νέα πρόσωπα για το ψηφοδέλτιο της Ροδόπης

18 Μαρτίου 202308:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Ροδόπη διεξήχθη έρευνα και για τα καταλληλότερα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή.

Στο ερωτηματολόγιο υπήρχαν 9 ονόματα (6 Χριστιανοί και 3 Μειονοτικοί). Ανάμεσά τους και δύο πρόσωπα έκπληξη που για πρώτη φορά παρουσιάζονται ως εν δυνάμει υποψήψιοι (μία γυναίκα, ένας άντρας).

Όλα δείχουν ότι το κυβερνών κόμμα σε κεντρικό επίπεδο προχωρά σε αναδιάρθρωση δυνάμεων αναζητά όλους τους δυνατούς σχεδιασμούς.

Ν.Δ. Ροδόπης: Φτιάχνοντας ψηφοδέλτιο με μηχανή Singer

Απώλειες για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, χωρίς όμως σημαντική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, κατέγραψε η δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

  • Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διαμορφώνεται στην πρόθεση ψήφου στις 5,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων στις 7,4.
  • Το 94% εκτιμά ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ενώ μόλις το 5% πιστεύει ότι δεν υπάρχουν. Το 80% αποδίδει ευθύνες σε όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ το 19% εκτιμά ότι ευθύνεται κυρίως η σημερινή κυβέρνηση.Προς τη λάθος κατεύθυνση βαδίζει η χώρα, πιστεύει το 68%, ενώ προς τη σωστή απαντά το 26%.
  • Μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με τους πολίτες, αποτελεί η οικονομία, με 21%, η ακρίβεια με 19% και οι πολιτικοί (πολιτικό σύστημα) με 15%. Στο 6% βρίσκεται η απάντηση “η ανεπάρκεια/ανικανότητα της κυβέρνησης”.
  • Στο δίλημμα “αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας”, οι δεύτερες παίρνουν το προβάδισμα με 51%, έναντι 46% υπέρ της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.
  • Θετική είναι η αξιολόγηση για την κυβέρνηση, με 32%, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση μόλις 16%, με αρνητική κρίση να εκφράζουν για τη μεν κυβέρνηση το 61%, για τη δε αξ. αντιπολίτευση το 77%.”Αλλαγή” ζητά το 63%, ενώ τη “συνέχεια” προκρίνει το 32%.
  • Στην ερώτηση περί καταλληλότερου για τη θέση του Πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 32%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 16%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης 3%.
  • Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει στις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 60%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 22% και το ΠΑΣΟΚ 3%.

Πρόκειται για μία πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης (Συνδυασμός Computer Assisted Telephone & Web Interviews) που βασίζεται σε απλή τυχαία δειγματοληψία σε αρχείο σταθερών και κινητών τηλεφωνικών αριθμών που έχουν παραχθεί με τυχαίο τρόπο (RDD Random Digit Dialing) με την εξής αναλογία: σταθερά 70 % σταθερά και 30% κινητά τηλέφωνα.Online έρευνα:

Τυχαία επιλογή δείγματος με βάση ποσοστώσεις από online panel
Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.201 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω,901 τηλεφωνικά (631 σε σταθερά και 270 σε κινητά τηλέφωνα) και 300 online.

Μέγιστο δειγματοληπτικό σφάλμα ±2,8%. Το δείγμα σταθμίσθηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία και την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές του 2019.

Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από 07-13/03/2023.

Εργάστηκαν 3 επόπτες και 36 συνεντευκτές. Το 21% των συνεντεύξεων ελέχθησαν με τη μέθοδο της συνακρόασης και το 100% ηλεκτρονικά.

Λόγω στρογγυλοποίησης ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%

Αρθρογράφος