Οι Γυναίκες της Ροδόπης ψήφισαν …. το Ράδιο – Δίαυλος 92,4 (video)

24 Μαΐου 202321:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή 21/5/2023, περίπου 9,8 εκατ. Έλληνες για να ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές σε 21.467 εκλογικά τμήματα στην Ελληνική Επικράτεια με τους εκλογείς να ανέρχονται στους 9.813.595, από τους οποίους οι 4.763.264 άνδρες και οι 5.050.331 γυναίκες. Από αυτούς για πρώτη φορά ψήφιζαν 438.595 νέοι.

Οι εκλογές της 21ης Μαϊου ανέδειξαν συνολικά 75 γυναίκες βουλευτές, 9 περισσότερες σε σχέση με την βουλή του 2019. Οι 30 εκλέγονται για πρώτη φορά ενώ άλλες 3 είχαν εκλεγεί σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.Οι 6 εξελέγησαν από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, 31 από τις περιφέρειες Αττικής (Α’ Αθήνας, Βόρειο – Νότιο – Δυτικό τομέα, Ανατολική και Δυτική Αττική) και 38 στην υπόλοιπη επικράτεια. Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει 30 γυναίκες βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ 21, του ΠΑΣΟΚ 10, του ΚΚΕ 7 και της Ελληνικής Λύσης 4 γυναίκες.

Στο Νομό Ροδόπης από τις 24 υποψήφιες γυναίκες με όλους τους πολιτικούς συνδυασμούς δεν εξελέγη καμία, σε μια εκλογική περιφέρεια όπου το 51,5% του πληθυσμού το αποτελούν γυναίκες.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την Μειονότητα: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας έδωσαν εμπιστοσύνη και δύναμη στις της 21ης Μαΐου, που στάθηκαν δίπλα μας, πίστεψαν και μας στήριξαν με την ψήφο τους. Για άλλη μια φορά, η πολιτική είναι μια περιοχή που κυριαρχεί από άνδρες. Ο ΑΛΛΑΧ να δίνει δύναμη στις γυναίκες μας.”

Τα λόγια της κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου , ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις έχει κάποιος για τον τρόπο που πολιτεύθηκε, κρύβουν μία μεγάλη αλήθεια: τα επιτελεία των κομμάτων, οι διαμορφωτές κοινής γνώμης, οι συνυποψήφιοι κι ανθυποψήφιοί της, τα μέσα ενημέρωσης, αγνόησαν ή προσπέρασαν τα “γυναικεία θέματα” τόσο στο πλαίσιο της γενικής προβληματικής όσο και ως προς τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Μειονότητας.

Ακόμη και στις δύο δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί για την περιοχή, τα “γυναικεία θέματα” δεν κατεγράφησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια.

Τί δεν μας είπαν οι “επώνυμες γυναίκες” της Μειονότητας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ελληνόφωνο διαδίκτυο και οι χρήστες, (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ) όμως, δεν εσιώπησαν αλλά αντιθέτως στέκονταν σκεπτικοί στα όσα οι ίδιοι υποψήφιοι παρουσίαζαν μέσα από την δραστηριότητά τους και το υπερβολικό αυτοθαυμαστικό digital marketing ή τις καταχωρήσεις σε μέσα ενημέρωσης της επιλογής τους. Ειδικά στην περίπτωση των γυναικείων υποψηφιοτήτων , ξεχωρίσαμε λίγες εκ των υποψηφίων που είχαν μία έντονη παρουσία με συγκροτημένο λόγω υπερασπιζόμενες τις θέσεις τους, εκπέμποντας μηνύματα προς τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους.

Οι χρήστες των μκδ περιμένουν απαντήσεις απο τους υποψηφίους της Ροδόπης

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης και η συμμετοχή του στο “παιχνίδι” της πολιτικής επικοινωνίας στην εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης.. Σε  αυτές τις εκλογές , διακρίθηκε το Ράδιο- Δίαυλος 92,4, καθώς φιλοξένησε το μοναδικό Debate που πραγματοποιήθηκε στην Ροδόπη. Ένα debate που διοργανώθηκε με προσκεκλημένες γυναίκες υποψήφιες βουλεύτριες της Ροδόπης, από όλα τα κόμματα.

Από τις συγκριτικές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από την κατανομή των μηνυμάτων σε 9 “κανάλια” και την διάδοση αυτών στο χώρο του ελληνόφωνου διαδικτύου σταθήκαμε σε αυτό το μοναδικό debate που διεξήχθη στην Ροδόπη και προσπαθήσαμε να καταγράψουμε το impact που είχε στην παρελθούσα εκλογική αναμέτρηση.

Πιο συγκεκριμένα:

 • 1. Στις 17/5/2023 διεξήχθη διαδικτυακό debate όπου μαζί με την συντονίστρια την ιδιοκτήτρια και δημοσιογράφο Έλλη Τσομπανίδου βρέθηκαν στα στούντιο του Διαύλου 92,4 η Λένα Χατζή από την Νέα Δημοκρατία, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου από το ΠΑΣΟΚ, η Αμαλία Κασαπαντωνίου από το ΚΚΕ και η Νερσίν Χασάνογλου από το ΜεΡΑ25. Από το εν λόγω debate απουσίαζε η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που παρότι ο Δίαυλος 92,4 προσκάλεσε τις υποψήφιες του αυτές για προσωπικούς λόγους όπως ενημέρωσαν δεν αποδέχτηκαν την πρόταση.
 • 2.Από τις διαδικτυακές αναφορές προκύπτει ότι η κ Σιμπέλ Μουσταφάογλου αποδέχτηκε από όλα τα ελλήνοφωνα μέσα ενημέρωσης να εμφανιστεί μόνο στον Δίαυλο 92,4 προσδίδοντας ακόμη μία πρωτιά στον Δίαυλο 92,4
 • 3.Το debate περιελάβανε συγκεκριμένη θεματολογία την οποία γνωστοποίησε ο Δίαυλος 92,4 στις εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να γίνει μια στοχευμένη συζήτηση γύρω από την γυναίκα, την πολιτική και τους στόχους τους για την Ροδόπη.
 • Οι προσκεκλημένες είχαν τον χρόνο τόσο να «συστηθούν» στους ακροατές και τους θεατές του Δίαυλου 92,4 όσο και να αναπτύξουν σημαντικά θέματα για το πόσο μικρό είναι το ποσοστό της εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας μας και επισήμαναν τα προβλήματα της Ροδόπης που θέλουν να αλλάξουν.Παρά την θεματολογία που όρισε ο Δίαυλος 92,4 υπήρξαν στιγμές που «άναψαν» τα αίματα με κομματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των φιλοξενούμενων.
 • 4.Το debate αν και δεν διαφημίσθηκε , δεν προαναγγέλθηκε, έγινε γνωστό κατόπιν εορτής, από τις 18/5 έως και την 21/5, καθώς τότε πολλαπλασιάσθηκε το εκπεμπόμενο μήνυμα αφού ο ο Δίαυλος 92,4 Εκμεταλλευόμενος την τεχνογνωσία του, συνδύασε το ραδιόφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, σε ταυτόχρονη μετάδοση στα FM και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και παρουσιάζοντας τα και στην ενημερωτική ιστοσελίδα του.(βλ. share of voice)
 • 5.Από τις αναφορές προκύπτει ότι οι συμμετέχουσες στο debate ενίσχυσαν την επικοινωνιακή παρουσία τους σε διαφορετικά κοινά που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν προσεγγίσει με την προεκλογικη τους παρουσία.
 • 6. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι για πρώτη φορά η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου κερδίζει θετικές αναφορες στο ελληνόφωνο διαδίκτυο μετά απο μια μακρά περιοδο αρνητικών αναφορών. Η κ. Ελένη (Λένα) Χατζή εδραίωσε την παρουσία της στο ακροατήριό της ενώ οι κκ Αμ. Κασαπαντωνίου και Νερσίν Χασάνογλου φαίνεται να είναι οι πιο κερδισμένες απο την συμμετοχή τους στο debate.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

 • 1. Επικοινωνιακός νικητής των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν ο Δίαυλος 92,4 που σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ξεχώρισε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ροδόπης διαφοροποιώντας την προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων Βουλευτών στην Ροδόπη.
 • 2. Ο συνδυασμός παραδοσιακών και σύγχρονων μέσων ενημέρωσης αυξάνει την διανομή και κατανομή του μηνύματος
 • 3. Οι χρήστες στην ΠΑΜΘ με έμφαση σε αυτούς της ΠΕ Ροδόπης επιδοκιμάζουν ανάλογες προσπάθειες και
 • 4. Καθίσταται αναποτελεσματικό το digital marketing όταν αυτό περιορίζεται στην προβολή κι όχι στην ενημέρωση ή την διάχυση του μηνύματος

(Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία δεν είναι δημοσκοπικού χαρακτήρα.Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr)

Αρθρογράφος