Ο Αύγουστος της παράλληλης και μυστικής διπλωματίας…

4 Αυγούστου 202009:51

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις  επιλεκτικές διαρροές του “συστήματος” προς φίλια μέσα ενημέρωσης και την αναμενόμενη / επιδιωκόμενη αναμετάδοσή τους από το διαδίκτυο (κυρίως) και τον ηλεκτρονικό τύπο.

Τελευτησάσης της “ελληνουρκικής (παρ’ολίγον) σύρραξης” του “αοράτου πολέμου” και αρχομένου του Θέρους, άρχισε να καλλιεργείται το (ενδοτικό) σκηνικό για τους “φθινοπωρινούς ελληνοτουρκικούς διαλόγους”, στα πλαίσια της μυστικής και παράλληλης διπλωματίας που στοχεύει στο Καστελόριζο

Μετά τις τεχνικού τύπου συναντήσεις για την οριοθέτηση της συνοριογραμμής στο Μελισσοκομείο Φερών, όπως “απεκάλυψε” η Καθημερινή , είχαμε τις δηλώσεις του τούρκου ΥΕΘΑ Χ. Ακάρ, τις οποίες μετέδωσε η Χουριέτ και αναμέταδοσε κατ’αρχην η Καθημερινή,  ο οποίος προετοίμασε το έδαφος για μία συνάντηση “ελληνοτουρκικού διαλόγου” τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Στο νέο τεύχος του  Economist διαβάσαμε(βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ της σημερινής ΕΣΤΙΑΣ)  ότι  προετοιμάζεται τον προσεχή Σεπτέβριο συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τονίζοντας ότι “Μια συμφωνία φαίνεται εφικτή. Μετά από τηλεφωνική κλήση μεταξύ της Άγγελα Μέρκελ και του Ερντογάν, η Τουρκία δήλωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδια για γεώτρηση στο Καστελόριζο και θα δώσει την ευκαιρία στις συνομιλίες. Το Oruc Reis έμεινε δεμένο στο λιμάνι. Σε αντάλλαγμα ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης , προσφέρθηκε να συναντήσει τους Τούρκους στο Βερολίνο, ένα επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο, για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αυτό είναι σχεδόν εγγυημένο. Ωστόσο ,η προθυμία της Μέρκελ να εμπλακεί σε ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα της νότιας Ευρώπης είναι ένα καλό σημάδι”, γράφει ο Economist!

Χθες, 3 Αυγούστου 2020, μάθαμε ότι “Από την εβδομάδα που εκκινεί τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, ενδεχομένως κι εκείνη την ημέρα, έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση, εκτός απροόπτου, του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το Open Tv.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο παράλληλο σύμπαν της”σαλονάτης” μυστικής διπλωματίας, συνεχίζεται η αντεθνική προκλητική ελληνοτουρκική προπαγάνδα η οποία εσχάτως συμπεριέλαβε εμφανέστατα και την Ελληνική Θράκη και μάλιστα ανήμερα της θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων συμπολιτών μας.

Αντί επιλόγου ας μείνουμε στις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκου Δένδια , σύμφωνα με τις οποίες,

“Επανέλαβα αυτό που επαναλαμβάνω πάντοτε, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας.Αλλά, διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό το καθεστώς απειλών. Και, ως διάλογο, δεν εννοούμε τον διάλογο επί παντός επιστητού. Η Ελλάδα έχει μία διαφορά με την Τουρκία, τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας και των υπέρ αυτής θαλασσίων ζωνών.”

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…

Αρθρογράφος