Ποιοί επέτρεψαν να καεί το Παπίκιο Όρος;

23 Οκτωβρίου 202219:44

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Για δεύτερο εικοσιτετράωρο καίγεται το Παπίκιο Όρος…

Ακόμη μία φωτιά στα περάσματα των λαθροδιακινητών της Ροδόπης

Το Παπίκιο δεσπόζει στο δυτικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης και κυρίως τον 11ο και 12ο αιώνα αποτελούσε ένα από τα πιο αξιόλογα μοναστικά κέντρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σήμερα υπάρχει η Μονή Καυσοκαλύβη, βορειότερα της οποίας υπάρχουν τα ερείπια της βυζαντινής Μονής Παναγίας της Ελεούσας. Κι αυτός είναι μόνο ένας από τους «θαμμένους» θρησκευτικούς θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής, καθώς σύμφωνα με ιστορικούς η μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρου «κρύβει» έως και 360 μοναστήρια και κελιά μοναχών.

Ο Νεκτάριος Δαπέργολας και μια…αναδρομή στην εκκλησιαστική ιστορία της Θράκης

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία “στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή Κερασιά του δήμου Ιάσμου Κομοτηνής, επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 οχήματα, 3 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.”
 
Την ίδια στιγμή δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τις τοπικές ή περιφερερειακές υπηρεσίες ή αρχές.
 
Από την πληροφόρηση που έχουμε από κατοίκους της περιοχής μόνον ΕΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ επιχειρούσε αντλώντας νερό από το φράγμα της Γρατινής.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι καίγεται το “Άγιο Όρος” της Ροδόπης, το Παπίκιο για το οποίο ΠΕ Ροδόπης, Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και Δήμος Ιάσμου είχαν σχέδια πολύπλευρης ανάδειξης της περιοχής , αλλά εκ μέρους τους δεν έχουμε κάποια κινητοποίηση ή ενημέρωση.
 
Η τελευταία ανεπίσημη ενημέρωση που είχαμε στις 19.30 μιλούσε για εξάπλωση της φωτιάς.
 
Ο Δήμαρχος Ιάσμου είναι στην Agrotica, το άλλο αστέρι ο δοτός του ΣΥΡΙΖΑ και τουρκοπροξενικός ευνοούμενος Οζγκιούρ Φερχάτ με κέντρο αναφοράς τον Ίασμο είναι στην Αθήνα και δεν έχουμε κάποια εικόνα για τις ενέργειες που έχουν αναλάβει οι βουλευτές Ροδόπης. Ο ΠΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ήταν στην Σαμοθράκη συνοδεύοντας την κ. Σ. Βούλτεψη στο δημοσιογραφικό συνέδριο.
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!
 
Το σίγουρο είναι ότι μετά την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς η ΑΜΘ υφίσταται ακόμη ένα τεράστιο πλήγμα στο οικοσύστημά της.
 

Αρθρογράφος