Ακόμη μία φωτιά στα περάσματα των λαθροδιακινητών της Ροδόπης

22 Οκτωβρίου 202221:15

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κερασιά του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Τόσο από την δική μας αντίληψη στις 18.45 όσο και από τις αναφορές κατοίκων της περιοχής πριν από μία ώρα (20,00) η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο και οι εστίες εντοπίζονται στην περιοχή του Παπικίου όρους. Και η νεώτερη ενημέρωσης στις (21.44) έδινε την ίδια εικόνα.

Πεζοπόρα τμήματα δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τελέσφορα στην περιοχή και η μάχη δόθηκε με δύο ελικόπτερα μέχρι τη δύση του ηλίου.

Και σε αυτή την περίπτωση, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο που αποτελεί πέρασμα λαθροδιακινητών που προσπαθούν να αποφύγουν τα περίπολα στρατού και αστυνομίας.

Εντάσσοντας το φαινόμενο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρέπει ν’αναφερθεί ότι τα έσοδα από την παράνομη διακίνηση μεταναστών ανήλθαν σε 3–6 δισ. € το 2015 παγκοσμίως και ξεπέρασαν τα 200 εκατ. € το 2019 στις θαλάσσιες διαδρομές που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2019 τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες στις κύριες εγκληματικές αγορές ανήλθαν στο 1 % του ΑΕΠ της ΕΕ, ήτοι σε 139 δισ. €.Άνω του 90 % των μεταναστών πληρώνουν παράνομους διακινητές για να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Πρόκειται για εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα των εγκληματικών δικτύων, η οποία ενέχει μικρό κίνδυνο σύλληψης.
 
Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την ισχυρή πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και φανερώνουν την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
 
Το τρίμηνο Μαΐου- Ιουλίου οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συνολικά 4.126 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από χερσαία και θαλάσσια σύνορα τους προηγούμενους 3 μήνες, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 113,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 (1.193). Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, έχουν συλληφθεί 7.484 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων 3.554, στην περιοχή του Έβρου.Κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων, εντοπίστηκαν περισσότερες από 86 000 παράτυπες διελεύσεις των συνόρων κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από ό,τι το 2021 και υπερδεκαπλάσιες του συνόλου της ίδιας περιόδου το 2019.
 
Την ίδια ώρα, το 80% των υποθέσεων που εκδικάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Εφετεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) αφορούν περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των προφυλακίσεων που αφορά υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, το οποίο φθάνει το 85%. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της περασμένης Δευτέρας, καθώς στο Εφετείο Ροδόπης, από τις 42 υποθέσεις που εκδικάστηκαν, οι 38 αφορούσαν δουλεμπόρους, διακινητές παράτυπων μεταναστών.
 
Να επισημανθεί οτι Τούρκοι διακινητές μέσω των Προξενείων τους στην Ελλάδα βρίσκουν και νομική στήριξη από δικηγόρους των Ν.Ξάνθης και Ροδόπης ακόμη και στα Δωδεκάνησα. Σκεφτείτε πόσο πληρώνουν για να μετακινείται δικηγόρος από την Θράκη στην Ρόδο για να αναλάβει υπεράσπιση διακινητή.

 

Αρθρογράφος