Για την (συγ)κάλυψη θα αποδοθούν ευθύνες; (video)

22 Φεβρουαρίου 202119:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Εγκύκλιο προς όλες τις εισαγγελικές της χώρας με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες της Σοφία Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας στις 18/1/2021 ζητώντας από τους εισαγγελείς να ενεργούν με ταχύτητα σε τέτοιους είδους υποθέσεις, να ενθαρρύνουν το θύμα να μιλήσει, ενώ επισημαίνει και την ανάγκη διατήρησης του τεκμηρίου της αθωότητας για τους κατηγορουμένους.

Στην σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται “Οι, συναφώς, ποινικώς αξιολογήσιμες συμπεριφορές εκδηλώνονται και αναπτύσσονται πολλές φορές με εκμετάλλευση της άωρης ηλικίας του θύματος, της ευάλωτης θέσης του από εργασιακή εξάρτηση, των ιδιαίτερων συνθηκών στους χώρους επαγγελματικής απασχόλησης, άθλησης, διάκρισης και ανέλιξης των αθλητών, στους χώρους των ιδρυμάτων, σχολών, καταλυμάτων, παραμονής προσφύγων και μεταναστών κλπ και γενικά σε χώρους που τα άτομα είναι περισσότερο εκτιθέμενα σε γενετήσιες προσβολές, επειδή σ’ αυτούς ευκολότερα μπορούν να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις και να μετάγονται τα καθών πρόσωπα από ασφαλή θέση σε δυσχερέστερη και μειονεκτική κατάσταση για αντίσταση και διατήρηση του ερωτικού αυτοπροσδιορισμού και της γενετήσιας αυτοδιάθεσής τους.”

Στις 20/2/2021 μία ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εξεδόθη Σάββατο απόγευμα και σε συνάρτηση με την “υπόθεση Λιγνάδη” μας πληροφορούσε ότι ” H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο…….Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της……Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης”.

Η εγκύκλιος λειτούργησε , κατά κάποιον τρόπο, “προφητικά” αφού μέχρι σήμερα έχουμε δεκάδες καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας με κάποιες από αυτές να φέρνουν αντιμέτωπη την ελληνική κοινωνία με τον ειδεχθή αντικατοπτρισμό κάποιων προβεβλημένων ειδώλων και με “ΣΕΞουσιαστικές συμπεριφορές”: από συμπεριφορές σεξουαλικής παρέκκλισης μέχρι τον παιδοβιασμό και την παιδεραστία με δράστες άτομα που είχαν σε δεδομένη χρονική στιγμή την (συγ)κάλυψη και την προστασία εκπροσώπων της πολιτικής ελίτ με την σιωπηρή ενοχή ενός ολόκληρου συστήματος εξουσίας.

Ο δημοσιογραφικός λόγος έχει καταγράψει σειρά αναλόγων περιπτώσεων που όμως χάθηκαν ή ενταφιάσθηκαν εντέχνως στα “μπάζα” της επικαιρότητας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά υποθέσεις

Στο Komotinipress, είχαμε αναφερθεί σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ενός θρακιώτικου sexpionage (επρόκειτο για ένα σεξουαλικό σκάνδαλο με τη μέθοδο της παγίδας μελιού (honey – trap) με θύμα τον τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης ο οποίος με την σειρά του εξέθεσε εαυτόν αλλά και στελέχη -όπως φαίνεται- των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών που λειτούργησαν με την λογική του “σεκιουριτά” εν αγνοία (;)των προϊσταμένων τους). Να υπενθυμίσουμε ότι ο φερόμενος ως υπεύθυνος για άσκηση βίας σε βάρος είχε συμμετάσχει σε κοινή εκδήλωση με την κ. Μαρέβα Μητσοτάκη για την ενδοοικογενειακή βία στα πλαίσια μιας ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ποιμαντικών Θεμάτων στο πλαίσιο διαλόγου Χριστιανισμού και Ισλάμ για τις γυναίκες .

Σήμερα, στην γνωστή “ανακύκληση” (και) της τοπικής ιστορίας, έχουμε ανάμεσα στις καταγγελίες θυμάτων και μία άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση σύμφωνα με την οποίαυπηρεσιακή λειτουργός κατήγγειλε υψηλόβαθμο στέλεχος δημόσιας αρχής για εργασιακή εκμετάλλευση, χρησιμοποιώντας σεξουαλική παρενόχληση”, με σαφείς αναφορές σε μία υπόθεση που έβλαψε όχι μόνον ηθικά τους εμπλεκομένους σε αυτήν αλλά είχε και άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον ασφαλείας της Θράκης!

Η αντιδικία ανάμεσα στα δύο πρόσωπα ξεκίνησε πριν από χρόνια και ενώ είχαν όλα καταγγελθεί δια της υπηρεσιακής οδού, μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, η θιγείσα αξιωματούχος μίλησε για ό,τι της συνέβη στον εργασιακό της χώρο.

Ως προς την νομική διάσταση της υπόθεσης ο δικηγόρος της καταγγελούσης κ.Θέμης Σοφός, δήλωσε χαρακτηριστικά:
“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη με το χαρακτήρα το κατεπείγοντος, οι συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον ενός ιεραρχικώς προϊσταμένου για εργασιακή εκμετάλλευση με τη χρησιμοποίηση μεθόδων που αγγίζουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια μιας υπηρεσιακής λειτουργού, στο πλαίσιο της άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων της. Η έρευνα πρέπει να διενεργηθεί σε βάθος με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης με αίσθημα ακριβοδικίας και λαμβάνοντας ως δεδομένη την απαίτηση μίας ολόκληρης κοινωνίας για διαλεύκανση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα”.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας, Θέμης Σοφός, υποστήριξε πως η γυναίκα έχει υποστεί “μια βάναυση προσέγγιση με εκμετάλλευση της εργασιακής εξάρτησης, μέσα από την ιεραρχία που έχει αυτή η υπηρεσία. Όταν στέλνεις την υφισταμένη αξιωματούχο σε πράξεις οι οποίες ανάγονται στο καθήκον της με κύριο στόχο να υπάρξει ενδεχομένως μια συνέρευση, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της προσβολής που προξενείται εκείνη τη στιγμή” είπε ο δικηγός της.

Σύμφωνα με τον κ. Σοφό, οι πιεστικές προσεγγίσεις ξεκίνησαν από το 2015, για τις οποίες υπάρχουν φωτογραφικά στοιχεία από συνομιλίες αλλά και μάρτυρες και όλα βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης” είπε ο δικηγόρος της γυναίκας.(βλ. σχ. βίντεο 44-56′)

Τα παραπάνω αναφέρονται σε συνέχεια των προβληματισμών που διετύπωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όχι μόνον για τις τελεσθείσες εγκληματικές ενέργειες αλλά και για την συγκάλυψή τους από ένα συγκεκριμένο σύστημα προθύμων να το πράξουν..

ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Αρθρογράφος