Έρευνα συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με παιδικούς καρκίνους

11 Απριλίου 201317:00

Το νέφος μπορεί ενδεχομένως να οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου στα παιδιά.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εξατμίσεις συνδέεται πιθανόν με 3 σπάνια είδη παιδικού καρκίνου.

Η Julia Heck, δήλωσε ότι πιο λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη ρύπανση και τον παιδικό καρκίνο σε σχέση με τον καρκίνο των ενηλίκων.

Η καινοτομία στη νέα έρευνα ήταν ότι οι ερευνητές εστίασαν σε άλλα πιο σπάνια είδη παιδικού καρκίνου όπως το ρετινοβλάστωμα και την πιθανή σχέση τους με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ερευνητές του UCLA εξέτασαν στοιχεία 3.950 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1998 και 2007 και που ήταν εγγεγραμμένα στο California Cancer Registry. Τα παιδιά είχαν διαγνωστεί με καρκίνο πριν την ηλικία των 6 ετών.

Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα μπόρεσαν να υπολογίσουν σε πόση ρύπανση εκτέθηκαν τα παιδιά. Στη συνέχεια υπολόγισαν την έκθεση ανά τρίμηνο κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας και κατά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι υψηλότερη έκθεση στη ρύπανση λόγω του κυκλοφοριακού αύξανε τις πιθανότητες λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδί κατά 4%. Υπήρχε επίσης αύξηση 17% σε όγκους γεννητικών κυττάρων και 14% στο ρετινοβλάστωμα. Ποσοστά του λεμφώματος μη Hodgkin’s και του επενδυμώματος ήταν επίσης υψηλότερα αλλά όχι στατιστικά σημαντικά. Καμία συγκεκριμένη περίοδος που μελετήθηκε δεν συνδέθηκε με μεγαλύτερη εμφάνιση αυτών των καρκίνων, έτσι οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να καθορίσουν αν κάποια περίοδος κατά την ανάπτυξη είναι περισσότερο επικίνδυνη για την έκθεση στη ρύπανση.

Η έρευνα θεωρείται προκαταρκτική, καθώς παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο και δεν έχει δημοσιευτεί.

Ορισμένοι γιατροί υπέδειξαν ότι οι μητέρες δεν θα πρέπει να είναι πολύ ανήσυχες για τον κίνδυνο του παιδιού τους να πάθει καρκίνο επειδή η έρευνα ανακάλυψε μόνο σχέση και δεν απέδειξε αιτιατή.

Πηγή : iatronet.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr