“Επίδειξη παραδιπλωματίας” του EFA-European Free Alliance στην Θράκη

8 Απριλίου 202309:18

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Επίσκεψη εργασίας στους Ν. Ξάνθης και Ροδόπης πραγματοποίησε την περίοδο 31/3-2/4/2023 αντιπροσωπεία της συμμαχίας κομμάτων του EUROPEAN FREE ALLIANCE-EFA(Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας) φιλοξενούμενη του εξωκοινοβουλευτικού ακροδεξιού εθνικιστικού και ισλαμοφασιστικού κόμματος ΚΙΕΦ – DEB Partisi.

Τα μέλη του EFA καθ’υπόδειξιν του ΚΙΕΦ πραγματοποίησαν επαφές ΜΟΝΟΝ με τις οργανώσεις της προξενικής μειονότητας και των εγκαθέτων του Προξενείου που με ψευδεπίγραφο τρόπο ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την “τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη”.

Στο τέλος της επίσκεψης, η Πρόεδρος της EFA Lorena López de Lacalle και η ετεροπροσδιοριζόμενη Πρόεδρος του ΚΙΕΦ/ DEB Partisi Çiğdem Asafoğlu προέβησαν σε κοινές δηλώσεις για “τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη.”

Τα μέλη του EFA αμφισβητούν την Συνθήκη της Λωζάννης;

Το EFA-European Free Alliance στην Θράκη

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός ευρέος πλέγματος άσκησης παραδιπλωματίας από το EFA-European Free Alliance.

Το EFA, είναι το μόνο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, ή καλύτερα συνασπισμός κομμάτων, που υπερασπίζεται σαφώς το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, διεξάγει εκστρατείες σε 23 έθνη και περιοχές στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Σκωτία, η Φλάνδρα, η Καταλονία, η Euskal Herria, η Ουαλία, η Βαλένθια, η Βαυαρία, η Κορσική, η Βρετάνη ή Γκαλίζα και η Ελλάδα .

Μέλη του EFA είναι: Εθνικό Κόμμα Σκωτίας-SNP (Σκωτία), Nieuw-Vlaamse Alliantie- N-VA (Φλάνδρα), Esquerra Republicana de Catalunya-ERC (Καταλονία), Eusko Alkartasuna ως μέλος του EH Bildu (Χώρα των Βάσκων ), Plaid Cymru/Party of Wales (Ουαλία), BLOC ως μέλος των Compromís (Valencia), Bayernpartei (Βαυαρία), Femu a Corsica (Κορσική) ως μέλος Régions et Peuples Solidaires (R&PS), Union Démocratique Bretonne (Βρετανία) ) ως μέλος R&PS, Bloque Nacionalista Galego-BNG (Γαλικία), Λετονική Ρωσική Ένωση (Λετονία), PSM-Entesa ως μέλος MÉS per Mallorca (Βαλεαρίδες Νήσοι), ALPE Autonomie Liberté Participation Écologie (Valle d’Aosta), MKDSZ (Σλοβακία), Nueva Canarias (Κανάρια Νησιά), Partit Occitan (Οξιτανία) ως μέλος του R&PS, DEB Partisi (Θράκη, Ελλάδα), Rainbow (Φλώρινα, Ελλάδα), Moavian Movement (Moravia), Mouvement Région Savoie (Savoie) ως μέλος του R&PS, Unser Land (Αλσατία) ως μέλος του R&PS, Yorkshire Party (Yorkshire).

Σήμερα το 8% του πληθυσμού της Ευρώπης αποτελείται από περιφερειακές μειονότητες και το 6,5 % από μειονότητες μεταναστών (κυρίως στη Δυτική Ευρώπη). 300 διαφορετικές εθνοτικές και εθνικές μειονότητες ζουν σήμερα στην Ευρώπη ενώ 1 στους 7 εφτά πολίτες της Ευρώπης και 1στους 10 πολίτες της ΕΕ ανήκει σε μια περιφερειακή μειονότητα. Περισσότερες από 90 γλώσσες ομιλούνται στην Ευρώπη, εκ των οποίων μόνο οι 37 θεωρούνται επίσημες κρατικές γλώσσες

Όπως είχαμε επισημάνει στο Komotinipress ήδη από το 2014, “οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη με την απόσχιση της Κριμαίας είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν το τον ασκό της αυτονομίας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.”

Τί ακριβώς σημαίνει το κιτρινο/φαιοπράσινο στην Θράκη;

Ο προβληματισμός για τις πρακτικές παραδιπλωματίας και ο ρόλος του EFA στην Θράκη

Η παραδιπλωματία είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο και αντικείμενο στη μελέτη των διεθνών σχέσεων.του διεθνείς σχέσεις. Αναφέρεται σε αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως «εξωτερική πολιτική ικανότητα» των “υποκρατικών φορέων” που εύκολα μπορεί κάποια στιγμή να ταυτισθεί και με παρακρατικούς μηχανισμούς).

Η παραδιπλωματία ως αναδυόμενη πολιτική πρακτική των υποκρατικών οντοτήτων εντοπίζεται σε πολιτείες, επαρχίες, περιφέρειες ή περιοχές με συμπαγείς μειονοτικούς πληθυσμούς και καλλιεργεί την προοπτική – πρόκληση για τις κρατικές οντότητες της “εθνικής αυτοδιάθεσης” ενισχύοντας την ξεχωριστή εθνοτική ταυτότητα αμφισβητώντας έτσι
την κρατική κυριαρχία σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο. (Paradiplomacy: Scope, Opportunities and Challenges Stefan Wolff, University of Nottingham)

Στην σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα, η ΕΕ δεν είναι καλά προετοιμασμένη για τον αυξανόμενο ρόλο που διεκδικούν διάφορα σχήματα παραδιπλωματίας (διπλωματία περιφερειών, πόλεων, μικρο-περιοχών κλπ) για μία σειρά από θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα όπως: 1. απουσία εξειδικευμένων στελεχών που είναι εξοικειωμένα με το αντικείμενο της παραδιπλωματίας 2.χάσμα αντίληψης για την συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και εξωευρωπαϊκών περιφερειών 3.απουσία ενιαίου συστήματος πληροφόρησης 4. απουσία κεντρικού ή περιφερειακού συντονισμού 5.απουσία επισήμων ή άτυπων μηχανισμών συντονισμού κι εφαρμογής πολιτικών εντός ΕΕ 5. το ισχυρό νομικό και διεθνοπολιτικό πλέγμα προστασίας των εθνικών κρατών που προς το παρόν αποτρέπουν την δημιουργία έντονων φυγόκεντρων τάσεων 6. σύγκρουση ιδεών παγκοσμιοποίησης, περιφερειοποίησης, αυτοδιάθεσης και 7.η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα με την Ρωσο-Ουκρανική Κρίση (Journal of Contemporary,European Research Volume 18, Issue 1 (2022) Paradiplomacy and its Impact on EU Foreign Policy Joanna Ciesielska-Klikowska and Tomasz Kamiński)

Για τον ρόλο του EFA στην Θράκη, αποφανθήκαμε ότι αμφισβητεί ανοιχτά το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης της Λωζάννης ενώ ιδιαίτερη αναφορά έχουμε κάνει και για τις σχέσεις του με το DEB και τους εκπροσώπους της προξενικής μειονότητας που κατέχει έναν ξεχωριστό ρόλο στον ελληνοτουρκικό υβριδικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ρόλος του ΚΙΕΦ στον υβριδικό ε/τ πόλεμο

Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τόσο για την Κοινότητα των Πληροφοριών όσο και για τον σχεδιασμό των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Θράκη.

Στη Θράκη υποψήφιοι ακόλουθοι της Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ

Αρθρογράφος