Εγκλήματα κατά του εκλογικού σώματος από το DEB-ΚΙΕΦ

12 Ιουνίου 202407:34
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Παρακολουθώντας την εκλογική διαδικασία της 9/6/2024 από νωρίς το πρωΐ (από τις 06.00 πμ) ήταν εμφανής η ανυπαρξία εκλογικών αντιπροσώπων αλλά και εφορευτικών επιτροπών σε εκλογικά τμήματα ανά την Ροδόπη.
 
Αντιθέτως, οι μηχανισμοί του τουρκικού παρακράτους από νωρίς το πρωΐ βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη ενώ παραβίαζαν σε αρκετές περιπτώσεις την εκλογική νομοθεσία.
 
Ιδιαίτερες προσπάθειες κατέβαλε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Βεζυργιαννίδης (ΝΔ) για την εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας σε οικισμούς στα ορεινά και τα πεδινά της Ροδόπης, στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού.
 
Γνωστή η περίπτωση του συλληφθέντος υποψηφίου στην Μυρτίσκη για τα “σταυρωμένα ψηφοδέλτια” όπως και η τουρκοφιέστα στα Αρριανά με την συμμετοχή του Δημάρχου Ερδέμ Χουσεΐν και την Χήρα Ισίκ Σαδήκ Αχμέτ. Και οι δύο περιπτώσεις εμπίπτουν στις διατάξεις του ΠΚ για εγκλήματα κατά των εκλογέων.
 
 
Στην δεύτερη ο δήμαρχος Αρριανών ανταπέδωσε την στήριξη που του είχε παράσχει η Χήρα Σαδήκ παράτο γεγονός ότι είναι αυστηρός ο Ποινικός Κώδικας και για όποιον επιχειρήσει να δωροδοκήσει ψηφοφόρο προσφέροντας ανταλλάγματα. Η ποινή που του επιβάλλεται είναι φυλάκιση έως και τρία έτη αλλά και χρηματική ποινή. Το άρθρο 165 του Ποινικού Κώδικα, όμως, προβλέπει ποινή και για αυτόν που θα δεχθεί να δωροδοκηθεί με φυλάκιση έως δύο έτη αλλά και χρηματική ποινή. Ο νομοθέτης, όμως, έχει προβλέψει ακόμα και δωροδοκία μέσω φιλανθρωπίας: «Όποιος υπόσχεται ή κάνει δωρεά για φιλανθρωπικό σκοπό ή για εκτέλεση έργου σε εκλογική περιφέρεια, δήμο, φιλανθρωπικό κατάστημα, κοινωφλές ίδρυμα ή εκκλησία ως αντάλλαγμα για να υπερψηφιστεί, καταψηφιστεί ή προτιμηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη και με χρηματική ποινή».
 
Αυτά ζούμε στην Ελληνική Θράκη.. Οι υπόλοιποι μπορείτε να κάνετε αναλύσεις.
 
 

Αρθρογράφος