DIAGONISMOI

Νέοι διαγωνισμοί σε έξι υπουργεία

27 Μαρτίου 201108:55

DIAGONISMOIΣε έξι υπουργεία δίνει το «προβάδισμα» των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού του 2011 κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εργασία», προχωρεί ο σχεδιασμός των επικείμενων διαγωνισμών στους πέντε αυτούς νευραλγικούς τομείς του κράτους, με βάση τις επείγουσες ανάγκες τους για νέο προσωπικό. Συγκεκριμένα:

Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Αμυνας: Θα προχωρήσουν στην πρόσληψη κυρίως ένστολου προσωπικού (ειδικούς φρουρούς και ειδικούς έφεδρους οπλίτες με αμοιβή), σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν προκύψει από τις συνταξιοδοτήσεις των υπαλλήλων τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα προσλάβει φέτος 1.500 απόφοιτους των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για 500 Ειδικούς Φρουρούς.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα απορροφήσει τους απόφοιτους των Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων (Ικάρων, Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων) και θα ενισχυθεί με ΕΕΦΟΠ, με προκήρυξη που θα βγει πριν από το καλοκαίρι.

Υπουργείο Παιδείας: Θα προσλάβει 500 μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής (μέσω γραπτού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί από το ΑΣΕΠ), αλλά και 428 επιτυχόντες αδιόριστους εκπαιδευτικούς του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2009.

Οσο για τον μεγάλο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο και ο γραπτός διαγωνισμός θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Θα ενισχυθεί με δικαστικούς λειτουργούς, καλύπτοντας πολλές κενές οργανικές θέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δικαστών (ήδη αποφοίτησε η ΙΣΤ εκπαιδευτική σειρά με 24 διοριστέους), ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί ο εισαγωγικός διαγωνισμός για τις κατευθύνσεις: α) Διοικητικής Δικαιοσύνης, β) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και γ) Εισαγγελέων, του οποίου οι εξετάσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Παράλληλα, όλοι οι ασκούμενοι δικηγόροι θα απασχολούνται από φέτος και για ένα εξάμηνο (στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησής τους) στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.

Υπουργείο Εργασίας: Με νέο προσωπικό θα στελεχωθούν μέσα στο έτος τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και το ΣΕΠΕ.

Ηδη εκκρεμεί η τοποθέτηση στο ΙΚΑ των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ των κατηγοριών ΤΕ & ΔΕ της προκήρυξης 9Κ/2008 (που δεν διορίστηκαν στην Αγροτική Τράπεζα), καθώς και οι 876 διοριστέοι των κατηγοριών ΠΕ και ΔΕ της προκήρυξης 8Κ/2008. Στο ΣΕΠΕ θα καλυφθούν 1.003 θέσεις Επιθεωρητών Εργασίας με μετατάξεις και νέες προσλήψεις.

Εγκριση για 2.100 νοσηλευτές

Υπουργείο Υγείας: Εχει προγραμματίσει την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού (Ιατρών και Νοσηλευτών) καλύπτοντας τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία λόγω των εφημεριών, αλλά και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη 2.100 νοσηλευτών από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με αίτημα που διατύπωσε το υπουργείο Υγείας στις 4 Φεβρουαρίου. Ηδη ορίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας οι 147 θέσεις ειδικών κατηγοριών (Ν. 2643/1998) και το επόμενο βήμα αναμένεται από το ΑΣΕΠ, με τη δημοσιοποίησητης προκήρυξης – πρόσκλησης κατάρτισης του πρώτου Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Προτεραιότητες στους ΟΤΑ «Καλλικράτη»

Προτεραιότητα στον «Καλλικράτη» και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού θα δοθεί στις προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού με τις αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση.

Στην απόφαση που θα καθορίζει τις πρώτες θέσεις κατανομής μόνιμου προσωπικού -η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες- θα τοποθετηθούν οι περίπου 600 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς των ΟΤΑ, των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το 2009 και βρίσκονταν ήδη σε διαδικασία διορισμού.

Παράλληλα άμεσα -πιθανότατα και σήμερα- θα δοθεί το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 7.650 εποχικών υπαλλήλων στους ΟΤΑ, με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει τον αριθμό των συμβασιούχων σε δήμους και περιφέρειες. Θα ακολουθήσει η κατανομή των πρώτων θέσεων εποχικού προσωπικού -υπολογίζονται σε περίπου 3.000 στην πρώτη απόφαση- σε δήμους, προκειμένου να στελεχωθούν σημαντικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως είναι οι κοινωνικές δομές των βρεφονηπιακών σταθμών, και να καλυφθούν οι θέσεις των ναυαγοσωστών. Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Φέτος οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου και εποχικού προσωπικού θα είναι ταχύτερες από του 2010, λόγω της προέγκρισης των κονδυλίων. Ετσι αναμένεται να μειωθούν οι περσινές καθυστερήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την επιβεβαίωση της εγγραφής των πιστώσεων στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες πιέζουν εδώ και καιρό την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την πρόσληψη μόνιμου και εποχικού προσωπικού για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των δημοτικών υπηρεσιών έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί με τον «Καλλικράτη».

Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού στους ανταποδοτικούς τομείς της καθαριότητας και της ύδρευσης και αποχέτευσης δεν χρειάζονται εγκρίσεις της διυπουργικής επιτροπής. Οι προσλήψεις, όμως, θα πραγματοποιηθούν με τις διαδικασίες, τη μοριοδότηση και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Για το εν ενεργεία προσωπικό των ΟΤΑ, αλλά και για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν σε δήμους και περιφέρειες, το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει σε τροπολογία που έχει καταθέσει στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

  • ·Η καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων σε δήμους και περιφέρειες εντάσσεται στις υποχρεωτικές δαπάνες των ΟΤΑ, γεγονός που σημαίνει ότι θα καταβάλλονται πρώτα οι μισθοί και κατόπιν θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις των δήμων και των περιφερειών.
  • ·Οι καθαρίστριες των σχολείων μετά το πέρας της σχολικής χρονιά θα απασχολούνται στον καθαρισμό υπηρεσιών των ΟΤΑ μέχρι να ξανανοίξουν τα σχολεία.
  • ·Για κάθε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ απαιτείται έγκριση της διυπουργικής επιτροπής. Με τη διάταξη αυτή όσον αφορά τους ΟΤΑ δεν θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στους ανταποδοτικούς τομείς της καθαριότητας και της ύδρευσης χωρίς την αντίστοιχη έγκριση, όπως ισχύει σήμερα.
  • ·Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή από τους φορείς του Δημοσίου και τους ΟΤΑ των στοιχείων που αφορούν προσλήψεις, διορισμούς και αποχωρήσεις μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων και τα στοιχεία θα αποστέλλονται στην Κεντρική Βάση Δεδομένων Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, πριν από τη δημοσίευση της πράξης διορισμού τακτικού προσωπικού θα αποστέλλονται προς έγκριση στην αντίστοιχη διεύθυνση προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα πέντε κριτήρια για έγκριση νέων θέσεων
Θα περισσέψουν κονδύλια για νέους διαγωνισμούς

Τα κριτήρια για την έγκριση προσλήψεων σε υπηρεσίες που έχουν προτεραιότητα για την κάλυψη κενών θέσεων θα είναι:

  • ·Ο αριθμός των αποχωρήσεων εξειδικευμένου προσωπικού το 2011 που εκτελούσε καθήκοντα συναφή με τους τομείς προτεραιότητας.
  • ·Οι νέες αρμοδιότητες που έχουν προκύψει στην υπηρεσία ή τον φορέα για τις οποίες απαιτείται πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
  • ·Ο αριθμός του προσωπικού ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα που μετατάχθηκε από ή προς υπηρεσίες του δημοσίου τομέα το 2010 και το 2011.
  • ·Ο αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί με απόσπαση.
  • ·Οι αρμοδιότητες υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν σε άλλους φορείς.

Μετά την κοινή υπουργική απόφαση θα ακολουθήσει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία θα γίνεται η κατανομή των θέσεων ανά φορέα και υπηρεσία, οπότε και θα «ξεπαγώσουν» οι διορισμοί των επιλεγέντων επιτυχόντων.

Αγγελική Μαρίνου – Νίκος Τσίτσας

Πηγή: http://www.ethnos.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr