Ανασύνταξη δυνάμεων στην Ροδόπη για την “επόμενη ημέρα” (video)

3 Μαΐου 202002:03

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η διαχείριση της “πρώτης φάσης” της πανδημικής νόσου είναι ήδη πίσω μας, χωρίς να σημαίνει ότι ξέρουμε τί βρίσκεται μπροστά μας. Έχουμε επισημάνει από την αρχή του 2020 την αδυναμία των αρμοδίων φορέων να αντιμετωπίσουν τελέσφορα έκτακτες καταστάσεις όπως η διαρκής υγειονομική κρίση από την “επιδημία” της γρίπης μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού..

Δεν γνωρίζουμε, καθώς δεν ενημερωθήκαμε επίσημα, εάν έχουν εφαρμοσθεί όσα προβλέπονται στο Ν. 4662/2020 (ΦΕΚ A 27 – 07.02.2020) σε θέματα πολιτικής προστασίας;

Πού είναι οι αρμόδιοι της ΠΑΜΘ, της ΠΕ Ροδόπης, των Δήμων; Γιατί δεν έχουμε ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή μας; Γιατί δεν αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης σε όσα (δεν) συμβαίνουν και ακολουθεί την τακτική σιγής ασυρμάτου; (παραπέμπουμε στον αντίστοιχο Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης που οι παρεμβάσεις του είναι καίριες και με οξύ ύφος)….

Η Ροδόπη, όπως και άλλοι νομοί της Χώρας, την επόμενη μέρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια πολυσύνθετη πρόκληση στο χώρο της υγείας καθώς βρίσκονται σε “λίστες αναμονής” καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες και γενικά ασθενείς, που εγκαταλείφθηκαν προσωρινώς στην τύχη τους για να ετοιμασθούν τα νοσοκομεία για την φάση που έρχεται και που θα διαρκέσει…

Για αυτόν τον λόγο -ίσως- ο ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος πραγματοποίησε σύσκεψη, ανήμερα την Πρωτομαγιά με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Ροδόπης Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, Ξάνθης Αναστάσιο Καραδέδο, Καβάλας Αναστασία Αντωνίου, Δράμας Γιώργο Γεωργιάδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κώστα Βενετίδη, την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας Ζωή Κοσμίδου και τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ Λουκά Γεωργίου.

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας κι επιχειρηματικότητας , τα δύσκολα θα φανούν όταν θα κληθούμε να πληρώσουμε τις ανασταλείσες αλλά όχι αναβληθείσες υποχρεώσεις μας με μία οικονομία που ακολουθήσει ρυθμούς ύφεσης που αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4% και η ανεργία στο 17,3%.Οι ίδιες μελέτες δείχνουν πτώση του τζίρου σε 4 από τις 5 ελληνικές επιχειρήσεις.

Λίγο πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων , οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ροδόπης παρουσιάζουν τα προβλήματά τους εν μέσω πανδημίας που σχετίζονται με την έλλειψη ρευστότητας, την συσσώρευση χρεών όσο τα καταστήματα είναι κλειστά, την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και τη μη λήψη σοβαρών μέτρων στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας.

Ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας με μέτρα όπως επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος) και των ενοικίων, κατάργηση προκαταβολής φόρου, ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πρόσβαση σε άτοκα δάνεια, ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων, επανέναρξη ρυθμίσεων χρεών. Ειδικά για την περιοχή της Ροδόπης ζήτησαν την άμεση καταβολή του 12% και θέσπιση ξανά αυτού του μέτρου, έλεγχο του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.

Σε αυτή την πιεστική πραγματικότητα ο ΠΕ Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης συγκάλεψε τηλεδιάσκεψη για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην τοπική οικονομία και τις προοπτικές στήριξης της τοπικής οικονομίας.Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Πρόεδροι από το Εμπορικό-Βιομηχανικό επιμελητήριο Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης,το Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αντώνης Γραβάνης, την Ομοσπονδία ΕβεΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, το ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας,τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου,τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης Κώστας Χαριτόπουλος και το Σωματείο Ταξί Ροδόπης Ανδρέας Κακαζάνης.

Βέβαια, η επόμενη μέρα δεν αντιμετωπίζεται με συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις, ειδικά όταν το μέσο νοικοκυριό θα πρέπει να πληρώσει εγκαίρως λογαριασμούς, να έχει επαρκή θέρμανση, να αντιμετωπίσει έκτακτες δαπάνες, να φάει ψάρι ή κρέας σε τακτική βάση, να κάνει μια εβδομάδα διακοπές, να έχει τηλεόραση, πλυντήριο, αυτοκίνητο ή τηλέφωνο. Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, δείχνουν ότι 24 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Από αυτούς, πάνω από 1,8 εκατομμύρια ζουν στην Ελλάδα.

Χωρίς ακόμη να έχουμε τα στοιχεία για την Ροδόπη, δεν πρέπει να μας διαλάθει από την προσοχή το γεγονός ότι έχει καταγραφεί στην περιοχή μας ποσοστό 40% ανεργίας (με αυτό να σταθεροποιείται σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις περίπου στο 30%) και με την ΒΙ.ΠΕ να στηρίζεται σε 10-14 βιομηχανικές μονάδες που κι αυτές αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολυδιάστατης κρίσης που διάγουμε. Πρέπει να συνυπολογισθεί και το έλλειμμα που δημιουργείται στην τοπική οικονομία από την μείωση του φοιτητικού πληθυσμού.

Η ανασύνταξη δυνάμεων προϋποθέτει και την ανύψωση του φρονήματος των πολιτών, το (όποιο) rebranding της περιοχής και -κυρίως- την ενίσχυση του ηθικού του ακριτικού πληθυσμού , ειδικά σε στιγμές επαπειλούμενης (νέας) εθνικής κρίσης με τον προαιώνιο εχθρό των Ελλήνων.

Υπό αυτό το πρίσμα οφείλουμε να αποτιμήσουμε την πρώτη συνάντηση για την ασφαλή διοργάνωση του εορτασμού των Ελευθερίων στην πόλη της Κομοτηνής που διοργάνωσε ο ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής Διοικητή της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Καραμανίδη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ροδόπης Μιχάλη Σεβδυνίδη, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Ροδόπης Κωνσταντίνο Σουλιώτη και την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας Ζωή Κοσμίδου.

Προς τους τρεις παραπάνω άξονες φαίνεται ότι κινούνται και οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών δυνάμεων όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι πολιτικοί και κομματικοί φορείς της περιοχής.

Τέλος, μεγάλες είναι οι προσδοκίες των κατοίκων της Ροδόπης από το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς πλέον η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται μετά την επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομική κρίσης να κερδίσει και την οικονομική μάχη που έχει μπροστά της.

Αντί επιλόγου το τραγούδι-έκπληξη του Δήμου Κομοτηνής που φιλοδοξεί να γίνει το soundtrack του unlockdown της Πόλης και του Νομού!

Αρθρογράφος