Τους Αλεβίτες της Θράκης επισκέφθηκε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

13 Αυγούστου 202107:30

Σειρά εθιμοτυπικών επισκέψεων και συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων του Έβρου είχε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ.Ελίζαμπεθ Λι, συνοδευόμενη από τη Σύμβουλο Πολιτικών Υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας κ. Μισέλ Σάιντερ.

Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας είχαν συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τους δύο Μητροπολίτες του νομού, Άνθιμο και Δαμασκηνό και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, με τους οποίους συζήτησαν γενικότερα θέματα που αφορούν την περιοχή.

 

Επισης, τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκαν την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 η Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα κ. Michele Siders και η Γενική Πρόξενο του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Liz Lee. Πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΟΛΑ Α.Ε. κ. Κωνσνταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διεθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΑ Α.Ε. κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου όπου η κ. Siders είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον στρατηγικό σχεδιασμός του Οργανισμού και τις πολλαπλές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός του λιμένα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συνάντηση των μελών της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ με εκπροσώπους των Αλεβιτών της Θράκης στο Μεγάλο Δέρειο και τον Τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου κ. Οσμάν Χαμζά.

 

 

 

Η διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας και παράδοσης της ιστορικής κοινότητας των Αλεβιτών, οι δράσεις του οικείου συλλόγου, θέματα αμοιβαίας κατανόησης, θρησκευτικών ελευθεριών και αρμονικής συνύπαρξης ήταν από τα  κύρια θέματα που συζήτησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία κατά την διάρκεια των επαφών της στην περιοχή.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό επισκέφθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας την Τετάρτη, 11η του μηνός Αυγούστου ε.έ., στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου.

Συγκεκριμένα με τον Σεβασμιώτατο συναντήθηκαν η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κα Elizabeth K. Lee και η κα Michele M.Siders, Σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων της Πρεσβείας των Η.Π.Α. και είχαν μαζί του μια εποικοδομητική συζήτηση πρωτίστως για θρησκευτικά θέματα αλλά και γενικώτερα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη και την συζήτηση και ευχαρίστησε για την ευγενική διάθεση συνεργασίας των διπλωματικών υπηρεσιών των Η.Π.Α. με την τοπική Εκκλησία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αρθρογράφος