moro_troei

Μαμ… στο ταξίδι

23 Νοεμβρίου 201116:12

moro_troeiΌσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο πολύ αγαπάει τη ρουτίνα του! Για το μικρούλι, λοιπόν, το ταξιδάκι δεν γίνεται αντιληπτό σαν την απαραίτητη εισαγωγή στις πολυπόθητες διακοπές. Σαν μπελά το βλέπει και, μάλιστα, σαν εντελώς περιττό μπελά. Η πιο κρίσιμη στιγμή του ταξιδιού; Προφανώς, η ώρα του φαγητού. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να αλλάξετε τόσο το ωράριο όσο και το μενού του.


Πρώτα από όλα, να έχετε υπόψη σας ότι το μικρό μπορεί να πεινάσει πριν τη συνηθισμένη ώρα του. Κυρίως, όμως, το γεύμα του δεν πρέπει να εξαρτάται από το «πρόγραμμα του ταξιδιού». Το αντίθετο! Εσείς πρέπει να προσαρμοστείτε – με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία – στις ανάγκες του μικρού. Επίσης δεν ξεχνάμε: Δεν ξυπνάμε ποτέ ένα παιδάκι που κοιμάται ήσυχο μέσα στο αυτοκίνητο, μόνο και μόνο για να μην ξεφύγουμε από το πάγιο πρόγραμα μας….

Επιστημονική επίβλεψη: Εμμανουήλ Δαλιεράκης, παιδίατρος

Το καλύτερο είναι να του προσφέρετε περισσότερα και μικρότερα γεύματα, σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε γιατί το ταξίδι τού φαίνεται ανιαρό και η ανία φέρνει πείνα, αλλά και γιατί μπορεί η δυσφορία που του προκαλεί η αλλαγή να το κάνει ασταθές και απρόβλεπτο στις προτιμήσεις του.

Με τι θα το ταΐσουμε;

Οι παιδίατροι και οι διατροφολόγοι έχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και προτάσεις να μας δώσουν για να τις ακολουθούμε στις διάφορες καταστάσεις που επιφυλάσσει το ταξίδι με το μικρό. Ας τις δούμε με τη σειρά παρακάτω:

  • Αν ακόμη πίνει μόνο γάλα…

Σίγουρα οι μαμάδες που θηλάζουν έχουν τα λιγότερα προβλήματα. Όπου κι αν βρεθούν, το γάλα τους είναι έτοιμο. Πάντως να προσπαθείτε, όποτε είναι δυνατό, να βρίσκετε ένα δροσερό και προστατευμένο μέρος για να το θηλάζετε, κατά προτίμηση μέσα στο πράσινο, μακριά από την κίνηση των αυτοκινητόδρομων.

Εάν του δίνετε γάλα σκόνη, να έχετε στο θερμός έτοιμο το νερό και την κατάλληλη στιγμή διαλύετε μέσα σε αυτό το γάλα. Εναλλακτικά, ζητήστε από οποιοδήποτε καφενείο (ή από την αεροσυνοδό στο αεροπλάνο) ένα ποτήρι ζεστό νερό για να το διαλύσετε. Πολύ πιο πρακτικό και υγιεινό είναι το υγρό γάλα. Μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι όταν ανοιχτεί το μπουκάλι χρειάζεται συντήρηση στο ψυγείο, διαφορετικά πρέπει να το πετάξετε. Για να το ζεστάνετε, αν και μπορείτε να το δώσετε στο μικρό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αρκεί να βυθίσετε το μπιμπερό σε λίγο χλιαρό νερό. Στη συνέχεια θα το κουνήσετε καλά, ώστε να μην υπάρχουν περιοχές πολύ κρύες ή πολύ ζεστές – σε κάθε περίπτωση καλό είναι να στάζετε μερικές σταγόνες στον καρπό σας για να ελέγχετε τη θερμοκρασία. Εκείνο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να ζεσταίνετε το γάλα πριν φύγετε και να το διατηρείτε σε θερμός, γιατί ναι μεν έτσι διατηρείται ζεστό, αλλά χάνει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών του.

  • Αν έχει αρχίσει να τρώει τα πρώτα του γεύματα…

Βασιστείτε… στα αγαπημένα του φαγητά, τα οποία θα ετοιμάσετε από το σπίτι και θα τα βάλετε σε ένα «πυρεξάκι», για να διατηρηθούν ζεστά. Ακόμη κι αν η διαδρομή είναι σύντομη και υπολογίζετε ότι θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας πριν το γεύμα, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας μία «λύση πρώτης ανάγκης», όπως ένα γιαούρτι, ένα τυράκι, μια κρέμα φρούτων στο βαζάκι και – πάντα – μια «καλή» ποσότητα νερού για να αντιμετωπίσετε τυχόν απρόβλεπτα. Και εάν όλα πάνε καλά, μόλις φτάσετε, θα έχετε έτοιμο ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα.

  • Αν έχει τελειώσει τον απογαλακτισμό…

Προτιμήστε ελαφρές τροφές που δεν το χορταίνουν απλώς, αλλά το ξεδιψάνε κιόλας. Μια ιδέα είναι να ετοιμάσετε από το σπίτι μια μακαρονοσαλάτα, την οποία θα μεταφέρετε στην ισοθερμική τσάντα. Προτιμήστε ζυμαρικά με μικρό σχήμα, όπως τα φιογκάκια ή το κοφτό μακαρονάκι, τα οποία προφανώς έχει συνηθίσει το μικρό. Συνδυάστε τα με μοτσαρέλα, ντομάτα, καρότα ή κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά κομματάκια και αρωματίστε με λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού. Έτσι θα έχετε ένα πιάτο θρεπτικό, νόστιμο και εύπεπτο. Άλλα φαγητά που μεταφέρονται εύκολα και συμπληρώνουν το γεύμα είναι μικρές συσκευασίες από γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί. Τα προϊόντα αυτά όχι μόνο είναι πρακτικά (γιατί του τα δίνετε με το κουταλάκι), αλλά εγγυώνται και καλύτερη υγιεινή, καθώς ανοίγονται επί τόπου και περιέχουν μία μόνο δόση που καταναλώνεται αμέσως. Καλή λύση είναι επίσης το σκληρό αυγό, το οποίο θα καθαρίσετε τη στιγμή που θα το χρειαστείτε. Αρκεί να αφήσετε λίγο μαλακό τον κρόκο, γιατί όσο πιο πολύ βρασμένος είναι τόσο πιο δύσπεπτος γίνεται. Συνδυάστε το με λαχανικά ή φρούτα, για να μη διψάσει ο μικρός ταξιδιώτης σας. Για παράδειγμα, δώστε του με το κουταλάκι μια ντομάτα κομμένη στη μέση. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα ακτινίδια και τα βερίκοκα.

S.O.S.! Αρνείται να φάει!

Για τα πιο μικρά πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα εφεδρικό μπουκάλι υγρό γάλα, ώστε εάν χρειαστεί να του δώσετε άλλο ένα μπιμπερό. Εάν το παιδάκι σας είναι πιο μεγάλο, να έχετε πάντα πρόχειρα μερικά σνακ, τα οποία θα μπορεί να μασουλάει στη διαδρομή. Εκτός από ψωμί, κριτσίνια, κράκερ και φρυγανιές, δοκιμάστε και κάτι πιο «ξεδιψαστικό», όπως φράουλες ή στρογγυλά ντοματίνια.

Πώς θα ξεδιψάσει

Η ζέστη και ο ιδρώτας κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη το μικρό σας να πίνει αρκετά υγρά. Η καλύτερη επιλογή είναι το φυσικό νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (ακόμη και το κατακαλόκαιρο, ποτέ μη δίνετε τρόφιμα και ποτά παγωμένα σε παιδάκια κάτω των δύο ετών). Να αποφεύγετε, όμως, τα διάφορα ποτά που διαλύονται σε νερό. Περιέχουν ζάχαρη και αυξάνουν την αίσθηση της δίψας. Εάν το μικρό σας έχει συνηθίσει να τα πίνει και είναι ένα από τα μικρά «τελετουργικά» του, δώστε του, αλλά πολύ αραιωμένα.

Κάθε συγκοινωνιακό μέσο και το μενού του!

Και το αντίστοιχο σέρβις! Πραγματικά, οι δυσκολίες για το μωράκι σας ποικίλλουν από το ένα μεταφορικό μέσο στο άλλο. Ιδού τα παραδείγματα και οι συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνετε…

  • Στο αυτοκίνητο

Σε αρκετές μεγάλες καφετέριες στα πάρκιγκ των αυτοκινητόδρομων θα βρείτε καρεκλάκια για τα παιδιά ή τρόπο για να ζεστάνετε το μπιμπερό. Φαγητό, όμως, θα βρείτε μόνο για παιδάκια από τριών ετών και πάνω. Χρήσιμα θα σας φανούν τα προϊόντα του μπαρ ή του σελφ-σέρβις, όπως γιαούρτια, ψωμί, κριτσίνια, φρυγανιές, μπισκότα, χυμοί φρούτων. Αποφύγετε τα πιο βαριά τρόφιμα, όπως αλλαντικά, πατάτες τηγανητές, μπισκότα με σοκολάτα, γλυκά με κρέμα ή ανθρακούχα αναψυκτικά, που είναι δύσπεπτα και προκαλούν δίψα.

  • Στο πλοίο

Στα περισσότερα πλοία δεν προβλέπεται μενού για παιδάκια κάτω των δύο ετών. Και να έχετε υπόψη σας ότι στα πλοία δεν θα βρείτε παιδικά προϊόντα. Μενού προβλέπεται μόνο για παιδάκια από τριών ετών και πάνω. Αλλά, επειδή στις περιόδους αιχμής δημιουργούνται ουρές στο εστιατόριο του πλοίου και στα παιδιά δεν αρέσει καθόλου να περιμένουν, να έχετε πάντα μαζί σας μερικά σνακ «έκτακτης ανάγκης».

  • Στο αεροπλάνο

Στις διεθνείς πτήσεις προβλέπεται για τα μικρά «baby food», το οποίο διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία (π.χ. η Alitalia προσφέρει ένα βαζάκι παιδικής τροφής, η Lufthansa προσφέρει παιδικές τροφές και γάλα). Για παιδάκια άνω των τριών ετών υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία (π.χ. μενού με αστεία σχήματα και συσκευασίες από την British Airways). Όταν ζητάτε παιδικό μενού πρέπει να δηλώνετε την ηλικία του παιδιού.

kids.in.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr