10 χρόνια Α.Σ.ΑμεΑ “ΚΟΤΙΝΟΣ”: Μία ιδέα που έγινε πρώτα ομάδα και μετά οικογένεια!

28 Ιανουαρίου 202000:15

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η ιστορία του Α.Σ.ΑμεΑ “ΚΟΤΙΝΟΣ” επιβεβαιώνει το αξίωμα ότι “ιστορία γράφουν οι παρέες”!

.Η ιδέα γεννήθηκε στο “μακρινό” έτος 2010, όταν η ιδρύτρια και πρώτη πρόεδρος του Συλλόγου Έλσα Ταχαή, έχοντας χάσει το πόδι της σε τροχαίο ατύχημα, αποφάσισε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να μπορούν οι συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας και με κάθε είδους αναπηρία, να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες πρόσβασης σε αθλητικούς χώρους, ένταξη στο θεσμοθετημένο αθλητισμό και ισότιμη συμμετοχή στην αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα. Η πρωτοβουλία της αγκαλιάστηκε από φίλους, εθελοντές προπονητές και φορείς της Αλεξανδρούπολης.

Η ιδέα που ήρθε αυθόρμητα από ένα πρόσωπο, την Έλσα Ταχαή έγινε ομάδα .Α.Σ ΑΜΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ. Μια ομάδα που βρήκε δυσκολίες από την αρχή. Μία ομάδα που αγαπήθηκε από παιδιά και ενήλικες Από τότε ο Α.Σ.ΑμεΑ “ΚΟΤΙΝΟΣ” έχει ενεργητική παρουσία στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αναπηρίας και κοινωνικής ένταξης, ενώ οι αθλητές του συλλόγου με το μεράκι, τη δύναμη, την επιμονή, τις επιτυχίες αλλά και την κάθε τους προσπάθεια ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κερδίζουν καθημερινά τον αγώνα της ισότιμης συμμετοχής και της ελπίδας.

Σήμερα η ομάδα αριθμεί 100 ενεργά μέλη, μικρούς και μεγάλους αθλητές και αθλήτριες στον στίβο και την κολύμβηση από την Ξάνθη μέχρι την Ορεστιάδα! Άνθρωποι με μικρές ή μεγάλες αναπηρίες βρίσκουν τη δύναμη με την βοήθεια των προπητριών και προπονητών της ομάδας να ανακαλύψουν τις δεξιότητες τους , να υπερβούν δυσκολίες , να αγωνισθούν , να διεκδικήσουν, να διακριθούν.

Η ιδέα έγινε ομάδα και μετά οικογένεια! Η εξατομικευμένη προπόνηση, η επίμονη κι επίπονη εκγύμναση, η προσοχή και η μέριμνα που επιδεικνύουν γυμναστές , προπονητές και διοίκηση της ομάδας συμβάλλουν στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των αθλουμένων που ταυτόχρονα κερδίζουν την μάχη της εξωστρέφειας και της κοινωνικοποίησης!

Στα 10 χρόνια ύπαρξής του , ο Α.Σ.ΑμεΑ “ΚΟΤΙΝΟΣ” παράγει ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα know how , που αποσκοπεί κατ’αρχήν στην βελτίωση της σωματικής κατάστασης του αθλουμένου και μετά στην επίτευξη καλών αποτελεσμάτων στα επί μέρους αγωνίσματα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι τα μέλη του Α.Σ.ΑμεΑ “ΚΟΤΙΝΟΣ” εντάσσονται στους κόλπους της ομάδας από τις πολύ μικρές ηλικίες και η γενικότερή τους εξέλιξη συμπίπτει και με την αθλητική τους ενδυνάμωση και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής της σε ένα καθημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον που δεν είναι διόλου φιλικό στα άτομα με αναπηρίες.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ΔΣ της ομάδας και στους προπονητές/προπονήτριες που σε εποχές οικονομικής κρίσης που ενισχύουν ανάλγητες συμπεριφορές κατάφεραν να διατηρήσουν τη συνοχή της ομάδας και να την οδηγήσουν σε μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δείχνοντας τον δρόμο της άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο «Ramada Plaza Thraki» η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Α.Σ. ΑμεΑ ΚΟΤΙΝΟΣ, καθώς και η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2020.

Στην εκδήλωση, παρευρέθησαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους, πάνω από 100 άτομα, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, που κατέκλυσαν την αίθουσα της εκδήλωσης. Ανάμεσά τους, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και κ. Χρήστος Δερμετζόγλου, ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΟΜ ΑμεΑ και Πρόεδρος του Ηρόδικου κ. Μιχάλης Ραγκούσης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ κύριος Ιωάννης Λυμβαίος.

Τιμήθηκαν από τον «ΚΟΤΙΝΟ», με αναμνηστική πλακέτα για τη συνολική προσφορά τους στο Σύλλογο και στα παιδιά με Αναπηρία, ο κύριος Γεώργιος ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ο κύριος Κων/νος ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ, η κυρία Φωτεινή ΔΟΜΠΑΡΑ.

Τιμήθηκαν επίσης, με αναμνηστικό έπαθλο, για την επιτυχία τους στον μαθητικό διαγωνισμό ρομποτικής, οι μαθητές: Ευστάθιος ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ, Αντώνιος ΧΑΤΖΗΚΩΤΣΙΟΣ, Στέφανος ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ

Τέλος, όπως κάθε χρονιά, τιμήθηκαν για τις αγωνιστικές τους επιτυχίες τη χρονιά που μας πέρασε, με αναμνηστικό έπαθλο, οι αθλήτριες και οι αθλητές του Συλλόγου:

Μαρία Κυριακίδου (Κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, κάτοχος 3 πανελλήνιων ρεκόρ Γυναικών και 1 στην ηλικιακή κατηγορία 15-17)

Μαρία Ποτουρίδου (Κολύμβηση, παραμπαντμιντον, κάτοχος 3 πανελλήνιων ρεκόρ Γυναικών και 1 στην ηλικιακή κατηγορία 15-17)

Μαρία Σιναπίδου (Κολύμβηση)

Αθανάσιος Ταλιαντζής (Κολύμβηση, κάτοχος 2 πανελλήνιων ρεκόρ Ανδρών και 2 στην ηλικιακή κατηγορία 10-14)

Τηλέμαχος Πανταζίδης (Κολύμβηση, κάτοχος 1 πανελλήνιου ρεκόρ Ανδρών και 1 στην ηλικιακή κατηγορία 15-17)

Ευάγγελος Λυμβαίος (Στίβος, Boccia, κάτοχος 1 πανελλήνιου ρεκόρ Ανδρών)

Ραφαήλ Μαλαδάκης (Κολύμβηση, επιτραπέζια αντισφαίριση, κάτοχος 1 πανελλήνιου ρεκόρ Ανδρών)

Μποζ Ερσίν (Στίβος), • Νικόλαος Παπαδόπουλος (Κολύμβηση, στίβος), • Φώτης Ντεφίδης (Στίβος, παραμπαντμιντον), •Γιάννης Τοπτσής (Στίβος), •Παναγιώτης Καραμανλίδης (Στίβος, παραμπαντμιντον), •Δημήτριος Γκουτζίδης (Κολύμβηση), • Νικόλαος Τσατσανίδης (Στίβος),
όπως και οι προπονητές τους:

Δεληγιάννη Δάφνη, Αγιαννιτόπουλος Αλέξιος, Αθανασίου Παναγιώτα, Μιρμιγκίδης Ιωάννης, Ρεμπούτζιας Θεόδωρος, Πουρνάρας Κωνσταντίνος, Βλάχου Αναστασία, Λενούδια Αννα, Μαργιόλα Παναγιώτα, Γλύκος Παναγιώτης.

Το «φλουρί» κέρδισε ο κύριος Παπαδόπουλος Γεώργιος.

Θερμές ευχαριστίες εκφράσθηκαν για τους ιδιοκτήτες του «Ramada Plaza Thraki», τον Κώστα και τον Τόλη Παλακίδη, που για μια ακόμη χρονιά πρόσφεραν γενναιόδωρα, τον χώρο (και όχι μόνο), για την εκδήλωση.

Αρθρογράφος