Ξάνθη 6ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία-Ανάπτυξη(ka-business) αφιερωμένο στην ΑΜ-Θ: Ενίσχυση παραγωγής, Εξωστρέφεια, Καινοτομία, Συνέργειες… – Η απάντηση στην κρίση…

10 Ιουνίου 201409:36

Γράφει η Βασιλική Μαχαίρα, Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη και στο ξενοδοχείο Ελισσώ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 6ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Πρόκειται για το  ka-business.gr την πολύτιμη πύλη-πόρταλ- δημιουργός της οποίας είναι η δημοσιογράφος  Ραλλιώ Λεπίδου και η δυναμική της ομάδα για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη.

Οι εργασίες του πολυσυνεδρίου διήρκεσαν από τις 9 το πρωΐ έως τις 10 το βράδυ περίπου.

Ορυμαγδός πληροφοριών, ανάλυση χρηματοδοτικών εργαλείων και άνθρωποι και δομές που μπορούν να βοηθήσουν παρέχοντας τεχνογνωσία και λύσεις σε θέματα. Πετυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων που κατάφεραν όχι απλώς να διατηρηθούν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη αυτό που έχει επανειλημμένως τονίσει ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ότι οι Έλληνες ανέκαθεν επειδή ήταν λίγοι έπρεπε να αναπτύξουν «Στρατηγική»(σ.σ. η οποία σαν λέξη την έχουν δανειστεί και άλλες γλώσσες). Οι πετυχημένες επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως φάροι παραδειγματισμού και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Τι δείχνει η ανάλυση της αύξησης του κύκλο των εργασιών στις πετυχημένες επιχειρήσεις; Απλά αυτό που «φοβάται» εδώ και χρόνια ένα μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής Επιχειρηματικής κοινότητας και το επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το οικονομικό τέλμα: Την Εξωστρέφεια στις αγορές , την Καινοτομία των προϊόντων, την επένδυση και την εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό και τις Συνέργειες…

Βέβαια αυτούς τους σημαντικούς κρίκους της οικονομικής αλυσίδας, κάποτε θα πρέπει να τους αφουγκρασθεί και η Ελληνική Πολιτεία, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία και ενέργεια ανάμεσα στην τριπλέτα: Κυβέρνηση, Αγορά, Έρευνα!!!

Όσο η εκάστοτε κυβέρνηση δεν εισακούει τους ανθρώπους της αγοράς και τις εντολές της, θα παραμένει ένας βραχνάς για τους επιχειρηματίες και με το ζόρι συνέταιρος(σ.σ. λόγω φορολογίας και γραφειοκρατίας) στις επιχειρήσεις τους.

Όσο η έρευνα παραμένει στα συρτάρια και δεν εφαρμόζεται για το όφελος του κοινωνικού συνόλου, είναι δώρο άδωρον!

Όσο η Αγορά δεν επικοινωνεί με την κυβέρνηση και την έρευνα, θα ασθμαίνει και θα αργοπεθαίνει…

Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος, για εκείνες τις περιοχές που έχουν στους κόλπους τους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα(ΑΕΙ-ΤΕΙ), όπως καλή ώρα η ΑΜ-Θ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τα ΤΕΙ Δράμας-Καβάλας, είναι η άμεση διασύνδεση με την επιχειρηματική ταυτότητα της περιοχής, χωρίς αυτό να προσβάλλει το κύρος του κάθε τμήματος, ως θύμα της αγοράς εργασίας, αλλά, ως ισάξιο συνομιλητή και συνδιαμορφωτή της εξέλιξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος μιας κοινωνίας…Μια και ρέπουμε εξελισσόμενοι προς την καταστροφή, ενώ μπορούμε να στρίψουμε το τιμόνι προς την αειφορία και την ευτυχία…κι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους πολίτες και να «αναγκάσουμε» τους πολιτικούς να υπηρετήσουν αυτήν την πολιτική μια και είναι υπηρέτες και όχι αυτοί που αποφασίζουν…όπως επικρατεί λανθασμένα!!!

Κρίμα που οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι αυτοδιοικητικοί δεν παρέμειναν μέχρι το τέλος για να ακούσουν, απλά ο… ρόλος τους εξαντλήθηκε στους χαιρετισμούς και μόνο…Αυτό όμως είναι και το πρόβλημα…

Το πολυσυνέδριο κάλυψε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το στόχο του, που ήταν να αναδείξει την επιχειρηματική δυναμική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης!

Οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν, προηγουμένως αυτοπαρουσιάσθηκαν και μέσα σε λίγο χρόνο, ξετύλιξαν το όνειρό τους, την αγάπη για την επιχείρηση και τους εργαζομένους(σ.σ. πολύ σημαντική παράμετρος κι αυτή για την πορεία της) και πως η Καινοτομία αποτελεί το οξυγόνο της βιωσιμότητας της επιχείρησής τους και μάλιστα επανεπενδύουν σε αυτή.

Στον εκθεσιακό χώρο μπορούσε από κοντά κάποιος να δει και να θαυμάσει τα ερευνητικά και καινοτόμα επιτεύγματα του Δημοκρίτειου ΠανεπιστημίουΘράκης (ΔΠΘ) που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια παρουσίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το συνέδριο μεταδιδόταν ζωντανά με live streaming

στο webtv του ka-business.grκαι το παρακολουθούσαν ζωντανά περισσότεροι από 1.300 άτομα από την web tv, ενώ 35.000 είναι οι αναγνώστες του που προέρχονται από τον Βιομηχανικό, Επιχειρηματικό, Τουριστικό, Εξαγωγικό, Ακαδημαΐκό, Ερευνητικό, Δημοσιογραφικό και Πολιτικό χώρο.

Άλλωστε όλα τα συνέδρια του ka-business.gr, που διοργανώνει τα τελευταία 3 χρόνια   είναι διαδραστικά και συνεχώς ανεβάζουν τον πήχυ της ποιότητας!!!


Πετυχημένα Παραδείγματα Επιχειρήσεων ka-business.gr

 

  • Εβροφάρμα και ιδιοκτήτες τους Χρήστο και Παναγιώτη Παπαζηλάκη, που έκρουσαν το κώδωνα του συναγερμού για το μέγα θέμα της ανάδειξης του Αγροδιατροφικού τομέα και την ενίσχυση της παραγωγής Ελληνικών των γαλακτοκομικών προϊόντων, ως ένα μεγάλο μέρος της λύσης της κρίσης.
  • CocoMATπου ετοιμάζεται για αύξηση της παρουσίας της στο εξωτερικό και λανσάρει και τα νέα της προϊόντα ξύλινο ποδήλατο και βαλίτσα.Υπάρχουν και ιδέες η επιχείρηση να αναλάβει τους αναπαυτικούς χώρους και των κρουαζιερόπλοιων(σ.σ. ίσως και των αυτοκινήτων)Μάλιστα ανακοίνωσε προσλήψεις οι οποίες θα φτάνουν τα 100 άτομα την επόμενη 5ενταετία, αγγίζοντας τους 400 συνολικά εργαζόμενους. Το βραβείο παρέλαβε ο υπεύθυνος προμηθειών Κώστας Μαδένας.
  • AlfaBetaRoto που οι υπεύθυνοι δεν πήραν την αποζημίωση μετά εκείνη τη φοβερή πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2011 για να την «ξεκοκκαλίσουν» και να φύγουν, αλλά επανεπένδυσαν στην περιοχή με περισσότερους πελάτες αυτή τη φορά να τους περιμένουν.
  • Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες. Επιχείρηση που κατάφερε να αναδείξει το λευκό μάρμαρο της περιοχής και να αποδείξει ότι μπορούν να συνυπάρχουν επιχείρηση και περιβάλλον, όπως και στην επιχείρηση να συμμετέχουν ως ενιαίο τμήμα ενός σώματος και οι εργαζόμενοι. Το βραβείο παρέλαβε ο τεχνικός Δ/ντης Γιώργος Σιδηρόπουλος.
  • GreenCola Με τρεις γραμμές παραγωγής παντρεύοντάς τις παλιές συνταγές με τις σύγχρονες τάσεις, που υπαγορεύουν για τα αναψυκτικά προϊόντα χαμηλής θερμιδικής αξίας(σ.σ. στέβια αντί για ζάχαρη) και με φυσικές ύλες.Η Καινοτομία του επόμενου χρονικού διαστήματος θα είναι η μπλε σειρά με τα χυμούχα προΐόντα και πάλι με στέβια αντί για ζάχαρη, σε προσιτές τιμές.
  • Ελαιοτριβείο Κύκλωπας, κάθε χρόνο με χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια να επιβραβεύουν την ποιότητα του χρυσαφένιου ελαιολάδου, αυτού ευλογημένου προΐόντος της Ελληνικής γης! Και μάλιστα με τοπική ποικιλία αυτή της Μάκρης!
  • Οινοποιεία Λαζαρίδη, επιβεβαιώνοντας ότι η Δράμα αποτελεί το λίκνο της παραγωγής κρασιού! Ένα άλλο προϊόν της Ελληνικής γης που δίνοντας τη μάχη εναντίον της ρετσίνας, αρχίζει και ανακτά έδαφος με γοργούς ρυθμούς και να κατακτά και πάλι το θρόνο που του αξίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα κρασιά του κόσμου!
  • PrismaΗλεκτρονικά, που εξοπλίζει τα προγράμματα αυτοματισμού της λειτουργίας των πλοίων που αρμενίζουν ανατον κόσμο.
  • Sunlight, η οποία εξοπλίζει με μπαταρίες τα υποβρύχια με 350 άτομα προσωπικά στο 2013, με στόχο να τους φτάσει στους 400 με τους εταίρους.

Για την καινοτομία η επιχείρηση δαπανά το 35 από τα 200 εκ ευρώ κύκλου εργασιών, στην έρευνα και στην ανάπτυξη για τη βελτίωση ή και για καινούργια προϊόντα.

Από αυτές τις επιχειρήσεις βραβεύθηκαν, η Εβροφάρμα, CocoMAT, AlfaBetaRoto και Μάρμαρα-Γρανίτες Παυλίδης.

Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε από την μικτή επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του διοργανωτή ka-business.gr

 

ΥΓ1: Η Δημοσιογράφος και δημιουργός του ka-business.grΡαλλιώ Λεπίδου, υπηρετεί μια από τις ξεχασμένες για την εποχή μας, διαστάσεις του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, που είναι το άνοιγμα των θετικών προοπτικών και την απάντηση στο σλόγκαν με το οποίο μεγαλώσαμε ότι τα κακά νέα είναι νέα. Ε, ΟΧΙ οι καλές ειδήσεις δημιουργούν προοπτικές και κάνουν θαύματα!!!

Το 7ο πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης θα γίνει στην Θες/νικη(ξενοδοχείο Πόρτο Παλλάς) 7,8 και 9 Νοεμβρίου 2014 και θα είναι αφιερωμένο στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα.

 

ΥΓ2: Στο χώρο είχε στηθεί και ένας κουμπαράς για τη φωλιά των εγκαταλελειμμένων παιδιών της κρίσης στον Ακρίτα Ροδόπης από την Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη.

 

ΥΓ3: Μετά τις επιχειρήσεις βραβείο δόθηκε βραβείο για τη μάχη της ενημέρωσης και στην καθημερινή εφημερίδα «ο Χρόνος», που κλείνει 50 χρόνια φέτος! Το βραβείο παρέλαβε ο εκδότης Σταύρος Φανφάνης!

 

ΥΓ4. Βλέπε και σχετικό ρεπορτάζ από το XanthiPress

DSC00883 DSC00896 DSC00898 DSC00900 DSC00902 DSC00904

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr