wiki_leaks

Wikileaks: Έλληνας δημοσιογράφος ήταν πληροφοριοδότης των αμερικανικών αρχών

6 Μαρτίου 201212:03

Νέα στοιχεία για τον τρόπο συλλογής πληροφοριών από τις αμερικανικές αρχές και υπηρεσίες αποκάλυψε η ιστοσελίδα Wikileaks. Σύμφωνα με αυτά, το ίδρυμα Stratfor- Strategic Forecasting Inc. – ένα από τα μεγαλύτερα think tank των ΗΠΑ το οποίο έχει ταυτιστεί με τη CIA – ενημερωνόταν λεπτομερώς για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2011 από Έλληνα δημοσιογράφο.

wiki_leaksΌπως επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στο Stratfor σήμανε συναγερμός όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κατάβαλλε προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον περασμένο Ιούνιο.

Έτσι, η εταιρεία απαίτησε 24ωρη ενημέρωση από τον Έλληνα πληροφοριοδότη της, ο οποίος, όπως προκύπτει από ηλεκτρονικά μηνύματα που αποκτήθηκαν από το Wikileaks, είναι δημοσιογράφος.

Η ενημέρωση αφορούσε τις συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, το παρασκήνιο αυτών, αλλά και τις κοινωνικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου. Μάλιστα, η παροχή πληροφοριών ήταν συνεχής και λεπτομερής, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος τροφοδοτούσε με ειδήσεις τη Stratfor επί 14-15 ώρες ημερησίως.

Για παράδειγμα, το βράδυ της 15ης Ιουνίου ο δημοσιογράφος έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι το σχέδιο συνεργασίας είχε ναυαγήσει και πως η κυβέρνηση θα ανασχηματιζόταν την επόμενη μέρα.

«Ο Παπανδρέου ίσως λάβει στο όριο ψήφο εμπιστοσύνης… Ριψοκίνδυνη υπόθεση… Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για την ικανότητα της όποιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τα μέτρα. Όπως θα έχετε καταλάβει, αυτή είναι η ελληνική πολιτική, δεν μοιάζει με καμία! Το πιθανότερο είναι πως το αποτέλεσμα αυτού του μαϊμουδιάσματος δεν θα είναι καλό. Αλλά το ΔΝΤ υπονόησε σήμερα (μέσω των «Financial Times» και δικών μας πληροφοριών) ότι θα δώσει το δικό του μερίδιο της βοήθειας για την πέμπτη δόση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ακόμη κι αν δεν υπάρχει απόφαση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μη χρεοκοπήσουμε αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, ατυχήματα συμβαίνουν», ανέφερε ο Έλληνας πληροφοριοδότης.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αφορούσαν και τις κινητοποιήσεις πολιτών, με τον δημοσιογράφο να επισημαίνει ότι κάθε βράδυ, επί 22 συνεχείς ημέρες, διοργανώνονταν διαδηλώσεις στο Σύνταγμα κατά των μέτρων λιτότητας.

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας ο Έλληνας πληροφοριοδότης ενημέρωσε για την αποχώρησή του από τον υπολογιστή ύστερα από 15 ώρες συνεχούς ροής πληροφόρησης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο «κωδικοποιούν» οι αναλυτές τα ονόματα των Ελλήνων πολιτικών. Ένας εξ αυτών γράφει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο «Papa-C» (Παπακωνσταντίνου) φεύγει από τη θέση του, ενώ αναφέρεται στον Γ. Παπανδρέου ως «Papa-D».

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr