‘Βαρίδι’ στην ανάκαμψη της κτηματαγοράς 500.000 κενά ακίνητα

20 Μαρτίου 201712:00

Ενώπιον του κινδύνου πλήρους απαξίωσης, ακόμα και αν η οικονομία επιστρέψει σε σταθερά αναπτυξιακή πορεία τα επόμενα χρόνια, βρίσκονται χιλιάδες ακίνητα ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, δεν θα ήταν απίθανο ακόμα και το σενάριο της κατεδάφισης τους. Σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων και παράγοντες του κλάδου, όσο διατηρείται το καθεστώς “αχρηστίας”, στο οποίο έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια  τα εν λόγω ακίνητα- που συνήθως είναι κατασκευές χαμηλών ποιοτικών προδιαγραφών ή μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται σε μη ελκυστικές περιοχές- τόσο θα αυξάνει το ενδεχόμενο να “βγουν” εντελώς από τη αγορά.

Σήμερα φορείς του κλάδου υπολογίζουν ότι τα κενά ακίνητα κάθε είδους προσεγγίζουν τις 500.000 στο σύνολο της χώρας. Το μέγεθος εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σαν βαρίδι για την μελλοντική ανάκαμψη της αγορά, ακόμα και αν η οικονομία επιστρέψει σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αφορά κατ’ αρχάς το εκτιμώμενο απόθεμα απούλητων ακινήτων, που υπολογίζεται σε περίπου 200.000, και στα οποία περιλαμβάνονται νεόδμητες αλλά και μεταχειρισμένες κατοικίες, οικόπεδα και επαγγελματικά κτήρια. Επίσης, υπολογίζονται τόσο τα ξενοίκιαστα ακίνητα, όπως και εκείνα που έχουν εγκαταλειφθεί και τα οποία έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των χιλιάδων “λουκέτων” επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Οι λόγοι

Πολλές κατοικίες είναι σήμερα κενές, δεδομένου ότι πολλοί ξένοι που εργάζονταν στην Ελλάδα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, πολλοί νέοι Έλληνες (σύμφωνα με τα τελευταία νούμερα υπολογίζονται σε 450.000) έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας, ενώ, αντίστοιχα, άλλοι νέοι επιστρέφουν στο πατρικό τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Επίσης, τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας είναι αρνητικά επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να περισσεύουν διαρκώς χιλιάδες τ.μ. κατοικιών.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τις μεγάλες εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών (πτώση αμοιβών κατά τουλάχιστον 25%, αύξηση της ανεργίας, μείωση των συντάξεων και εφάπαξ, αύξηση φορολογίας), συνεπάγεται ότι η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία έχει υποχωρήσει κατά 95% από το 2007 μέχρι σήμερα, δύσκολα θα επανακάμψει σύντομα.

capital.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr