logo-voulh_efivwn

Τρεις μαθητές από Λύκεια της Ροδόπης στη Βουλή των Εφήβων

21 Ιουνίου 201120:05

logo-voulh_efivwnΜε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης επελέγησαν οι έφηβοι βουλευτές που θα συμμετάσχουν στη ΙΣΤ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, οι εργασίες της οποίας θα γίνουν από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος φέτος 11.725 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του Λυκείου από 1.057 σχολεία (γενικά λύκεια ημερήσια και εσπερινά, δημόσια και ιδιωτικά, επαγγελματικά λύκεια και σχολές του ΟΑΕΔ, από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον ελληνισμό της διασποράς).Ειδικότερα, συμμετείχαν 10.332 μαθητές και μαθήτριες από 969 σχολεία της Ελλάδας, 1220 από 62 σχολεία της Κύπρου και 173 από 26 ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Επιστημονικό Προσωπικό του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το οποίο έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, αξιολόγησε τα γραπτά των μαθητών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, χωρίς να γνωρίζει τα ονόματα των μαθητών, αφού αυτά ήταν καλυμμένα και αντιστοιχούν έως αυτή τη στιγμή σε εννεαψήφιους κωδικούς αριθμούς.Από τους κωδικούς αυτούς κληρώθηκαν ηλεκτρονικά, με τρόπο απόλυτα αδιάβλητο και αντικειμενικό, οι 300 έφηβοι βουλευτές και οι αναπληρωματικοί τους. Συγκεκριμένα, εξελέγησαν 8 έφηβοι βουλευτές επικρατείας, 252 από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας μας, 20 από την Κύπρο και 20 από τον ελληνισμό της διασποράς, καθώς και οι αναπληρωματικοί τους.

Τρείς μαθητές από Λύκεια της Ροδόπης θα λάβουν μέρος στην ΙΣΤ΄ συνεδρίαση της βουλής των Εφήβων

Οι τρεις Ροδοπίτες Έφηβοι Βουλευτές είναι ο Κυριακού Δημήτρης από το Γενικό Λύκειο Ιάσμου, ο οποίος θα συμμετάσχει στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η Τζιώτζιου Αικατερίνη από το 2ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, που θα συμμετάσχει στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, και ο Εσαγιάν Στεπάν από το 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, ο οποίος θα είναι μέλος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Οι αναπληρωματικοί Έφηβοι Βουλευτές προέρχονται από το Μειονοτικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, και το Μουσικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής.

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων, που απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη: Σοφία Ζαραμπούκα, συγγραφέα (πρόεδρος), αιδεσιμολογιώτατο π. Γεώργιο Μεταλληνό, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Αδάμη, φιλόλογο, Δημήτρη Γέμελο, δημοσιογράφο, Άλκη Ζέη, συγγραφέα, Αχιλλέα Λεοντάρη, τ. σχολικό σύμβουλο, Σοφία Μώραλη, εκπαιδευτικό, Ρίτσα Κικιλία-Φράγκου, καθηγήτρια πανεπιστημίου, Χρήστο Σιγάλα, τ. σχολικό σύμβουλο.Στη διαδικασία παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Θάνος Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Η «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο οργανώνεται σε ετήσια βάση με τη συνεργασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από τη Θ΄ Σύνοδο (2004) το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στο πρόγραμμα καλούνται να συμμετάσχουν οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων, όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών, ειδικών, εκκλησιαστικών), οι μαθητές της Β΄ τάξης του α΄ κύκλου όλων των τύπων (δημόσιων, ιδιωτικών, ημερησίων, απογευματινών, εσπερινών) των ΤΕΕ της χώρας, οι μαθητές της αντίστοιχης τάξης των Ελληνικών Λυκείων της Αλλοδαπής και, τέλος, οι μαθητές της Β΄ τάξης των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.

Στόχος η Συμμετοχή στα κοινά

Tο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και αποσκοπεί στην καλλιέργεια θετικής στάσης των νέων απέναντι στην αξία “συμμετοχή στα κοινά”, καθώς και τη μύησή τους στις αξίες, τους κανόνες και τις πρακτικές της δημοκρατίας. H “συμμετοχή στα κοινά” αποσκοπεί στην πολιτική κοινωνικοποίηση των εφήβων, στη συνειδητή ένταξή τους στις κοινωνικές και πολιτικές λειτουργίες για τη διεύρυνση και εμβάθυνση του δημοκρατικού πολιτεύματος, στη διαμόρφωση ενός πεδίου δημόσιου διαλόγου για τη νεολαία, στην προσφορά προς τους άλλους, στη βίωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ως τρόπου ζωής και στη δημιουργία πολιτισμού σε όλες τις σφαίρες του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις εργασίες της «Bουλής των Eφήβων» παρουσιάζεται κάθε χρόνο όλο το φάσμα των σημαντικών και επίκαιρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά και εκφράζονται μέσα από την ευαισθησία της ώριμης νεολαίας της, η οποία με θάρρος και με αίσθημα ευθύνης προτείνει και τις ενδεχόμενες λύσεις του.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr