Η Τουρκία αποκλείει συμφωνία με το Ισραήλ στο θέμα της ενέργειας, αν δεν επικρατήσει ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας.Δηλώσεις Τανέρ Γιλντίζ.

14 Αυγούστου 201407:44

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, απέκλεισε την προώθηση του έργου κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία από το Ισραήλ, εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αγκυρα, εκτιμούν ότι με τη δήλωση αυτή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έκλεισε στο παρόν στάδιο την πόρτα για σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ στο θέμα της ενέργειας.

Ο Τανέρ Γιλντίζ είπε πως αν η Τουρκία κατασκευάσει αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ ή την ανατολική Μεσόγειο, υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν θα ρέει μέσω του αγωγού το φυσικό αέριο, αλλά το αίμα των αθώων βρεφών και των μητέρων, κατά την έκφρασή του, αναφερόμενος στις Ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Γάζας.

Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμμιά πιθανότητα η Αγκυρα να προχωρήσει στην πραγματοποίηση του έργου αυτήν την περίοδο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως το θέμα αυτό μπορεί να συζητηθεί μετά την επίτευξη συμφωνίας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των σκληρών μέτρων, που εφαρμόζει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί από τον Μάϊο του 2010, όταν Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο Τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, την ώρα, που επιχειρούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, που το Τελ Αβίβ επέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο η Αγκυρα δεν σταμάτησε να μην προωθεί και να προβάλλει το θέμα της κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία και στη συνέχεια στις Ευρωπαικές αγορές, πιέζοντας μάλιστα προς διάφορες κατευθύνσεις.
Για το σκοπό αυτό Τουρκικές πετρελαϊκές εταιρείες προσέγγισαν Ισραηλινές εταιρείες.

Ενας από τους λόγους, που προβάλλει η Αγκυρα είναι η μεγάλη δαπάνη, η οποία θα απαιτηθεί για την κατασκευή του αγωγού αν δεν περάσει από το έδαφός της.Ο αγωγός θα αρχίσει από το κοίτασμα Λεβιάθαν και θα καταλήγει κοντά στη Μερσίνα στη νότια Τουρκία.
Ωστόσο το Ισραήλ παραμένει επιφυλακτικό και μέχρι σήμερα δεν έχει κάμει δημόσια καμμιά δήλωση για το ζήτημα αυτό.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Τελ Αβίβ εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει το Ισραήλ σε συμφωνία με την Τουρκία, ιδιαίτερα ύστερα από την τελευταία οξεία κριτική, που άσκησε ο Ταγίπ Ερντογαν εναντίον της χώρας με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Εβραϊκού κράτους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρομοίωσε το Ισραήλ με τον Αδόλφο Χίτλερ κάτι, που απέρριψε έντονα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τον Ταγίπ Ερντογαν για αντισημιτική πολιτική.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr