Τουριστικές κατοικίες αλά… ισπανικά (;) προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στη Β. Ελλάδα

11 Νοεμβρίου 201309:39

Οι τρεις από τους επόμενους διαγωνισμούς που θα βγουν από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στη Βόρεια Ελλάδα αφορούν την αξιοποίηση τουριστικών εκτάσεων όπου θα κτισθούν κάτι λιγότερο από 200.000 τ.μ. τουριστικών κατοικιών, ενώ περί τα 75.000 τ.μ. δόμησης –όπου όμως περιλαμβάνονται εκτός από τις βίλες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις- προβλέπονται και στους δύο διαγωνισμούς, που οδεύουν ήδη προς ολοκλήρωση στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και το Παλιούρι στη Χαλκιδική.

«Αν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακολουθήσουμε το ισπανικό μοντέλο όπου οι απούλητες τουριστικές κατοικίες ξεπερνούν λόγω και της κρίσης τις 500.000» αναφέρουν στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή τα απούλητα εξοχικά στην Ελλάδα «υπολογίζονται σε περίπου 50.000 σπίτια , εκ των οποίων ποσοστό κοντά στο 45% βρίσκεται στα νησιά, ενώ μεγάλο ποσοστό αντιστοιχεί και στα απούλητα εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο αντίλογος που προβάλλεται στους ισχυρισμούς περί μοντέλου αλά… ισπανικά ως προς την τουριστική αξιοποίηση των ‘’φιλέτων’’ του Δημοσίου είναι οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου της παραθεριστικής κατοικίας (και) στη χώρα μας: Κατά τις εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτές του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, περί το ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι θεωρούν τη χώρα μας ως υποψήφιο προορισμό τουριστικής κατοικίας, με τα προσδοκώμενα έσοδα για τη χώρα να φθάνουν ακόμη και τα 150 δισ. ευρώ. Οι εν δυνάμει αγοραστές στην Ευρώπη προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι Βορειοευρωπαίοι έχουν ήδη αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες σε Ισπανία και Πορτογαλία και ακριβώς σε αυτό το κοινό από το εξωτερικό στοχεύει πλέον και η Ελλάδα.

www.newmoney.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr