Το “παρακράτος Ερντογάν” υπεύθυνο για τα εγκλήματα κακοτεχνιών και 24.617 θανάτους

12 Φεβρουαρίου 202311:52

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

24.617 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας μεγέθους των 7,7 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουατ Οκτάι έκανε δήλωση σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιούνται μετά τους σεισμούς στο Καχραμάνμαρας στο κέντρο συντονισμού της Προεδρίας Διαχείρισης Καταστροφών και Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Ο Φουατ Οκτάι ανακοίνωσε ότι “32.071 μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης στο πεδίο συνεχίζουν να εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις, ο Οκτάι δήλωσε ότι τα σκυλιά K9 και όλη η διαθέσιμη τεχνολογία χρησιμοποιούνται στο έπακρο στην έρευνα και διάσωση.”

Όπως δήλωσε ο ίδιος “24.617 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των τραυματιών από τον σεισμό έφτασε στους 80.278. Ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων είναι 12.41.Τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις εκκένωσης συνεχίζονται, ο Οκτάι δήλωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τις περιοχές μέσω κέντρων εκκένωσης είναι 111.500 μέχρι στιγμής.”

Την θλίψη και τον πόνο για τα θύματα και τους τραυματίες στην Τουρκία (Τούρκοι σεισμολόγοι λένε πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 184.000!) διαδέχεται ο θυμός και η αυξανόμενη οργή για την καθυστερημένη επέμβαση του τουρκικού κρατικου μηχανισμού ενώ αναζητούνται οι υπεύθυνοι για την κακή (έως ανύπαρκτη)εφαρμογή των κανονισμών συνέβαλε στην κατάρρευση πολλών κτιρίων στους πρόσφατους σεισμούς.

Η Τουρκία του Ερντογάν επένδυσε στην προπαγάνδα της πολυδιαφημιζόμενης οικοδομικής έκρηξης της χώρα: τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων νέων αεροδρομίων, δρόμων, γεφυρών και νοσοκομείων, ως απόδειξη της επιτυχίας του για περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Τα κτίρια που κατέρρευσαν χτίστηκαν γρήγορα, μέσα σε μία νύχτα, με φθηνά υλικά και ανύπαρκτο αντισεισμικό κανονισμό. Κατά τη διάρκεια των σεισμών, τα συγκεκριμένα κτίσματα χωρίς να διαφαίνονται καταστροφές στην πρόσοψή τους, κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι. Οι εικόνες εκτεταμένων ερειπίων μετά τον σεισμό έδειξαν ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεταβλητές ποιότητες σχεδίων και κατασκευής. Αυτό οφείλεται στις κακοτεχνίες που το καθεστώς Ερντογάν επέτρεψε να γίνουν υιοθετώντας μία πρακτική ελαστικής εφαρμογής της νομοθεσίας,γνωστής κι ως “οικοδομικής αμνηστίας” .Ως μέρος αυτού του προγράμματος αμνηστίας, η κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιβολή των οικοδομικών κωδίκων αναγνώρισε ότι περισσότερα από τα μισά κτίρια στην Τουρκία —που αντιστοιχούν σε περίπου 13 εκατομμύρια διαμερίσματα— δεν συμμορφώνονται με τα τρέχοντα πρότυπα.

Έως και 75.000 κτίρια σε όλη την πληγείσα ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει οικοδομική αμνηστία, σύμφωνα με την Pelin Pınar Giritlioğlu, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη. «Πρόκειται για μια καταστροφή που προκαλείται από κακή κατασκευή, όχι από σεισμό», δήλωσε ο David Alexander, καθηγητής σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης στο University College του Λονδίνου.Είναι γνωστό ότι πολλά κτίρια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τους δύο τεράστιους σεισμούς χτίστηκαν με κατώτερα υλικά και μεθόδους και συχνά δεν συμμορφώνονταν με τα κυβερνητικά πρότυπα, δήλωσε ο Eyup Muhcu, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας.

Το 2021, το Επιμελητήριο Γεωλόγων Μηχανικών της Τουρκίας δημοσίευσε μια σειρά εκθέσεων που προειδοποιούσαν σχετικά με υπάρχοντα κτίρια και νέες κατασκευές που πραγματοποιούνται σε περιοχές που ισοπεδώθηκαν από τους σεισμούς της 6/2/2023 και προέτρεπε την κυβέρνηση να διεξαγάγει μελέτες για να διασφαλίσει ότι τα κτίρια είναι σύμφωνα με τον κώδικα και χτισμένο σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Το 2022, η οργάνωση εξέδωσε μια έκθεση που χαρακτήριζε ευθέως τις πολιτικές «αμνηστίας παραγκουπόλεων, αμνηστίας κατασκευών» ως επικίνδυνες και προειδοποίησε ότι «η αδιαφορία για την κουλτούρα της ασφάλειας από καταστροφές» θα οδηγούσε σε θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης δήλωσε το 2018 ότι πάνω από το 50% των κτιρίων στην Τουρκία -που ισοδυναμεί με σχεδόν 13 εκατομμύρια κτίρια- κατασκευάστηκαν κατά παράβαση των κανονισμών.

Οι ευθύνες φαίνεται οτι βαρύνουν πέντε εργολάβους που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τα μεγάλα έργα, σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση.Εξ’αρχής ακούγονταν τα ονόματα της “Συμμορίας των 5”: επρόκειτο για τους πέντε επιχειρηματίες που έχουν κερδίσει σχεδόν όλες τις μεγάλες δουλειές κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της Cengiz Holding Μεχμέτ Τσενγκίζ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Limak Holding Νιχάτ Οζντεμίρ, τον πρόεδρο του MNG Holding Μεχμέτ Ναζί Γκιουνάλ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kolin Construction Νατσί Κόλογλου και τον Κεμάλ Καλιοντσού της Kalyon Construction.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες πήραν την κυβερνητική έγκριση και το χρήμα για να κατασκευάσουν μερικά από τα μεγαλύτερα έργα στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όπως τη Γέφυρα του Οσμάνγκαζι, το καινούργιο αεροδρόμιο της Πόλης, το Ευρασιατικό Τούνελ και την Γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ. Από τη συνολική τους δραστηριότητα όχι μόνο σε αυτά τα έργα τα καθαρά κέρδη αυτών των εταιρειών υπολογίζονται σε πάνω από 40 δισ. δολάρια.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι εργολάβοι στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίοι και ανέλαβαν την κατασκευή των κτηρίων που μετά τον σεισμό κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» έχουν βαριές ευθύνες για την έκταση της δόνησης, καθώς οι κακοτεχνίες που είχαν εφαρμόσει σε αρκετά οικοδομήματα οδήγησαν στο να πέσουν πολύ εύκολα – σύγχρονα – κτήρια και να παρασύρουν στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

Οι Αρχές στην Τουρκία έχουν εξαπολύσει ένα υποτυπώδες κυνηγητό για τον εντοπισμό τους και μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 12 συλλήψεις ατόμων από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Μεταξύ των συλληφθέντων, πέρα από τον Μεχμέτ Γιασάρ Κοσκούν, έναν από τους δύο εργολάβους που ανέλαβαν την κατασκευή της «Γωνίας του Παραδείσου», ο οποίος συνελήφθη χθες, Παρασκευή (10/2) στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης την ώρα που προσπάθησε να διαφύγει, είναι και ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ στην Τουρκία και άλλα έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα. Τη σχετική είδηση για τη σύλληψη των εργολάβων μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, DHA.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, μέσα στη μέρα αναμένονται και άλλες συλλήψεις, αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μίας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης. Μάλιστα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας έχει δώσει εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με το σεισμό», καθώς βίντεο που έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας και δείχνουν τις εγκληματικές κακοτεχνίες, όπως ότι ορισμένα κτήρια είχαν χτιστεί χωρίς… θεμέλια αποδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες των εργολάβων ως προς τον αριθμό των νεκρών.

Οι αναφορές μας στο παρακράτος Ερντογάν και οι αναγωγές μας στην δράση του στην Θράκη στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την δράση των εγκαθέτων του Προξενείου και στην Θράκη!Αυτό το Παρακράτος στηρίζει και του Εγκαθέτους του Προξενείου στην Θράκη! Αυτή η παρακρατική σέκτα που παρακάμπτει νόμους και κανονισμούς απειλεί και την Ελλάδα! Στην προπαγάνδα αυτής της σέκτας πέφτουν θύματα πολίτες της Ελλάδας! Οι 17+1 και οι προξενικοί εγκάθετοι που μας απειλούν, όπως και οι ντόπιοι συνεργάτες τους ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ με το αίμα αθώων ανθρώπων… TESKILAT και κράτος συμμορία… Τώρα, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ παριστάνουν τους ψευδοανθρωπιστές!!! 

Αρθρογράφος