Το Έθιμο του Σαγιά στους Ασκητές Ν. Ροδόπης

7 Ιανουαρίου 202307:39

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το έθιμο του Σαγιά αναβίωσε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου 2023 στον οικισμό Ασκητές του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών από τον Σύλλογο Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» και τον Λαογραφικό Σύλλογο Ασκητών.

Είναι ένα από τα έθιμα που έφεραν και κρατάνε οι Καππαδόκες των Ασκητών του οποίου οι ρίζες και οι αρχές συνδέονται με τις αντιλήψεις και τον θρησκευτικό βίο των παλαιοχριστιανών Ο ρθοδόξων της Ανατολίας.

Παρόντες  στις εκδηλώσεις ήταν και ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ.Ντίνος Χαριτόπουλος. Επίσης παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης ταξίαρχος Μιχάλης Σεβδυνίδης  και πλήθος κόσμου.

Για το έθιμο μίλησε ο κ. Βασίλειος Φαρασόπουλος και πλειοδότησε για το άναμμα του σωρού η οικογένεια Ανανία Μισαηλίδη (Ανανίας και οι γιοι του Αλέξανδρος και Ιωάννης)

Οι χαμένες Πατρίδες να μην γίνουν ξεχασμένες….

Η μνήμη των πατρίδων ή καλύτερα οι πατρίδες τις μνήμης αντιστέκονται στην αμνησία και αμεριμνησία μέσα από τις νέες ομώνυμες πατρίδες, μέσα από τα ιερά προσκυνήματα, μέσα από το τραγικό μεγαλείο της προσφυγιάς, μέσα από την “θανάσιμη αλήθεια” και το “ζωτικό ψέμα” που συνοδεύει το παρηγορητικό όραμα μιας επιστροφής….
Η εξαγνιστική φωτιά του Σαγιά συναντα κάθε χρόνο τον καπνό και τα αποκαΐδια που άφησε στις ψυχές των ξεριζωμένων η πυρπόληση της πατρώας γης..
Και το έθιμο δεν είναι μόνον η αφορμή για μία προεκλογική φωτογραφία…Είναι η υπόμνηση για το σήμερα, είναι η τροφη της συνείδησης και του υποσυνειδήτου που οπλίζει την συλλογική μνήμη για μην ξαναζήσει τον ξεριζωμό..
Τα στιγμιότυπα από τους Ασκητές Ροδόπης…Το μοναδικό Καππαδοκικό χωριό του νομού.. Ο Ταξιάρχης επισκέφθηκε το χωριό καταγωγής της μητέρας του κι έμαθε από τον Θείο του Ανέστη Στρατιάδη για τις δύο οικογένειες ανταλλαξίμων της Καππαδοκίας που ήρθαν από το χωριό Τασιάρχ-Ταξιάρχης μαζί με τους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων..Κι έτσι σήμερα το βράδυ κατάλαβε τι σημαίνουν τα κιτρινισμένα έγγραφα από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας και γιατί το δυσπρόσιτο ξωκλήσσι των Ταξιαρχών πάνω στο λόφο των Ασκητών αποτελούσε το σημείο αναφοράς της προγιαγιάς και της γιαγιάς….
Μεγαλώνοντας μπορεί και να καταλάβει γιατί ο πατέρας του επιμένει ν’αντιτάσσεται απέναντι στους απίθανους αυτούς ασεβείς εγκαθέτους του Προξενείου και τους συνομιλητές τους..

Το έθιμο του Σαγιά στους Ασκητές Ν. Ροδόπης

Αρθρογράφος