Το Cookingtherapy.gr προτείνει:Γαλακτομπούρεκο

20 Μαΐου 202323:21

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά 

  • 1200 ml γάλα
  • 1 φλυτζάνα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
  • 4 αυγά χτυπημένα ελαφρώς
  • 2 βανίλιες
  • 1 πακέτο φύλλο Βυρηττού ή φύλλο Κρούστας
  • 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο
  • 230 γρ.  βούτυρο ,που το λιώνουμε για επάλειψη των φύλλων

Για το σιρόπι

  • 2 1/2 φλυτζάνες ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνες νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά περιμένουμε να πάρουν βράση ,ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  2. Μόλις αρχίζει να φουσκώνει το μείγμα, βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και τις βανίλιες.
  3. Με αυγοδάρτη ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά στο μείγμα.
  4. Βάζουμε για άλλα 5 λεπτά στη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς.
  5. Αποσύρουμε ,ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και καθώς περιμένουμε να κρυώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  6. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά περιμένουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να λιώσει η ζάχαρη.
  7. Όταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα μας μετράμε 3 λεπτά και μετά αποσύρουμε από το μάτι.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 -170 Βαθμούς.
  9. Στον πάτο του ταψιού βάζουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας αλείφοντας καλά κάθε ένα με το λιωμένο βούτυρο πριν προσθέσουμε από πάνω το επόμενο.
  10. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα πάλι βουτυρώνοντας ένα ένα τα φύλλα που βάζουμε.
  11. Πριν μπει στο φούρνο χαράσσουμε την επιφάνεια (μέχρι εκεί που ξεκινά η κρέμα ,όχι μέχρι κάτω).
  12. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να πάρουν τα φύλλα ενα χρυσαφί χρώμα.
  13. Με το που βγει καυτό από τον φούρνο ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι.
  14. Καλό είναι να έχει κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται πολύ ευχάριστα και την επόμενη μέρα (αν και στο ψυγείο τα φύλλα χάνουν την τραγανότητά τους).

Αρθρογράφος