Το CookingTherapy.gr προτείνει:Τάρτα με πράσο και τυριά

13 Φεβρουαρίου 202421:39
Υλικά για τη ζύμη (για μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα)
 250 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 125 g βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 1 κρόκο αυγού
 50 ml κρύο νερό
 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (ή 2 μικρότερα)
 5 φέτες μετσοβόνε
 3 φέτες cheddar
 3 φέτες ένταμ
 2 κρόκους αυγού
 150 ml κρέμα γάλακτος
 ελαιόλαδο
 αλάτι, πιπέρι
 λίγο δεντρολίβανο
Εκτέλεση
1Ξεκινάμε με τη ζύμη.
2Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.
3Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.
4Βάζουμε τον κρόκο ,το αλάτι και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ομοιογενή ζύμη (δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα).
5Πλάθουμε σε μπάλα ,τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.
6Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει , ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο.
7Αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο δενδρολίβανο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το πράσο(για 3-5 λεπτά)
8Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση.
9Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα.
10Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο που να είναι λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.
11Το τοποθετούμε στην ταρτιέρα φροντίζοντας να έχει ομοιόμορφο πάχος και κόβοντας με μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει από τα τοιχώματα.
12Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη για να μην φουσκώσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και τη γεμίζουμε φασόλια.
13Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C (αν είναι δυνατός ο φούρνος σας βάλτε τον στους 180ο C).
14Βγάζουμε τα φασόλια με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
15Αφού περάσουν τα 15 λεπτά βγάζουμε την τάρτα και απλώνουμε στη βάση της τα πράσα.
16Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα τυριά και τα ρίχνουμε πάνω στα πράσα.
17Τέλος σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος χτυπώντας τα με σύρμα και τα περιχύνουμε στην τάρτα.
18Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά (μέχρι να σφίξει η γέμιση και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα).
19Τρώγεται ζεστή αλλά είναι εξίσου νόστιμη και κρύα.

Αρθρογράφος