Υλικά Για το προζύμι
- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 100 ml νερό χλιαρό
- 20 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
Για τη ζύμη
- 900 γρ. αλεύρι ΓΟΧ μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 150 ml σπορέλαιο
- 500 ml χυμό πορτοκαλιού
- 250 γρ. ζάχαρη
- 5 γρ. μαχλέπι
- 5 γρ. κακουλέ
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από πορτοκάλι
Για την επάλειψη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι αραιωμένο σε 2 κουταλάκια του γλυκού χλιαρό νερό
- Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με το προζύμι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα πηκτό χυλό.
- Κλείνουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι μας να φουσκώσει για 40 λεπτά σε ζεστό μέρος .
- Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη , το κακουλέ , το μαχλέπι και τη βανίλια και δουλεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι (το οποίο καλό είναι να το έχουμε κοσκινίσει).
- Ζυμώνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και αυτά με τη σειρά τους σε 2 ή 3 μέρη και κάνουμε 3 τσουρέκια μεσαίου μεγέθους .
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε άλλα 40 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος .
- Τα αλείφουμε με απαλές κινήσεις με το διαλυμένο μέλι ,πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 Βαθμούς για 40 περίπου λεπτά( μπορεί και λίγο παραπάνω, εξαρτάται από το φούρνο)
- Περιμένουμε να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη (μπορούμε να βάλουμε και στην κατάψυξη και να τα καταναλώσουμε φρέσκα όταν θέλουμε).
-
Μπορεί να είναι νηστίσιμα αλλά είναι τόσο γευστικά όσα και τα κανονικά τσουρέκια!