Το Cookingtherapy.gr προτείνει: Νηστίσιμο Τσουρέκι

8 Απριλίου 202311:58
Υλικά  Για το προζύμι

  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 100 ml νερό χλιαρό
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι ΓΟΧ

Για τη ζύμη

  • 900 γρ. αλεύρι ΓΟΧ μαζί με 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 150 ml σπορέλαιο
  • 500 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. κακουλέ
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από πορτοκάλι

Για την επάλειψη

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι αραιωμένο σε 2 κουταλάκια του γλυκού χλιαρό νερό
  • Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε με το προζύμι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό.
  3. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα πηκτό χυλό.
  4. Κλείνουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι μας να φουσκώσει για 40 λεπτά σε ζεστό μέρος .
  5. Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη , το κακουλέ , το μαχλέπι και τη βανίλια και δουλεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι (το οποίο καλό είναι να το έχουμε κοσκινίσει).
  7. Ζυμώνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά.
  8. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και αυτά με τη σειρά τους σε 2 ή 3 μέρη και κάνουμε 3 τσουρέκια μεσαίου μεγέθους .
  10. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε άλλα 40 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος .
  11. Τα αλείφουμε με απαλές κινήσεις με το διαλυμένο μέλι ,πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 Βαθμούς για 40 περίπου λεπτά( μπορεί και λίγο παραπάνω, εξαρτάται από το φούρνο)
  12. Περιμένουμε να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη (μπορούμε να βάλουμε και στην κατάψυξη και να τα καταναλώσουμε φρέσκα όταν θέλουμε).
  13.  

Μπορεί να είναι νηστίσιμα αλλά είναι τόσο γευστικά όσα και τα κανονικά τσουρέκια!

Αρθρογράφος