Την στήριξη των ισλαμικών ταγμάτων ζήτησε ο Ρ.Τ. Ερντογάν

31 Μαρτίου 202410:01

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί συνολικά στον ρόλο του πολιτικού ισλάμ τόσο στην πολιτική ζωή της Τουρκίας όσο και στον παρεμβατικό ρόλο που έχει αυτό στις εθνικιστικές δράσεις της γείτονος στην Θράκη. Είχαμε επισημάνει, επίσης, και ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οπαδός και μέλος ισλαμισιτκών ταγμάτων διατηρώντας σχέσεις με αυτά.

Δεδομένων των προεκλογικών εκτιμήσεων για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο μέχρι και προχθες στις 18:00 το απόγευμα, όποτε άρχισε η απαγόρευση των προεκλογικών δραστηριοτήτων, οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μία τελευταία κίνηση εντυπωσιασμού της ισλαμιστικής βάσης του εκλογικού σώματος, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον Μουράτ Κουρούμ,τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΑΚΡ, προσευχήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Σοφία αλλά και πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στα θρησκευτικά τάγματα- tarikat İsmailağa και Menzil

Της επίσκεψης στην Αγία Σοφία, προηγήθηκε η συνάντηση του Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν με τον αρχηγό της αίρεσης İsmailağa, Hasan Kılıç, στη συνοικία Çarşamba του Fatih, όπου ήρθε πριν από την απογευματινή προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον αρχηγό της κοινότητας Hasan Kılıç και στη συνέχεια πήγε στην Αγία Σοφία.

Ο πρόεδρος του AKP Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τα ηγετικά μέλη της αίρεσης Menzil στην περιοχή Kahta του Adiyaman, όπου μετέβη στο πλαίσιο των τοπικών εκλογικών δραστηριοτήτων.

Και τα δύο τάγματα ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στον Ερντογάν.

Αρθρογράφος