Τιμήθηκαν οι ήρωες της «Μάχης των Οχυρών» στον Εχίνο

7 Απριλίου 202421:37

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και φέτος απ’ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 83η επέτειος του Οχυρού Εχίνου (6-9 Απριλίου 1941) στο ηρώο του ομώνυμου χωριού της Ξάνθης και απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν στον κατακτητή, μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Το οχυρό είναι το μοναδικό σημείο όπου υπάρχουν νεκροί χριστιανοί και μουσουλμάνοι υπερασπιστές του Οχυρού και εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση τόσο για τους χριστιανούς πεσόντες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα, όσο και από τον τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, για τους τέσσερις (4) μουσουλμάνους πεσόντες υπερασπιστές του Οχυρού.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου, ο οποίος εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας ενώ παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ΄ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους και καταθέσεις στεφάνων από τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές.

Την Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, εκπροσώπησαν ο πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας κ.κ. Θεοφάνης Καραμπιπέρης – Κωνσταντίνος Δεληγιαννόπουλος αντίστοιχα, με τον πρόεδρο να κάνει την κατάθεση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μίνι δεξίωση στο κέντρο νεότητας του Εχίνου.

Αρθρογράφος