Τί ακριβώς συμβαίνει στο Δροσερό;

11 Οκτωβρίου 201901:03

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πληροφορούμαστε από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης για το κλείσιμο των δύο τζαμιών που παράνομα είχαν χτισθεί και παράνομα λειτουργούσαν στον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της είδησης , στο στόχαστρο κάποιων “παραγόντων” (που δεν κατονομάζονται)έχει βρεθεί η ελληνίδα Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία χρόνια δίνει μάχη για να σπάσει ο κοινωνικός αποκλεισμός για τους Ρομά του οικισμού και κυρίως να αποκρουσθούν οι προσπάθειες τουρκοποίησής τους.

Σε παλαιότερες δηλώσεις της η κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν είχε επισημάνει ότι “η λειτουργία των άτυπων τζαμιών, σύμφωνα με την ίδια, έχει αποπροσανατολίσει τους νέους, αρκετοί από τους οποίους εγκαταλείπουν το σχολείο έχοντας βρει καταφύγιο σε αυτούς.

Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την αποτυχημένη απόπειρα εκπροσώπων του “πολιτικού ισλάμ” στην Θράκη να δημιουργήσουν μία ακόμη παράλληλη δομή και στο Δροσερό Ξάνθης με τη γνωστή μέθοδο της δημιουργίας πολιτιστικού-θρησκευτικού συλλόγου και την (αναμενόμενη) διείσδυση του “τουρκικού ισλάμ” στην περιοχή της Θράκης.

Εικάζεται ότι η λειτουργία ενός “άλλου” τζαμιού, που δεν ελέγχεται από εξωχώριες δομές, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον ήδη διακριτό πόλο εξελίξεων που ελέγχεται από τον Αχμέτ Μετέ.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης ‘ Η ΕΛΠΙΔΑ’ απολαμβάνει την αρωγή και οικονομική στήριξη ξένων πρεσβειών και του ΣτΕ , ενώ είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον που δείχνει η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Χώρα μας για τα θέματα των Ρομά στο Δροσέρό.

Αρθρογράφος