Ιλχάν Αχμέτ: Η Θράκη έχει πρόβλημα δημοκρατικής ομαλότητας στην λειτουργία των θεσμών που αντανακλάται ιδιαίτερα στην Μειονοτική Κοινωνία

16 Δεκεμβρίου 202307:49

Ιλχάν Αχμέτ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024

«Προϋπολογισμός για τον λαό χωρίς τον λαό !»

 • «Οι Έλληνες πληρώνουν προπληρώνουν σε φόρους καυσίμων και έμμεσους φόρους τα διάφορα μπόνους και pass που μοιράζει η κυβέρνηση ως ενίσχυση»
 • Στην Θράκη έχει στηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό Απαρτχάιντ με στόχο να εμποδιστεί η πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση της Μειονότητας
 • Όταν διώκονται, απειλούνται και εξωθούνται στην κοινωνική απομόνωση εκείνοι οι πολίτες που θέλουν να σκέφτονται και να δρούνε ελεύθερα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας στην χώρα μας, τότε υπάρχει πρόβλημα
 • Ήμουν και παραμένω πάντοτε υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας
 • Δεν θα υποστείλω τον αγώνα για μια Θράκη που την κρατούν σε ομηρεία τα δεσμά αναχρονιστικών και αντιδραστικών αντιλήψεων και παρεμβάσεων , από όπου κι αν προέρχονται

«Οι πολίτες πληρώνουν σήμερα την δεύτερη υψηλότερη φορολογία φόρων κατανάλωσης και την έκτη υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.Με του υπέρογκους αυτούς φόρους ο Έλληνας μισθωτός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω των αγορών των βασικών του αναγκών από το μάρκετ καθώς και του καυσίμου του για το ΙΧ του, προπληρώνει τα διάφορα bonus και pass τα οποία μοιράζει έπειτα η κυβέρνηση ως «οικονομική ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν στην Βουλή στην διάρκεια της παρέμβασής του κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024».

«Με τα νούμερα της EUROSTAT να οργιάζουν, κατατάσσοντας μας στη 2η χειρότερη θέση σε επίπεδο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρώπη των 27, γίνεται φανερό πώς και αυτός ο Κρατικός Προϋπολογισμός που σχεδίασε η ΝΔ, είναι ένας προϋπολογισμός για τον λαό αλλά χωρίς τον λαό! », κατέληξε ο βουλευτής Ροδόπης, ολοκληρώνοντας πρώτο μέρος της ομιλίας του με αυστηρή κριτική για τις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού που οδηγούν σε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια εποχή που οι ασύμμετρα υψηλές τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, απομειώνουν καθημερινά τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

Αμέσως μετά, ο Ιλχάν Αχμέτ, έκανε εκτενή αναφορά στην θεσμική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Θράκη επισημαίνοντας ότι η «οικονομική Ανάπτυξη που δεν συνδέεται με στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς και ελεύθερες κοινωνίες, είναι μια ελλειπτική διαδικασία που δεν οδηγεί στην έξοδο από τη χρόνια οικονομική- και- κυρίως- κοινωνική υστέρηση».

«Αυτό που θέλω να πω κ. συνάδελφοι, είναι ότι αν δεν επενδύσουμε στην κοινωνική απελευθέρωση και χειραφέτηση της Μειονότητας, τότε όσα λεφτά κι αν ρίξουμε στην Θράκη, δεν θα εγγυηθούν την συγκρότηση μιας συνεκτικής κοινωνίας με συνοχή, ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων», κατέληξε ο ίδιος, καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟΚ. –Κίνημα Αλλαγής.

Με την ομιλία του αυτή ο Ιλχάν Αχμέτ θέλησε να απευθύνει ένα ισχυρό μήνυμα κοινωνικής απελευθέρωσης, ισότητας και δικαιοσύνης για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας από το βήμα της Βουλής όλα όσα  συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου στο νομό Ροδόπης.

«Να είστε βέβαιοι, όμως, ότι χάριν καμιάς σκοπιμότητας δεν θα υποστείλω τον αγώνα για μια Θράκη που την κρατούν σε ομηρεία τα δεσμά αναχρονιστικών και αντιδραστικών αντιλήψεων και παρεμβάσεων , από όπου κι αν προέρχονται.»

Γιατί η αγάπη μου για την Θράκη μας και την Ελλάδα είναι πάνω και έξω από κάθε είδους πολιτικές σκοπιμότητες.»

Αυτό το πολιτικό όραμα θα το υπηρετήσω μέχρι τέλους», ήταν η κατακλείδα της τοποθέτησης του.    

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του βουλευτή Ροδόπης 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2024

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, πριν αρχίσω την ομιλία μου θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον άδικο, απρόκλητο χαμό της Αϊσέ από την Ξάνθη, ένα νέο κορίτσι, σε ένα τροχαίο ατύχημα, από έναν αστυνομικό που την χτύπησε και έχασε τη ζωή της.

Βέβαια, θα ήθελα να δηλώσω και τα περαστικά μου στο νέο αυτό παιδί, τον αστυνομικό, που βρίσκεται σήμερα στα χέρια των εξαιρετικών ιατρών. Και εύχομαι ο Θεός να τον βοηθήσει αυτόν τον αστυνομικό και με την βοήθεια της επιστήμης να ξεπεράσει αυτό το κακό. Αυτή η βία, κύριε Υπουργέ, πρέπει να τελειώσει πια στην Ελλάδα, όσον αφορά και το πρωτάθλημα, αλλά βέβαια και τα τροχαία ατυχήματα, κάτι που μπορεί να γίνει με την αυστηροποίηση, ίσως, των ποινών. Πρέπει πρώτα να δούμε ξανά τον Κώδικα Κυκλοφορίας, παρά τα υπόλοιπα.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 • Παρ ’όλες τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε η χώρα μας την προηγούμενη τετραετία, έλαβε σημαντική βοήθεια από τους μηχανισμούς της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές πηγές.
 • Τι απέγινε όμως όλη αυτή η τεράστια οικονομική ενίσχυση και ο μέσος Έλληνας γίνεται κάθε χρόνο και φτωχότερος;
 • Οι πολίτες πληρώνουν σήμερα την 2η υψηλότερη φορολογία φόρων κατανάλωσης και την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.
 • Με του υπέρογκους αυτούς φόρους ο Έλληνας μισθωτός δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσω των αγορών των βασικών του αναγκών από το μάρκετ καθώς και του καυσίμου του για το ΙΧ του,
 • προπληρώνει τα διάφορα bonus και pass τα οποία μοιράζει έπειτα η κυβέρνηση ως «οικονομική ενίσχυση».
 • Είναι ασύλληπτο ότι οι πολίτες να καταβάλλουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία τους στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.
 • Είναι θλιβερό επίσης να σβήνουν ανθρώπινες ζωές πάνω σε αγροτικά οχήματα, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων στις επαρχίες της χώρας μας!
 • Με τα νούμερα της EUROSTAT να οργιάζουν, κατατάσσοντας μας στη 2η χειρότερη θέση σε επίπεδο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρώπη των 27, γίνεται φανερόΑ πώς ΚΑΙ αυτός ο Κρατικός Προϋπολογισμός που σχεδίασε η ΝΔ, είναι ένας προϋπολογισμός για τον λαό αλλά χωρίς τον λαό!
 • Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
 • Η Θράκη δεν έχει μόνο πρόβλημα οικονομίας και οικονομικών δεικτών, ως μια από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του συνόλου της Ευρώπης.
 • Η Θράκη έχει πρωτίστως πρόβλημα δημοκρατικής ομαλότητας στην λειτουργία των θεσμών που αντανακλάται ιδιαίτερα στο ταλαιπωρημένο σώμα της μειονοτικής κοινωνίας.
 • Όταν ένας εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου δεν έχει πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης της μειονότητας από τα οποία είναι σχεδόν καθολικά αποκλεισμένος, όχι εξαιτίας πράξεων ή παραλήψεων του αλλά εξαιτίας των ιδεών του, τότε κ. συνάδελφοι υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν διώκονται, απειλούνται και εξωθούνται στην κοινωνική απομόνωση εκείνοι οι πολίτες που θέλουν να σκέφτονται και να δρούνε ελεύθερα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας στην Χώρα μας, τότε υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες, διπλωμάτες κ.λ.π. που θέλουν να επηρεάσουν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και να επιβάλλουν τις επιλογές τους στο εκλογικό σώμα, τότε υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν ένας βουλευτής διώκεται από δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνουν μειονοτικοί σύλλογοι κατ επιταγή και εντολή ξένων διπλωματών, τότε υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν εκτοξεύονται δημόσιες απειλές στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης για την ασφάλεια του βουλευτή και της οικογένειας του, τότε υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν απολύονται από την εργασία τους συγγενικά πρόσωπα συνεργατών του βουλευτή με την επίκληση και μόνο της σχέσης του με εκείνον, τότε υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Χώρας καταγγέλλει προεκλογικά με τον πιο επίσημο τρόπο αυτές τις παρεμβάσεις, τότε υπάρχει πρόβλημα, άσχετα εάν στην συνέχεια σταματά να αναφέρεται στα ζητήματα αυτά.
 • Όταν επιχειρείται από ΜΜΕ μονοθεματικά η δολοφονία χαρακτήρα ενός δημόσιου προσώπου χωρίς να του δίνεται καν η δυνατότητα να απαντήσει, τότε υπάρχει πρόβλημα.
 • Όταν ένας βουλευτής εξοστρακίζεται από την μειονοτική κοινωνία με στρατευμένες αποφάσεις που επιβάλλονται άνωθεν και οι μειονοτικοί συνάδελφοι του σιωπούν, τότε υπάρχει πρόβλημα.
 • Στην Θράκη αγαπητοί συνάδελφοι, έχει στηθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό ΑΠΑΡΤΑΧΑΪΝΤ με στόχο να εμποδιστεί η πολιτική και η κοινωνική ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ.
 • Όταν, όμως, στο όνομα της όποιας πολιτικής προσέγγισης τα κορυφαία αυτά ζητήματα μπαίνουν στην χρονοντούλαπο της Ιστορίας, τότε χαμένος δεν είμαι εγώ ή κάποιοι άλλοι που λειτουργούν όπως εγώ στην Θράκη, αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
 • Γιατί, η Οικονομική Ανάπτυξη που δεν συνδέεται με στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς και ελεύθερες κοινωνίες, είναι μια ελλειπτική διαδικασία που δεν οδηγεί στην έξοδο από τη χρόνια οικονομική– και- κυρίως- κοινωνική υστέρηση.
 • Με άλλα λόγια, αυτό που θέλω να πω κ. συνάδελφοι, είναι ότι αν δεν επενδύσουμε στην κοινωνική απελευθέρωση και χειραφέτηση της Μειονότητας, τότε όσα λεφτά κι αν ρίξουμε στην Θράκη, δεν θα εγγυηθούν την συγκρότηση μιας συνεκτικής κοινωνίας με συνοχή, ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων.
 • Ήμουν και παραμένω πάντοτε υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας.
 • Ήμουν από εκείνους που ως κυβερνητικός βουλευτής υποδέχθηκα στην Κομοτηνή το 2005, τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, τότε, ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν, όπου μίλησε για την ανάγκη τα μέλη της Μειονότητας να σέβονται τους νόμους της Χώρας τους και να αναπτύσσονται ως ευρωπαίοι πολίτες.
 • Ήμουν και πάλι το 2022 που σε συνθήκες ακραίας πόλωσης στα ελληνοτουρκικά επισκέφθηκα την Άγκυρα για να ανοίξω νέους δρόμους στην διακοινοβουλευτική συνεργασία ανάμεσα σε προοδευτικούς Έλληνες και Τούρκους βουλευτές.
 • Και σήμερα, η αλλαγή του κλίματος με χαροποιεί και με δικαιώνει.
 • Όπως δικαιώνει το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου που είτε ως πρωθυπουργός είτε ως υπουργός Εξωτερικών προχώρησε στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την Μειονότητα και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
 • Να είστε βέβαιοι, όμως, ότι χάριν καμιάς σκοπιμότητας δεν θα υποστείλω τον αγώνα για μια Θράκη που την κρατούν σε ομηρεία τα δεσμά αναχρονιστικών και αντιδραστικών αντιλήψεων και παρεμβάσεων , από όπου κι αν προέρχονται .
 • Γιατί η αγάπη μου για την Θράκη μας και την Ελλάδα είναι πάνω και έξω από κάθε είδους πολιτικές σκοπιμότητες.
 • Αυτό το πολιτικό όραμα θα το υπηρετήσω μέχρι τέλους.

 

Αρθρογράφος