Η Θράκη (για άλλη μία φορά) δεν κινδυνεύει!

5 Νοεμβρίου 201406:43

Για άλλη μία φορά, μέσα σε διάστημα επτά ημερών, όσοι παρακολούθησαν δύο εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι «Η ελληνική Θράκη κινδυνεύει από τους Τούρκους και τα υποκινούμενα εν Ελλάδι όργανά τους».

Ο συντάκτης του παρόντος σημειώματος υποστηρίζει ως πάγια θέση ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν τελέσφορα τόσο οι προκλήσεις και οι μονομερείς ανιστόρητες διεκδικήσεις κύκλων της γείτονος αλλά και να αποκτήσει η περιοχή ηγετικές ομάδες που θα εκφράζουν με σύγχρονο πνεύμα τις τάσεις που επικρατούν στην περιοχή.

Η διαπιστωτική διάθεση περιφερομένων θιάσων αποστράτων και λοιπών εθνοσωτήρων με την υποστήριξη σίγουρου ακροατηρίου δεν ωφελεί σε τίποτα περισσότερο από την συσπείρωση ίσως τμήματος «εθνικοφρόνων» αλλά συμβάλλει και στην δημιουργία αντιστοίχων κύκλων «τουρκοφρόνων».

Από την άλλη δημιουργείται μία εσφαλμένη εικόνα που πλήττει την αναπτυξιακή εικόνα που αυτή την στιγμή δημιουργείται στην περιοχή μέσα από την «ολιστική αναβάθμισή» σε επίπεδο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό.

Η Θράκη δεν απειλείται (μόνον) από τους Τούρκους αλλά και από την ακινησία και υποκριτική τακτική που ακολουθεί τμήμα της τοπικής πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ηγεσίας η οποία βαπτίζει την ανεκτικότητα και την αβελτηρία ως «πνεύμα συνύπαρξης» και σε πνεύμα τοπικής συνδιαλλαγής αφήνει την πραγματικότητα να αυτορυθμίζεται.

Όχι, η Θράκη δεν κινδυνεύει. Η παρουσία ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων με την πυκνή συγκέντρωση στρατεύμαος σε κομβικά σημεία εγγυάται ότι η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να διασπάσει πρώτη τις αντίπαλες γραμμές και θα έχει τη δυνατότητα να αποκόψει αμέσως, μ’ έναν κυκλωτικό ελιγμό σχεδόν επί τόπου, μεγάλες εχθρικές μονάδες.

Όχι ,η Θράκη δεν κινδυνεύει. Η παρουσία αποτελεσματικών δομών των Σωμάτων Ασφαλείας με καθημερινές επιτυχίες τόσο στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας όσο και των συγχρόνων απειλών ασφαλείας, οι οποίες μεταφράζονται σε συλλήψεις και αποτροπές τέλεσης αδικημάτων και εγκλημάτων το αποδεικνύουν καθημερινά.

Όχι η Θράκη δεν κινδυνεύει. Η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων, οι αναπτυξιακοί ρυθμοί που ακολουθούνται και ενισχύονται και από το κέντρο με επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις το αποδεικνύουν διαρκώς. Αλλά και οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται από μικρομεσαίους και μεγαλύτερους επιχειρηματίες στην περιοχή – ακόμη σε εποχή γενικευμένης χρηματοοικονομικής κρίσης – διαψεύδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις Κασσάνδρες.

Όχι, η Θράκη δεν κινδυνεύει. Η ύπαρξη ενός τεράστιου πνευματικού μηχανισμού όπως είναι το ΔΠΘ και η Εκκλησία με νέους Ιεράρχες εγγυώνται την δημιουργία φραγμάτων και πνευματικής υποστήριξης στα κύματα επιθέσεων αφελληνισμού που δέχεται εντός κι εκτός Ελλάδας.

Όχι, η Θράκη δεν κινδυνεύει. Η δημιουργία αποτελεσματικών δομών αντιπροσώπευσης της περιοχής σε κεντρικό επίπεδο με αναπτυξιακή λογική και ευρωπαϊκό προσανατολισμό αντισταθμίζουν τις όποιες αστοχίες εντοπίζουμε σε τοπικό επίπεδο.

Όχι, η Θράκη δεν κινδυνεύει. Η σημερινή ηγεσία ακραίων στοιχείων της μειονότητας δεν είναι σε θέση να υποκινήσει συγκρούσεις και αναταραχές ευρείας κλίμακας και περιορίζεται σε κινήσεις ψευδοεθνικιστικού φολκλόρ. Σε περίπτωση που ο ψευδεπίγραφος εθνικισμός τουρκοφρόνων ξεπεράσει τα όρια τους το σίγουρο είναι ότι οι Ελληνικές Αρχές μπορούν να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Όχι, η Θράκη δεν κινδυνεύει. Ίσως δέχεται περιστασιακές απειλές από εξωχώριους κύκλους και τα εδώ μίσθαρνα όργανά τους οι οποίες ενδεχομένως δεν αντιμετωπίζονται με τον ανάλογο τρόπο. Αυτό σχετίζεται μάλλον με την τοπική ηγεσία που στο σύνολό της δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών καθώς είναι εγκλωβισμένη σε παλαιοκομματικά σύνδρομα υποτέλειας και συναλλαγών.

Όχι η Θράκη δεν κινδυνεύει.Αλλά κι αν κινδυνεύσει δεν θα την σώσει το ιδιότυπο ψευδοδιπλωματικό σαβουάρ-βίβρ και οι τοπικοί νεολογισμοί περί συνύπαρξης και πολυπολιτισμικότητας.

Όχι η Θράκη δεν κινδυνεύει διότι έχουν γνώση οι Φύλακες.

Αρθρογράφος