ellada-xreos

“Θα πρέπει να λυπηθούμε την Ελλάδα;”

7 Νοεμβρίου 201118:52

ellada-xreos«Θα πρέπει να λυπηθούμε την Ελλάδα;»με αυτό το ερώτημα το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του μια αγγλική διελκυστίνδα.

Από την μια πλευρά ο σύμβουλος εξωτερικών σχέσεων Nicholas Walton θεωρεί ότι οι Έλληνες έχουν βάλει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο και από την άλλη  ο Simon Tilford, επικεφαλής-οικονομολόγος στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, θεωρεί ότι οι Έλληνές βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική δυσκολία και θα πρέπει να την βοηθήσουμε.

Simon Tilford, επικεφαλής-οικονομολόγος στο κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση .

«Οι Έλληνές βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική δυσκολία»


Ο λόγος που θα πρέπει να λυπόμαστε τους Έλληνες είναι διότι τα τελευταία δυο χρόνια, τους έχει ζητηθεί να κάνουν το κατορθωτό. Τους έχει ζητηθεί να επιβάλλουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία, και πραγματικά το έχουν καταφέρει. Το να ισχυριζόμαστε ότι έχουν  υπαναχωρήσει από τις υποχρεώσεις τους, είναι ανακριβείς και εντελώς άδικο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα δημιούργησε από μόνο της την μοίρα της- οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαχειριστεί με πολύ λανθασμένο τρόπο τα δημόσια χρήματα. αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε μια βιώσιμη πορεία, εάν η οικονομία της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, και αυτές οι πρωτοφανείς περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν ωθήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Και τώρα, παρά το γεγονός ότι η οικονομική στρατηγική τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποτύχει, και έχει αποδειχθεί εντελώς αντιπαραγωγική, η Ελλάδα καλείται να επιβάλει περαιτέρω περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Και αν οι Έλληνες δεν επιτύχουν τους στόχους του προϋπολογισμού τους, τότε θα τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να ‘διοικούν’ οι ίδιοι τα οικονομικά τους. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι ριψοκίνδυνο και έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα θέλει να πρεσβεύει η Ε.Ε. Από την άλλη δεν νιώθω λύπη για την ελίτ της Ελληνικής κοινωνίας. Έβαλαν την χώρα στο ευρώ-παρά τις αντιρρήσεις πολλών οικονομολόγων. Το μόνο που ήθελαν ήταν να βολευτούν σε μια θέση. Οι Έλληνες αξίζουν τη συμπάθειά μας. Αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική δυσπραγία, χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Αν η Βρετανία ήταν στην ευρωζώνη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρειαζόταν να κάνει μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες πολύ πιο μαζικά από ό, τι κάνει σήμερα.

Ο Nicholas Walton, Ευρωπαϊκός Σύμβουλος Εξωτερικών Σχέσεων

«Δεν είναι τώρα η στιγμή να λυπηθούμε τους Έλληνες»


Τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένα καινούριο παιχνίδι στην Ευρώπη, όπου οι  παίκτες καλούνται να συμπληρώσουν την πρόταση « ξέρεις ότι η Ελλάδα…» Κάποιες από τις απαντήσεις που δίδονται είναι « Κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να έχει υπηρεσιακό αυτοκίνητο» αλλά και «Υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες Porsche από τους φορολογούμενους δηλώνοντας εισόδημα άνω των € 50.000». Μπορεί κάποιες από τις απαντήσεις να είναι υπερβολικές ωστόσο η Ελλάδα έχει καταφέρει με ένα πολύ εντυπωσιακό τρόπο να «σπαταλήσει» όλα τα οφέλη που της προσέφερε η Ευρωζώνη. Αντί να χρησιμοποιήσει τα επιτόκια αλλά και τις αποδόσεις της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς στον κόσμο ως έναν μηχανισμό που ενθαρρύνει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, οι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν το παιχνίδι τους με την πομπώδη υποστήριξη του κράτους. Δεν είναι όμως μόνο οι Έλληνες πολιτικοί αλλά και ο ίδιος ο λαός. Οι έλληνες συνεχίζουν με ολυμπιακές επιδόσεις να αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν καθώς «μαγειρεύουν» τα φορολογικά βιβλία τους. Αυτή τη στιγμή το οικονομικό κύμα έχει υποχωρήσει και είναι ευδιάκριτο ότι οι Έλληνες έχουν  οικονομικά απογυμνωθεί. Μια τόσο μικρή χώρα της ευρωζώνης έχει καταφέρει να τρομοκρατήσει διοικητές και ηγεμόνες από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον μέχρι το Πεκίνο. Αυτή η μικρή ρωγμή στο ευρωπαϊκό όνειρο του κοινού νομίσματος έχει την δυνατότητα να καταστρέψει όλη την παγκόσμια οικονομία. Φυσικά οι έλληνες δεν είναι οι μοναδικοί που φταίνε. Οι νεολαία της Ελλάδας τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα καταστροφικό και δυσοίωνο μέλλον και το  μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα.

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr