Το τέλος των ΜυστιΚοσυμβΟύλων και η ανάγκη για μια «εθνική αποτρεπτική στρατηγική»

24 Φεβρουαρίου 201418:20

Όταν σε προηγούμενο σημείωμά μας αναφερόμασταν στον ρόλο των ΜΚΟ και της  «διπλωματίας των πολιτών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν γνωρίζαμε τις καταιγιστικές εξελίξεις των επομένων ημερών, οι οποίες μάλιστα σκίασαν ακόμη και το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Θεωρείται σκόπιμο , πάντως να τονισθεί ότι στην ελληνική περίπτωση τη δράση των ΜΚΟ προώθησε αποφασιστικά η κυβέρνηση Σημίτη, τη συνέχισε φυσικά η Ν.Δ. και την ολοκλήρωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο του ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος «Hellenic Aid», ο οποίος ήδη από τη θητεία του στο ΥΠΕΞ επί Σημίτη αποδυνάμωσε το ρόλο των διπλωματικών υπηρεσιών του ελληνικού ΥΠΕΞ και τις αντικατέστησε από τους συμβούλους του υπουργού, που προέρχονταν από τα αμερικανικά ιδρύματα εξωτερικής πολιτικής. Ολοι εξάλλου θυμούνται τη ρήση του Πάγκαλου, ότι μέσα στο ελληνικό ΥΠΕΞ δεν μιλάνε καν ελληνικά, αλλά μόνον αγγλικά.

Οι σύμβουλοι αυτοί, ασχολούμενοι κυρίως με την προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στα Βαλκάνια (π.χ. Σχέδιο Ανάν, Σκοπιανό, μουσουλμανική μειονότητα κ.λπ.), χρηματοδοτούσαν αντίστοιχα και διάφορες «ανθρωπιστικές» ΜΚΟ, οι οποίες απομυζούσαν τους πόρους ενός κράτους που όδευε προς τη χρεοκοπία. Σκοπός τους  ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με τις αναδυόμενες δημοκρατίες των δυτικών Βαλκανίων μετά τη σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η τότε «εύπορη» Ελλάδα προσέφερε προς τις χώρες αυτές αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 87 εκατ. ευρώ πήγαν στις ΜΚΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ 30 εκατ. ευρώ εξακολουθούν να «αγνοούνται», σύμφωνα με τους ελεγκτές.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου των ορκωτών λογιστών, για τα κονδύλια που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ΜΚΟ και δημοσιοποιήθηκε το 2012, διαπίστωνε πως το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν κατά καιρούς διατεθεί, ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ!

Τα Νέα δημοσίευσαν  τη λίστα με τις κυριότερες ΜΚΟ, που χρηματοδοτήθηκαν για την περίοδο 2000 – 2010.

mko

Στο μεταξύ ο κος Νικόλαος Μάτσης πρέσβης επί τιμή ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), η οποία διένειμε τα χρήματα στις ΜΚΟ, επί υπουργίας του Σταύρου Λαμπρινίδη το 2011 κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, πως στενός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου διατηρούσε 50 ΜΚΟ, μόνο στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Μάλιστα, όπως τόνισε, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι τόσες πολλές, που κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει τον πραγματικό τους αριθμό.

Μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε ότι αδελφή πολύ γνωστής Ελληνίδας πολιτικού που προέρχεται από μεγάλο «πολιτικό τζάκι» πήρε 600.000 ευρώ μέσω ΜΚΟ, προκειμένου να φτιάξει στην Αιθιοπία ένα σχολείο 100 τ.μ. με χωμάτινο δάπεδο. Οταν ζητήθηκε από τον πρέσβη της περιοχής να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του έργου και το πραγματικό της κόστος, εκείνος αρνήθηκε να το πράξει.

Να σημειωθεί ότι ο γιος της ίδιας πολιτικού, μετέπειτα δήμαρχος που απασχόλησε προσφάτως την δημοσιότητα με τις εξωσυζυγικές του σχέσεις, διαχειρίσθηκε τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σήμερα, η Ελλάδα ως Προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, καλείται να αντιμετωπίσει την σύνθετη γεωστρατηγική-γεωπολιτική-γεωοικονομική πραγματικότητα με μία απροσανατόλιστη «επικοινωνιακή διπλωματία» , με μία αντιπολίτευση που δεν γνωρίζει την διπλωματική πρακτική και με την ίδια τη χώρα να αντιμετωπίζει πίεσεις στους συντελεστές κρατικής ισχύος και την επιθετικότητα παραδοσιακών αντιπάλων της.

Το αποτυχημένο για τα ελληνικά και εθνικά συμφέροντα πείραμα της «εναλλακτικής διπλωματίας των μυστικοσυμβούλων»  πρέπει ταχύτατα να ξεπερασθεί με την ενίσχυση των απτών στοιχείων ισχύος με την προοπτική δημιουργίας μιας ισχυρής αποτρεπτικής στρατηγικής και διπλωματίας.

Σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων και υποχρεώσεων η Ελλάδα οφείλει να εκπέμψει μήνυμα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και ισχύος, προς πάσα κατεύθυνση αλλά και κοινωνικής ευαισθησίας προς τις δοκιμαζόμενες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας.

Παρά τη δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία της Ελλάδος, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα με άρτιο εξοπλισμό και εξαιρετικά στελέχη, τα οποία σέβονται και τιμούν το Σύνταγμα και είναι αφοσιωμένα αποκλειστικά στην αποστολή τους, που είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας.

Στα πλαίσια ενός νέου διπλωματικού σχεδιασμού πρέπει να αναδειχθεί ο διαχρονικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή ως μιας  σιωπηλής, ισχυρής στρατιωτικής και πολιτισμικής  δύναμης, η οποία όχι απλά είναι δύναμη αποτροπής, αλλά είναι και δύναμη σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, ικανής να αντιμετωπίζει κάθε απειλή συμβατική ή ασύμμετρη.

Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η διασφάλιση της αξιοπρέπειας του προσωπικού, το οποίο έχει υποστεί σοβαρότατες μειώσεις μισθών. Σε καμία περίπτωση να μην συγχέεται το ηθικό και το υψηλό φρόνημα με την απαίτηση για αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είχαν, έχουν και θα έχουν πίστη στο καθήκον, υψηλό φρόνημα και ηθικό.

Προέχει επίσης ότι πρέπει να διατηρηθεί το αξιόμαχο του στρατού μας, να διατηρήσουμε τα υπερσύγχρονα οπλικά μας συστήματα σε άριστη κατάσταση από πλευράς λειτουργικότητας με υψηλή διαθεσιμότητα. Να εξασφαλίσουμε δηλαδή τη συντήρηση τους, τα ανταλλακτικά τους, τα πυρομαχικά τους και τα καύσιμα.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι ίδιες  που συντηρούσαν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων στρατιές μυστικοσυμβούλων, πρέπει τώρα να κάνουν τα πάντα για την διατήρηση και του αξιόμαχου και του φρονήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας διότι ό,τι χαθεί σε εθνική κυριαρχία πολύ δύσκολα ανακτάται

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr