Τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κατά το Ραμαζάνι και την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr)

21 Μαρτίου 202321:15

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων.

Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία περιοχών της χώρας, όπου δεν έχουν προβλεφθεί χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους προκειμένου να τους παραχωρήσουν περίκλειστους χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής σύμφωνα με τα κάθε φορά ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. 

Δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους Δήμους για την τέλεση της προσευχής.

Ειδικότερα το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, στην Ιερά Οδό 114 Βοτανικός, θα παραμείνει ανοικτό για την τέλεση προσευχής από τους πιστούς κατά τη διάρκεια του Ιερού μήνα, ως εξής:

  1. Από 23-3-2023 έως 10-4-2023 το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών θα παραμένει ανοιχτό από τη 2ηπροσευχή (Dhuhr) μέχρι και το τέλος του Taraouih. 
  2. Από 11-4-2023 έως 20-4-2023 το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών θα παραμείνει ανοιχτό από τη 2ηπροσευχή (Dhuhr)μέχρι και την πρώτη προσευχή )Fajr) .
  3. Από 11-4-2023 έως 20-4-2023 στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών μπορούν να παραμείνουν οι πιστοί (Ιτικάφ)από την 4ηπροσευχή (Maghrib) μέχρι την 1η προσευχή (Fajr).
  4. Όλοι οι πιστοί μπορούν να παρευρίσκονται στα 

Επιπλέον οι πιστοί μπορούν να παρακολουθούν στην ιστοσελίδα του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών https://www.mosqueofathens.gov.gr/ μετά τις 21.00 μ.μ. σε ζωντανή σύνδεση τις προσευχές και τα Taraouih.  

Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών που τυχόν εμπλακούν στην παροχή διευκολύνσεων στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας (περίπου από την Ανατολή έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως τέθηκαν υπ’ όψιν της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, τους Μουφτήδες της Θράκης και τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας.

Επισυνάπτονται οι ώρες προσευχής κατά τον μήνα του Ραμαζανίου:

2021_Ραμαζάνι_Ώρες_Ρόδου

ΩΡΕΣ_ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ_ΚΩΣ

2021_Ραμαζάνι_Ώρες_Ξάνθης

2021_Ραμαζάνι_Ώρες_Κομοτηνής

2021_Ραμαζάνι_Ώρες_Διδυμοτείχου

2021_Ραμαζάνι_Ώρες_Αθήνας

Αρθρογράφος