Τεκμήριο για την Εφορία είναι και τα παιδιά

12 Μαρτίου 202407:05

Η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα στον Real fm και στον Τέρενς Κουίκ ανέφερε για  αύξηση τεκμηρίων και ακρίβεια  :

 Τεκμήριο για την Εφορία  είναι και τα παιδιά

 Το παιδί αποτελεί τεκμήριο  διότι σε αρκετές περιπτώσεις αυξάνει την τεκμαρτή δαπάνη και υπό προϋποθέσεις οι γονείς φορολογούνται περισσότερο είτε και χάνουν κοινωνικά επιδόματα και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 

 

Αν  ο 18χρονος  μένει με τους γονείς του και  έχει εισόδημα από τόκους 1 λεπτό του ευρώ είναι υποχρεωμένος να  υποβάλλει φορολογική δήλωση.

 

Για το εισόδημα αυτό, δεν φορολογείται αλλά θα του καταλογιστεί η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη των 3.000 ευρώ και θα προσαυξηθεί ισόποσα στο τεκμαρτό εισόδημα των γονιών του.

 

Εάν το παιδί είναι φοιτητής σε άλλη πόλη και ενοικιάζει διαμέρισμα, το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ, θα προσαυξηθεί με την τεκμαρτή δαπάνη του ακινήτου και θα προστεθούν στο τεκμαρτό εισόδημα των γονιών του .

 Αυξάνονται τα τεκμήρια από τα τσουχτερά επιτόκια των δανείων

Λόγω των αυξημένων επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικων καρτών, εκτός από το ότι αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις, Θα αυξηθούν επίσης  τα τεκμήρια για χιλιάδες φορολογούμενους διότι τα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για  δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και  πιστωτικές κάρτες, αποτελούν τεκμήριο και προστίθενται στις  υπόλοιπες τεκμαρτές δαπάνες.

  Αυξήσεις έως και 64% στο ράφι,στο 2,9% ο πληθωρισμός  

 Η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζει ακάθεκτη με την  ΕΛΣΤΑΤ να  καταγράφει αυξήσεις έως και 64% σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα , ενώ το μέσο επίπεδο των τιμών έχει αυξηθεί πάνω από 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο του 2024 ανήλθε στο 2,9% από 3,1% τον Ιανουάριο του 2024 με τον ρυθμό αύξησης να μειώνεται στο 6,7% από 8,3% τον Ιανουάριο του 2024 καταγράφοντας και πάλι σημαντικές αυξήσεις

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ  τον Φεβρουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024 τα αυγά αυξήθηκαν κατά 4,4% , τα φρέσκα ψάρια κατά 3,3%, οι χυμοί κατά 2,6% , 4,4% στο πετρέλαιο κίνησης, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (4,3%), στην τιμή της βενζίνης (κατά 3,1%). Μάλιστα, η αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων συνεχίζεται και στον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Φεβρουάριο, ο δείκτης διατροφής παρουσίασε αύξηση 6,7% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, ενώ οι κυριότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες αγαθών:

 

Ελαιόλαδο:  63,7%

Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων: 13,8%

Φρούτα (γενικά): 12,3%

Πετρέλαιο θέρμανσης:  9,9%

Ψάρια (γενικά):  9,7%

Στερεά καύσιμα:  7,2%

Ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά:  5,8%

Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζομενα):  5,5%

Φαρμακευτικά προϊόντα: 5,4%

Ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες:  5,4%

Λοιπά τρόφιμα: 0,5%

Κρέατα (γενικά): 4,8%

Καφές-κακάο-τσάι: 4,0%

Αρθρογράφος