Ταξίδι – Μία έκθεση για τη συμπερίληψη και την ορατότητα»

7 Ιουλίου 202307:09

Συλλογική έκθεση ζωγραφικής 650 έργων μαθητών και μαθητριών προσφύγων από όλη την Ελλάδα, με θέμα: «Ταξίδι. Μία έκθεση για τη συμπερίληψη και την ορατότητα», πραγματοποιείται στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ).

Την έκθεση εγκαινίασε, χθες, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ, με επικεφαλής τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, τις Υφυπουργούς, Δόμνα Μιχαηλίδου και Ζέττα Μακρή, τον Γενικό Γραμματέα Α’θμιας, Β’θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Γιάννη Κατσαρό. Ακόμα, τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του ΥΜΑ, Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο εκπρόσωπος της UNICEF, στο Γραφείο της Ελλάδας, Γκασάν Χαλίλ εκπρόσωποι ΜΚΟ, στελέχη εκπαίδευσης, και πλήθος υπαλλήλων του ΥΠΑΙΘΑ.

Από νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας, 52 μαθήτριες και μαθητές πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή Σχιστού και στον αστικό ιστό, συνοδευόμενοι από γονείς και τις υπεύθυνες Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) πέρασαν την πύλη του ΥΠΑΙΘΑ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μαθητές συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια εικαστικού περιεχομένου. Στο πρώτο εργαστήριο δούλεψαν τα παιδιά δούλεψαν με τις συντονίστριες εκπαίδευσης προσφύγων, γύρω από τον θεματικό άξονα των δικαιωμάτων ενώ, στο δεύτερο τα παιδιά με δύο εικαστικούς δημιούργησαν ένα νέο συλλογικό έργο με τίτλο «τα όνειρά μου». Ταυτόχρονα, έγινε ανοιχτή συζήτηση με τους γονείς και τα στελέχη του Αυτοτελούς Τμήματος για όλα τα θέματα που τους απασχολούν αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους. Στο τέλος των εργαστηρίων, τα παιδιά υποδέχτηκαν την πολιτική ηγεσία με ένα τραγούδι κρατώντας στα χέρια τους ένα μεγάλο έργο για τα δικαιώματά τους σε πολλές γλώσσες. Στην είσοδο του Υπουργείου εκτίθενται 8 συλλογικά έργα, και πολλές ζωγραφιές παιδιών προσφύγων. Μέσα από τους τίτλους των έργων τους, «Το σπίτι μου», «το σχολείο μου», «το ταξίδι», «η γη», «η φύση», «η θάλασσα», «οι φίλοι μου», «τα όνειρά μας», τα παιδιά μάς μιλάνε για ορατότητα και συμπερίληψη.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘΑ, και τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, με την υποστήριξη της UNICEF και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση», μία πρωτοβουλία της UNICEF, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από σειρά εταίρων.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023.

Το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘΑ σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που ως στόχο έχουν την πλήρη συμπερίληψη των παιδιών με προσφυγικό υπόβαθρο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τη διασφάλιση της απρόσκοπτης φοίτησής τους και την πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας, ευρύτερα, σε θέματα που αφορούν στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Αρθρογράφος