Τα ταμεία γεμίζουν και τα νοικοκυριά πιέζονται 

7 Μαρτίου 202406:57

Η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα στον Real Fm και στον Τέρενς Κουίκ ανέφερε για φόρους ,καταθέσεις και πτώση τζίρου στο λιανεμπόριο.

1,6 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημά τους  (όχι το πραγματικό).  ο Πρόσθετος φόρος έφτασε  τα 5,5 δις. ευρώ

Συνολικά 1,66 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν στην εφορία πραγματικό εισόδημα 3,2 δις. ευρώ και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων ύψους ανήλθε στα 5,56 δις. ευρώ. εκ των οποίων :

– 547.827 μισθωτοί, αν και δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα ύψους 1,46 δις. ευρώ, φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,84 δις. ευρώ,λόγω τεκμηρίων φορολογήθηκαν επιπλέον εισοδήματα ύψους 1,38 δις. ευρώ.

– 465.238 συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ ευρώ και φορολογήθηκαν για εισοδήματα 2,29 δις. ευρώ 

 Η προεκλογική εξαγγελία για μείωσή τους κατά 30% μεσοσταθμικά δεν έχει πραγματοποιηθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών της  επιτροπής  για την αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης προκειμένου να εφαρμοστούν από το 2025.

Ελάχιστες οι εισπράξεις από τους μεγαλοφοροφυγάδες

Τα ποσά των φόρων και των προστίμων που καταλογίστηκαν στο διάστημα  Ιανουαρίου -Νοεμβρίου 2023 από  Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ , το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και τα ΕΛ.ΚΕ. ανήλθαν σε 866,02 εκατ. ευρώ.Από το ποσό αυτό εισπράχθηκαν μόλις 106,84 εκατ. ευρώ ( το 12% των βεβαιωθέντων)

Φοροληστεία

Απ’τα 7,2 δις. κρατικών εσόδων τον Ιανουάριο, τα 5,5 δις είναι φόροι

Τα  έσοδα του Προϋπολογισμού είναι 7,2 δις. ευρώ και τα έσοδα από φόρους ανήλθαν στα 5,5 δις.

 Ενδεικτικό  της φοροληστείας είναι ότι τα έσοδα από ΦΠΑ, ΕΦΚ και φόρους εισοδήματος παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με τον στόχο.

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 2.423 εκατ. ευρώ

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 528 εκατ. ευρώ Την ίδια ώρα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 182 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Μειώθηκαν πάνω από 5 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Ιανουάριο

 Οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν σχεδόν κατά 3,2 δισ. ευρώ – Ο δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ

Πτώση τζίρου 20% στις εκπτώσεις στο λιανικό εμπόριο.                         

    Τα εισοδήματα κατευθύνονται στα σούπερ μάρκετ, για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.  Οι αυξήσεις στα τρόφιμα υπερβαίνουν κατά πολύ τον πληθωρισμό σε ένδυση/υπόδηση, ο οποίος κινείται γύρω στο 3,5%. Μεγαλύτερη κίνηση έχουν τα πιο προσιτά ενδύματα και υποδήματα.

Αρθρογράφος