elfe

Τα προβλήματα της Βιομηχανίας ELFE Καβάλας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

10 Απριλίου 201212:52

elfeΜε επίκεντρο τα προβλήματα της ELFE, συνεδρίασε στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην έβδομη τακτική συνεδρίαση του.

Στα μέλη του Συμβουλίου μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της Βιομηχανίας ELFE Καβάλας (τέως Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η εταιρεία και που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε αναστολή των εργασιών της και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της εταιρείας στην ανεργία.

Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου αναγνώρισαν την τεράστια σημασία της λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων για την τοπική και περιφερειακή οικονομία αξιολογώντας πως το αντικείμενο της που αφορά στον πρωτογενή τομέα και έχει δυναμική εξαγωγική παρουσία συνιστά εθνικής σημασίας δραστηριότητα.

Τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου εξέφρασαν ομόφωνα την στήριξη και την συμπαράσταση τους στο συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί στην Καβάλα με στόχο την εξεύρεση λύσης για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου ενώ ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στα κόμματα της Ελληνικής Βουλής.

Τα μέλη του Συμβουλίου ακόμη ενέκριναν επίσης ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο στηρίζουν τον αγώνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ζητώντας οι αερολιμένες Καβάλας και Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο και να μην εκχωρηθεί η λειτουργία τους σε ιδιώτες.

Τέλος τα μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και φορέων καθώς και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ιδιωτικών επενδύσεων.

 

Ψήφισμα του Π.Σ για την ELFE

 

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, νυν ELFE, για πρώτη φορά, μετά από μισό αιώνα λειτουργίας της αντιμετωπίζει μείζονα προβλήματα που οδηγούν τις επόμενες μέρες στο οριστικό κλείσιμό της. Το εργοστάσιο στη Ν. Καρβάλη εργάζεται με το 30% της δυναμικότητάς του και οι 600 μόνιμα εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο ενώ διακυβεύεται και η θέση άλλων 600 συνεργαζόμενων επαγγελματιών με τη μονάδα παραγωγής.

Η σημασία της ύπαρξης της βιομηχανίας για την τοπική κι εθνική οικονομία είναι τεράστια όπως επίσης και για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα καθώς αποτελεί τη μοναδική παραγωγική μονάδα λιπασμάτων στον Ελληνικό χώρο.

Θεωρούμε ότι η λειτουργία της ELFE είναι ζήτημα εθνικής σημασίας κι ότι η πολιτεία δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος και να μην παρεμβαίνει, όταν μέσα σε μία νύχτα:

Α. Άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς βρίσκοντας η ίδια η πολιτεία τον σημερινό ιδιώτη ιδιοκτήτη.

Β. Επιβάρυνε τη λειτουργία του και

Γ. Άφησε στην τύχη τη λειτουργία μιας κορυφαίας και στρατηγικής σημασίας βιομηχανία.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από τους ίδιους τους εργαζόμενους κατά τη συνεδρίαση του σώματος στις 9 Απριλίου 2012 αποφασίζει:

Ομόφωνα

Αξιολογώντας την εθνικής σημασίας λειτουργία της συγκεκριμένης επένδυσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Θεωρεί ότι υπάρχουν λύσεις εφόσον εκφραστεί αποφασιστική βούληση όλων των κομμάτων.

Ζητά

  • ·Την λειτουργία του εργοστασίου με όλη τη δυναμικότητά του.
  • ·Την ενεργοποίηση όλου του κοινωνικοπολιτικού κόσμου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την οικονομία της.
  • ·Τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας και των αμοιβών.
  • ·Την επέκταση – εκσυγχρονισμό των μονάδων με νέες επενδύσεις και τη διεύρυνση του τοπικού δικτύου πωλήσεων.
  • ·Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία και τη νομική διερεύνηση των υποχρεώσεων της εταιρείας.

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr