Τα ΗΑΕ γιόρτασαν στην Αθήνα την εθνική τους επέτειο – Παρόντες οι Μουφτήδες της Θράκης

3 Δεκεμβρίου 202221:57

Την Παρασκευή 2/12/2022 ο Σοφολογιότατοι Τοποτηρητές Μουφτήδες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου  Νεζντέν Χεμσερή, Δρ Τζιχάτ Χαλήλ και Οσμάν Χαμζά κατόπιν πρόσκλησης, παρέστησαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα. Με αφορμή την 51η Εθνική Εορτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι Σοφολογιότατοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους και διπλωμάτες της Ελλάδας και των αραβικών χωρών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Οι ορίζοντες της συνέργειας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο φιλικών χωρών, διευρύνονται συνεχώς, τόνισε κατά τη δεξίωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της χώρας του, ο Εμιρατινός πρέσβης Σουλεϊμάν Αλ Μαζρούι. Με φόντο το Φαληρικό Όρμο και την Ακρόπολη, ο Εμιρατινός πρέσβης υποδεχόταν από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, τους καλεσμένους του για να εορτάσει μαζί τους, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, την 51η επέτειο της ενοποίησης της χώρας του.

Η εθνική επέτειος εορτασμού των 51 χρόνων από την ενοποίηση των ΗΑΕ ξεκίνησε μα τον εμιρατινό και τον ελληνικό ύμνο, συνεχίστηκε με την ομιλία του πρεσβευτή των ΗΑΕ στην Ελλάδα Σουλεϊμάν Αλ Μαζρούι και τα συγχαρητήρια μηνύματα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ακολούθησαν η κοπή της παραδοσιακής πίτας και αμέσως μετά συγκροτήματα από τα Εμιράτα αρχικά και μετέπειτα από το Λύκειο των Ελληνίδων χόρεψαν, αντίστοιχα, παραδοσιακούς χορούς των δύο χωρών.

Στην ομιλία του, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ελλάδα επισήμανε πως οι οικονομικές σχέσεις έλαβαν ισχυρή δυναμική, «ιδίως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων υψηλού επιπέδου που αντάλλαξαν οι δύο φιλικές ηγεσίες». Μάλιστα, χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν στην Ελλάδα ως ορόσημο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα τις ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα.

Αποτυπώνοντας σε αριθμούς τη συνεργασία, είπε πως τα ΗΑΕ και η Ελλάδα συνδέονται με διακυβερνητικές σχέσεις, με περισσότερες από 50 συμφωνίες και ένα ταμείο άνω των 4 δισ. δολαρίων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δεσμών ενίσχυσης των διμερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Β2Β).

Αναφερθείς στη φετινή ΔΕΘ, στην οποία τα ΗΑΕ ήταν τιμώμενη χώρα, επισήμανε πως ήταν η πρώτη αραβική χώρα που προσκλήθηκε σε αυτό το σημαντικό γεγονός. «Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση κατά την οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία άνω των 400 ατόμων και περισσότεροι από 60 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς και κυβερνητικοί φορείς από τα ΗΑΕ. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 800 Β2Β συναντήσεις μεταξύ των Εμιράτων και των Ελλήνων ομολόγων τους. Για εμάς στην πρεσβεία, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα να βλέπουμε τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να ανθίζουν» δήλωσε συγκεκριμένα.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε ότι είναι τώρα «πιο ενθαρρυμένοι και αισιόδοξοι ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας θα δουν, ακόμη, πιο ευημερούσες επιτεύξεις».

Περαιτέρω, ο Εμιρατινός πρέσβης διαμήνυσε πως τα ΗΑΕ υποστηρίζουν τη διπλωματία έναντι των συγκρούσεων, τις συνεργασίες έναντι της μονομέρειας και το διάλογο έναντι της αντιπαράθεσης, καθώς ότι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό των στενών φίλων και στρατηγικών συμμάχων τους.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που έχουν πραγματοποιήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία 51 χρόνια και περιέγραψε τους στόχους που έχει θέσει ως προτεραιότητα η χώρα του. Επισήμανε πως μετά την παγκόσμια έκθεση Expo που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, το 2023 τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν ένα ακόμη σημαντικό παγκόσμιο γεγονός, την COP 28.

Ακόμα, σκιαγράφησε το όραμα «Εμιράτα 2031», με στόχο να γίνουν τα ΗΑΕ η παγκόσμια πρωτεύουσα των επενδύσεων και της οικονομικής δημιουργικότητας, ένα ολοκληρωμένο «φυτώριο» για την επιχειρηματικότητα και τα αναδυόμενα έργα και ένα προηγμένο εργαστήριο για νέες οικονομικές ευκαιρίες.

Συγχαρητήρια μηνύματα για την εθνική επέτειο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 

Π. Πικραμμένος: Ισχυρή στρατηγική σχέση Ελλάδας -ΗΑΕ – Ακλόνητη προσήλωσή τους στο Διεθνές Δίκαιο

Τα τελευταία χρόνια, μέσω κοινών προσπαθειών, η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σφυρηλατήσει μια ισχυρή στρατηγική σχέση, που βασίζεται στο κοινό τους όραμα για ειρηνική και ευημερούσα ανάπτυξη, καθώς και στην ακλόνητη προσήλωσή τους στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Επίσης, υπογράμμισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη γειτονιά τους.

Εξάλλου, ο Π. Πικραμμένος επισήμανε πως οι πρόσφατες επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν στην Ελλάδα αντικατροπτίζουν τις ισχυρές διμερείς σχέσεις.

Περαιτέρω, εκτίμησε ότι οι δύο χώρες έχουν αρκετά περιθώρια για συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως η άμυνα, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «άριστη συνεργασία» που έχει με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε στην επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δηλώνοντας πως θαύμασε την «εξαιρετική οργάνωση της διεθνούς έκθεσης EXPO2020 που διεξήχθη στο Ντουμπάι και πως επρόκειτο για «παγκόσμια επιτυχία».

 

Ν. Δένδιας: Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας -ΗΑΕ θα συνεχίσει να αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς επιτυχίας

Από τη μεριά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, καθώς και ότι οι άριστες διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από υψηλή δυναμική, η οποία αναδεικνύεται από τη σειρά των Συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες τα τελευταία δύο χρόνια.

Επίσης, επισήμανε πως και οι δύο χώρες συμβάλλουν στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στην ευρύτερη γειτονιά και υπογράμμισε ότι οι συγκλίνουσες απόψεις τους και η σταθερή δέσμευσή τους στο Διεθνές Δίκαιο αποδίδουν ήδη καρπούς. «Και η ακμάζουσα συνεργασία μας αποτελεί απόδειξη της επιτυχημένης διμερούς μας σύμπραξης» σημείωσε επιπροσθέτως.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν η Ελλάδα και τα ΗΑΕ να κάνουμε από κοινού, προς όφελος των χωρών και των λαών τους. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλά λαμπρά και σημαντικά επιτεύγματα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι η διμερής στρατηγική εταιρική σχέση των χωρών μας θα συνεχίσει να αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα διεθνούς επιτυχίας.

Τέλος, ο Ν. Δένδιας απηύθυνε τις θερμότερες ευχές του για την ευτυχία, την πρόοδο και την ευημερία του φίλου λαού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο νέος εκτελεστικός διευθυντή της Οργάνωσης «American Jewish Committee» Ted Deutch και επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα, όπως ο Αμερικανός πρέσβης Τζόρτζ Τσούνης και ο Ισραηλινός Νόαμ Κατς.

 

Αρθρογράφος