Στους (ποδηλατο)δρόμους της πολιτικής και της λογικής…

15 Απριλίου 201407:00

Μία ανάσα πριν από τις δημοτικές εκλογές και λίγο πριν  την ολοκλήρωση του έργου του «πεζοποδηλατοδρόμου» στην πόλη της Κομοτηνής, ορισμένοι εκ των υποψηφίων Δημάρχων θεωρούν ως υποχρέωσή τους να αναδείξουν τις αδυναμίες του έργου και να μας διαβεβαιώσουν ότι όλα θα αλλάξουν την επομένη των εκλογών.

Αυτό το editorial δεν ανήκει στον υπογράφοντα ο οποίος απλώς μεταφέρει -όπως έχει την υποχρέωση- τις σκέψεις συμπολιτών μας.Στον ίδιο ίσως ανήκει  μόνον η στιγμιαία καταγραφή των κυκλοφοριακών δυσλειτουργιών της πόλης όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ορφέως και Δημοκρίτου και τη Ν. Ζωΐδου.

Εκεί που χτυπάει η καρδιά 150 επιχειρήσεων, κερδίζουν το ψωμί τους 500 οικογένειες και επηρεάζεται άμεσα η ζωή 2.000 κατοίκων και ίσως σε αυτούς στοχεύουν οι «ντόπιοι πονηροί πολιτευτές»

Ο απλός Δημότης και Πολίτης αυτής της πόλης, όμως, έχει μνήμη και κυρίως αντίληψη και δεν μπορεί να ξεχάσει ότι όχι μόνον δεν ρωτήθηκε αλλά ούτε και εισακούσθηκε όταν διαμαρτυρόταν ή εξέφραζε τους φόβους και την δυσπιστία του για το πόσο τελέσφορο είναι το συγκεκριμένο έργο.

Σε ένα «έλλειμμα δημοκρατίας» ήρθε να προστεθεί και η αναλγησία όχι μόνον των αρμοδίων και υπευθύνων αλλά και των υποστηρικτών και πολιτικών τους «μεντόρων» με την ανοχή και του συνόλου των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Αυτή η μνήμη είναι που δημιουργεί δυσπιστία στους Δημότες και Πολίτες της Κομοτηνής για το κατά πόσο θα συνεχίσουν να ασχολούνται και μετεκλογικώς  οι υποψήφιοι με το θέμα του ποδηλατοδρόμου.

Οι εκλογές θα παρέλθουν αλλά η καθημερινότητα στην πόλη , μάλλον, θα έχει πολλά κοινά με τα όσα βιώνουμε και σήμερα:  απίστευτο –για τα μεγέθη της πόλης- «μποτιλιάρισμα», οι οδηγοί ασφυκτιούν και εκνευρίζονται, κορναρίσματα, απαίδευτοι ποδηλάτες, έκπληκτοι πεζοί, αγενείς οδηγοί αυτοκινήτων και πλήρης απουσία αστυνόμευσης και τροχονόμευσης..

Εικόνες και καταστάσεις που όχι μόνο δεν προάγουν το επίπεδο ζωής αλλά το υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο.

Η Ελληνική πατέντα κατασκευής ποδηλατοδρόμου (ευρωπαϊκό λούστρο σε βαλκανική αρχιτεκτονική, όπως θα’λεγε και ο Νεκτάριος Δαπέργολας) πάνω στο πεζοδρόμιο πέραν του ότι πολλαπλασιάζει το κόστος κατασκευής  του έργου δεν εξυπηρετεί κανέναν: ούτες τους χρήστες (πεζούς και ποδηλάτες),  ούτε την κίνηση των οχημάτων και ιδίως των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους πεζούς που μονίμως η κίνησή τους εμπλέκεται με αυτή των ποδηλάτων ούτε τους πεζούς που μονίμως  η κίνηση τους εμπλέκεται με αυτήν των ποδηλάτων.

Επιχειρήσεις που κλείνουν  και άνθρωποι που χάνουν την δουλειά τους γιατί ο τζίρος πέφτει πρέπει να συμμερισθούν την άποψη πως «οι έρευνες δείχνουν ότι η εμπορικότητα αυξάνεται στους δρόμους από τους οποίους διέρχεται ποδηλατόδρομος».

Δημοτικά ποδήλατα που σκουριάζουν ,ανύπαρκτοι χώροι φορτοεκφόρτωσης και οδηγοί που προσεύχονται για να βρουν μία θέση στάθμευσης.

Το ποδήλατο είναι πολύ καλό μέσο μεταφοράς και σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματικό αλλά δεν πρέπει να στοχοποιούμε και να ενοχοποιούμε το αυτοκίνητο που είτε μας αρέσει είτε όχι κάποιες δουλειές γίνονται μόνο με αυτό.

Το θλιβερότερο όλων όμως είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία παραδοχή από επίσημα χείλη ότι το έργο αυτό είναι σε λάθος τόπο τον πιο ακατάλληλο  χρόνο.

Κάποιοι από τους σημερινούς διεκδικητές της ψήφου των Κομοτηναίων ενδεχομένως  δεν έχουν κάποια επαφή με αυτήν την πόλη ή δεν έχουν το θάρρος  να παραδεχθούν λάθη που από την παραδοχή αυτή θα μπορούσαν να βελτιωθούν πολλά πράγματα.

Ας αποφασίσουν τουλάχιστον να εγκαταλείψουν την κλειστοφοβική και αγοραφοβική λογική τους και να δουν κατάματα αυτό που συμβαίνει στην πόλη. Και να θυμηθούν ταυτοχρόνως την υπεύθυνη στάση εκείνων των πολιτών, παροίκων, εποίκων, κατοίκων αυτής της πόλης που με σύνεση, υπευθυνότητα και γνώση κατέθεσαν απόψεις και θέσεις που αγνοήθηκαν, χλευάσθηκαν ή υπονομεύθηκαν από εκείνους που προτάσσουν την «πόλη» και τον «πολίτη» στα ονόματα των συνδυασμών τους.

Αξίζει ακόμη και τώρα να ασχοληθόυν με αυτόν τον πολίτη: τον ανήμπορο ηλικιωμένο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, τους γονείς που κάνουν γύρους ολόκληρους ώσπου να πάρουν τα παιδιά από τα φροντιστήρια, τους ασθενείς που θέλουν να επισκεφθούν τους γιατρούς ή να αγοράσουν τα φάρμακά τους, τους πεζούς που κινδυνεύουν πάνω στα πεζοδρόμια, τους αδαείς ποδηλάτες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους και των άλλων, τους επαγγελματίες της πόλης, τους διερχομένους επισκέπτες που εγκλωβίζονται σε μία σχιζοφρενική κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Και να ξέρουν οι διεκδικητές της ψήφου των Κομοτηναίων ότι οι πολίτες δεν ζουν στον τηλεοπτικό χρόνο ωριαίων τηλεοπτικών εκπομπών life-style με αφελείς προτροπές για ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας.

Πρόκληση αποτελεί , επίσης, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Συμβουλοι διαγκωνίζονται για να διεκδικήσουν την προτίμηση που θα τους δείξουν  οι ευμετάβλητες και ετερόκλητες πληθυσμιακές ομάδες του Δήμου Κομοτηνής .

Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, όμως,  συνιστά η ανοχή στην αυθαιρεσία και αλαζονεία που επιδεικνύουν εκείνοι που με την παραβατική συμπεριφορά τους καταπατούν τα βασικά δικαιώματα του Πολίτη για ελεύθερη και ασφαλή κυκλοφορία και μετακίνηση.

Σε αυτές τις εκλογές ας επιλεγούν εκείνοι που περπατούν δίπλα μας και κυκλοφορούν ανάμεσά μας….Ας επιλεγούν οι εραστές της πόλης και οι ερασιτέχνες της πολιτικής….

 

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr